5 Φεβρουαρίου 2015

Σε ένα νομοσχέδιο οι αλλαγές στη φορολογίαΤο σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι


Σε ένα νομοσχέδιο οι αλλαγές στη φορολογίαΤο σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι


Σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιληφθούν όλες οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με το οποίο θα επέρχονται ριζικές ανατροπές.

Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, σε κάθε δε περίπτωση αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και την επίλυση του προβλήματος του χρέους, αν και δεν αποκλείεται το πρώτο βήμα να γίνει λίγο νωρίτερα, την άνοιξη, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη θέσπιση του νέου φόρου μεγάλης περιουσίας.

Ενας φόρος που, όπως ανέφεραν ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα περιλαμβάνει αθροιστικά την αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας που προέρχεται από καταθέσεις, έργα τέχνης κ.ά. Πριν από την επιβολή του νέου φόρου μεγάλης περιουσίας, θα έχει προηγηθεί -όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν»- η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 30% ώστε να φθάσουν στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς.

Δεδομένο είναι άλλωστε ότι από τον εν λόγω φόρο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία, ενώ το αφορολόγητο υπολογίζεται στις 200.000 για τον άγαμο και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου.

Περιουσιολόγιο

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η φοροδοτική ικανότητα όλων των φορολογουμένων θα είναι γνωστή με την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου, στο οποίο θα καταγραφούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, από δάνεια, κάρτες, αποζημιώσεις, αυτοκίνητα και σκάφη, μέχρι τα ακίνητα, γεγονός που θα επιτρέψει στο υπ. Οικονομικών να διαμορφώσει και το νέο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής, αλλά και να έχει ουσιαστικότερα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου