19 Μαρτίου 2015


Δημοσκόπηση που επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να εξετάζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών;


Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. [left.gr]


Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, το 59.8% αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση έναντι του 37,7%. Επιπλέον, το 59.8% δηλώνει ικανοποίηση από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, έναντι του 38.8% που έχει αρνητική κρίση. Η δημοσκόπηση έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων για την τηλεόραση του Alpha.

Εντυπωσιακό το ποσοστό των πολιτών που φτάνει το 83,1% που κρίνει θετικά τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης ενώ και το 79.9% κρίνει θετικά τις προγραμματικές δηλώσεις της. Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το 94,2% των ερωτηθέντων απαντάει ότι δεν τις επιθυμεί, ενώ μόνο το 4,8% βλέπει θετικά αυτό το ενδεχόμενο.

Τέλος, η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης και βλέπει θετικά ένα δημοψήφισμα. Υπέρ ενδεχόμενου δημοψηφίσματος τάσσεται το 52.9% των πολιτών, κατά 43,5%. Συντριπτικά υπέρ μιας συμβιβαστικής λύση στη διαπραγμάτευση τάσσεται το 68.6% έναντι του 25.7% που επιθυμεί ρήξη και αποχώρηση. Το 81.4% θεωρεί ότι θα υπάρξει λύση ενώ μόλις 12.4% πιστεύουν ότι θα υπάρξει οριστική ρήξη. Επίσης το 61.2% των πολιτών επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ έναντι ποσοστό 32,5% που επιθυμούν έξοδο.

Epikairo: Προφανώς και τα συμπεράσματα δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα όταν έχουν προηγηθεί εκλογές πριν σχεδόν 2 μήνες δεν προσφέρουν ποτέ ασφαλή συμπεράσματα, μιας και υπάρχει η φόρτιση της νωπής λαϊκής εντολής. Επειδή όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολιτική με τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι απολαμβάνει πρωτοφανούς λαϊκής υποστήριξης, αξίζει να ειπωθεί ένα σύντομο σχόλιο:

1ον) Η εικόνα της κυβέρνησης αντέχει, κάτι που μαρτυρούν τόσο η πρόθεση ψήφου, όσο και η στήριξη της κοινής γνώμης στις διαπραγματεύσεις. Βέβαια η στήριξη μέσα σε ένα μήνα μειώθηκε σημαντικά, η πρόθεση ψήφου από το 45 στο 40 και η θετική γνώμη από το 83 στο 58 τοις εκατό.

2ον) Μπορεί η κοινή γνώμη να μην θέλει εκλογές, ωστόσο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ όσο βρίσκονται πλησίον της αυτοδυναμίας (γύρω στο 40%), σε συνδυασμό και με τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ και του πολυκερματισμού των πολιτικών δυνάμεων, τόσο θα περνά από το μυαλό των επιτελών του Μαξίμου να προσφύγουν εκ νέου σε εκλογές, ειδικά και με το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση και εδώ υπάρχει το κλειδί του σολ.

3ον) Ο ελληνικός λαός επιθυμεί παραμονή της χώρας στο ευρώ σε συντριπτικό ποσοστό, ενώ ακόμα και στο ερώτημα αν σε δημοψήφισμα που θα είχε ερώτημα παραμονής στο ευρώ με μνημονιακά μέτρα, το 61% του ελληνικού λαού απαντά ότι θα ψήφιζε ΝΑΙ. Αν υπολογίσει κανείς ότι η κοινή γνώμη προτάσσει ακόμα και την αναστολή των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για χάρη ενός έντιμου συμβιβασμού, το σενάριο των πρόωρων εκλογών μπορεί να μην φαντάζει απίθανο γιατί:

-Αφενός έχει σύμμαχο το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο επιτρέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με το ακόλουθο επιχείρημα: Στην παρ. 4 του άρθρου 41 αναφέρει χαρ/κα: "Η Βουλή που εκλέχθηκε από την διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί προτού περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού". Η παράγραφος 1 του άρθρου 41 αναφέρει με τη σειρά της: "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Βουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή καταψηφιστεί από αυτή δύο κυβερνήσεις και η σύνθεση της δεν εξασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα. Οι εκλογές ενεργούνται από την κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Βουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37". Το δε τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37 μιλά για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών,η οποία όμως έχει περατωθεί, επομένως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα κόμματα να σχηματίσουν οικουμενική κυβέρνηση για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών.

Σε περίπτωση λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προσφύγει στις κάλπες, θα κάνει χρήση του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 37, χρησιμοποιώντας την σκόπιμη ασάφεια του Σ "σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση". Φυσικά το οποιαδήποτε άλλη περίπτωση χρήζει ερμηνείας, αλλά η επικρατέστερη τείνει για την παραίτηση της κυβέρνησης, αφού δεν φαντάζει λογική κάποια άλλη εξήγηση. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο συντακτικός νομοθέτης προέβλεψε τη δυνατότητα παροχής διεξόδου, σε περίπτωση ραγδαίας επιδείνωσης του πολιτικού κλίματος και την κυβερνητικής σταθερότητας, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο εκτόνωσης, απεγκλωβιζόμενη από τις προβλέψεις των παραγράφων 4 και 1 του άρθρου 41. Σε συνδυασμό μάλιστα με την πρόβλεψη του άρθρου 38 παρ. 1, μια κυβέρνηση που παραιτείται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να την απαλλάξει από τα καθήκοντά της, μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση ένα επιχείρημα, το οποίο όμως δεν στερείται και αντεπιχειρημάτων.

-Αφετέρου, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν υψηλής δημοφιλίας και η "μπίλια" της διακυβέρνησης έχει κάτσει στο δικό τους τερέν, αφού ούτε η Δεξιά, πόσο μάλλον οι κεντροαριστερές δυνάμεις δείχνουν αυτή τη στιγμή να μπορούν να πάρουν το παιχνίδι πάνω τους. Στην περίπτωση εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και πιθανόν αυτοδύναμο, απαλλάσσοντας τον Τσίπρα από την συγκυβέρνηση με τον Καμμένο και νομιμοποιώντας ένα τρίτο δάνειο, με όρους που μπορούν να προβληθούν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού χρόνου.

Μεταξύ εκλογών και δημοψηφίσματος προφανώς και τον ΣΥΡΙΖΑ βολεύουν πολιτικά οι εκλογές, γιατί στις εκλογές υπάρχουν οι κομματικές περιχαρακώσεις, με τα περιθώρια συγκλίσεων να είναι ελάχιστα, σ' αντίθεση με το δημοψήφισμα, που μπορεί να προκαλέσει κινητοποίηση και πάνδημη ζύμωση, που μπορεί να ξεμπροστιάσει και να αναδείξει πολιτικές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμήσει τις εκλογές, έστω κι αυτό το σενάριο φαντάζει το πλέον δυσάρεστο για τη χώρα. Βέβαια μια συμφωνία με τους εταίρους με το χαρτί των εκλογών μπορεί να αποσυμφόριζε τον Τσίπρα και από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να συσπειρώσει το κόμμα του.

Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δείξει ότι κυβερνούν με βάση τις δημοσκοπήσεις και τη διαφύλαξη της δημοφιλίας. Και επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί τρίτο πρόγραμμα από την παρούσα Βουλή και από την παρούσα Πρόεδρο, ίσως το σενάριο των εκλογών για τον Τσίπρα να μην φαντάζει και τόσο απευκταίο. Και οι πρόωρεε εκλογές θα οδηγήσουν σε εκ νέου ήττα τον Σαμαρά, άρα και στην αλλαγή σκυτάλης στη ΝΔ, με το σενάριο επιστροφής Καραμανλή τότε να φαντάζει πιθανότερο από ποτέ.

Και τότε θα ποιος αποκλείει να ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο από αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την καραμανλική ΝΔ, με τις ευλογίες του Προέδρου Παυλόπουλου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου