Το ρωσικό πετρέλαιο κερδίζει έδαφος στην Ασία
2 Μαρτίου 2015 Άννα Κούτσμα, RBTH
Το 2014 οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου σε Ασία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα αυξήθηκαν κατά 10 εκ. τόνους, ενώ το μερίδιο της αγοράς αυξήθηκε από 7,2%, στο 8,7%. Ετσι, η Ρωσία βελτιώνει αισθητά τη θέση της απέναντι στον κύριο ανταγωνιστή της, τη Σαουδική Αραβία.
Το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά πετρελαίου της Ασίας μειώθηκε το 2014 από το 26% στο 24%, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν και τα μερίδια των άλλων αραβικών χωρών στην αγορά πετρελαίου Ασίας και Ειρηνικού. Ειδικότερα, το Κατάρ μείωσε τις παραδόσεις πετρελαίου του κατά 7,4%, και μόνο το Κουβέιτ απλώς διατήρησε τον όγκο των προμηθειών στο προηγούμενο επίπεδο, με το μερίδιό του στις αγορές της Κίνας, Ιαπωνίας και Κορέας να βαίνει μειούμενο από 7,2% σε 7%.
Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκαν ως τους 51 εκατ. τόνους, ενώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η μεταφορά του στην Κίνα μπορεί να αυξηθεί κατά 15-20 εκατ. τόνους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Η Ρωσία ενίσχυσε την πολιτική αναπροσανατολισμού των εξαγωγών της λόγω της επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων με την Ευρώπη, και προτεραιότητα σήμερα αποτελούν η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Η δυναμική ανάπτυξης αυτών των οικονομιών είναι κατά πολύ υψηλότερη απ’ ότι εκείνη των χωρών της Δύσης, γεγονός που εγγυάται την αυξανόμενη ζήτηση σε ενεργειακούς πόρους μελλοντικά.
Όπως εξηγεί η αναλύτρια της εταιρίας προσφοράς υπηρεσιών στο χώρο των επενδύσεων, FBS, Κίρα Γιούχτενκο, «τη Ρωσία ενδιαφέρουν εδώ και καιρό οι ασιατικές αγορές, καθώς εκεί υπάρχει η πρόθεση να πληρώσουν για τους ενεργειακούς πόρους περισσότερα, απ’ ότι στη Δύση, και η μέση τιμή του πετρελαίου είναι υψηλότερη κατά 5 δολάρια το βαρέλι». Επιπλέον, οι ασιατικές χώρες ενδιαφέρονται για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη Γιούχτενκο, από απόψεως εξωτερικής πολιτικής η Ρωσία είναι γι’ αυτές πιο αξιόπιστος εταίρος απ’ ότι οι χώρες του Περσικού, οι οποίες διαθέτουν ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Πόλεμος για να κοπούν τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους
Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν «ξεπουλά» τη στάση της στη Συρία για λίγο πιο ακριβό πετρέλαιο...
Από τη μεριά της, η επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων της FBS, Ελιζαβέτα Μπελούγκινα, λέγει πως «τις ασιατικές χώρες συμφέρει να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών ο οποίος επιτρέπει, και ιδιαίτερα στην Κίνα, να εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές στα συμβόλαια».
Να σημειωθεί πως η Σ. Αραβία προσφέρει ήδη σημαντικές εκπτώσεις για τους καταναλωτές της Ασίας. Η κρατική εταιρία Arabian Oil Co. μείωσε για τις παραδόσεις του Μαρτίου στην Ασία την επίσημη τιμή του πετρελαίου Arab Light κατά 90 σεντς και το πετρέλαιο για την Κίνα στοιχίζει πλέον 2,30 δολ. φτηνότερα το βαρέλι, από τις βασικές μάρκες της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για την πιο χαμηλή τιμή που έχει προτείνει η Σ. Αραβία τα τελευταία 14 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κούρσα της μείωσης των τιμών προσχώρησαν και άλλα κράτη του OPEC, το Ιράν και το Ιράκ. Ειδικότερα, το βαρέλι ιρακινού πετρελαίου Basrah Light θα πωλείται στην Ασία στην Ασία κατά 4,1 δολ. χαμηλότερα από τα δεδομένα που ισχύουν στη Μέση Ανατολή.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής του πρακτορείου οικονομικών-επιχειρηματικών αναλύσεων Investcafe, Γκριγκόρι Μπιργκ, «στη Σ. Αραβία το κόστος παραγωγής πετρελαίου είναι χαμηλότερο απ’ ότι στη Ρωσία και θεωρητικά η χώρα αυτή μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη έκπτωση. Ωστόσο, οι παραδόσεις από τη Ρωσία παραμένουν ούτως ή άλλως ανταγωνιστικές διότι η Ρωσία διαθέτει μεγάλες υποδομές που της επιτρέπουν να παραδίδει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, τόσο απευθείας στην Κίνα, όσο και να το μεταφέρει δια θαλάσσης στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, διαμέσου πολύ σύντομων διαδρομών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου