20 Μαρτίου 2015

Καμπανάκι για κύμα φυγής επιχειρήσεων στο εξωτερικό λόγω του φόρου 26%


Καμπανάκι για κύμα φυγής επιχειρήσεων στο εξωτερικό λόγω του φόρου 26%

Αντιδράσεις για την επιβάρυνση συναλλαγών με «μη συνεργάσιμα» ή με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς» κράτη



Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο η διάταξη του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται φόρος 26% στις δαπάνες που καταβάλλονται στις συναλλαγές με κράτη «μη συνεργάσιμα» ή με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς», όπως η Βουλγαρία, η πΓΔΜ και η Κύπρος, και κρούει κώδωνα κινδύνου για κύμα φυγής επιχειρήσεων στο εξωτερικό εξαιτίας του συγκεκριμένου φόρου.

ΕΒΕΑ: Την εκτίμηση ότι η επιβολή πρόσθετου φόρου 26% στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με χώρες «μη συνεργάσιμες», αλλά και με χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές θα οξύνει δραματικά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα στο σύνολό τους οι ελληνικές επιχειρήσεις έκανε, χθες, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο ίδιος ζήτησε την άμεση απόσυρση του άρθρου 21 του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, στο οποίο περιγράφεται η σχετική πρόβλεψη.

«Είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο κ. Μίχαλος, «να φορολογούνται διπλά οι ελληνικές επιχειρήσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που οι κρουνοί της τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν στερέψει. Η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσω των τριγωνικών συναλλαγών είναι θεμιτή και αναγκαία, αλλά ο τρόπος που φαίνεται να επιλέγει είναι καταστροφικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η επιχειρηματική τάξη είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εμπορική δραστηριότητα της χώρας, αλλά και στην παραγωγή, η υλοποίηση μιας τέτοιας νέας φοροεπιδρομής, την ώρα που στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις δίνουν έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, η λογική του υπουργείου Οικονομικών «είστε όλοι φοροφυγάδες μέχρι να αποδείξετε την αθωότητά σας» διαμορφώνει ένα ιδιαιτέρως αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που μοιραία θα ενισχύσει και δεν θα αποδυναμώσει το κίνητρο για μετανάστευση επιχειρήσεων από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες.

«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «θα πρέπει να μην ξεκινήσει τέτοιου είδους αποσπασματικές ενέργειες και να σχεδιάσει άμεσα και εξαρχής ένα νέο, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα προλαμβάνει αντί να τιμωρεί. Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρουμε εκ νέου την πρότασή μας για έναν φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15%, που από μόνος του θα αποτελέσει αντικίνητρο για κάθε είδους παράτυπη τριγωνική συναλλαγή. Αλλωστε, είναι έξω από κάθε λογική να τιμωρείς κάποιον για να μην παρανομήσει. Το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί, γιατί είναι πέλεκυς επί δικαίων και αδίκων, καθώς δεν αφορά μόνο τις θυγατρικές των πολυεθνικών, αλλά όλες αδιακρίτως τις επιχειρήσεις».

ΕΒΕΠ: Την επιφύλαξη και τον προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά σχετικά με την προωθούμενη προς ψήφιση στη Βουλή διάταξη προκαταβολής φόρου 26% επί της συναλλαγής επιχειρήσεων με χώρες που διέπονται από προνομιακό φορολογικό καθεστώς εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και με σχετική κοινοποίηση στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

«Η θέση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς», ανέφερε ο κ. Κορκίδης, «έγκειται στο να μην κλείνουμε τα εμπορικά μας σύνορα με αυτές τις χώρες, αλλά να αντιστρέψουμε τη ροή συνεργασίας, εξάγοντας περισσότερα προϊόντα και εισάγοντας λιγότερα, βελτιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το εμπορικό ισοζύγιο. Κατ’ επέκταση, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σαφώς και είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των “τριγωνικών συναλλαγών”, που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, η προκαταβολή του φόρου 26% για τις συνεπείς και λειτουργούσες σύννομα επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι θα τις αποστερήσει πολύτιμη ρευστότητα και θα τις φέρει στα πρόθυρα της καταστροφής και της αναστολής της λειτουργίας τους, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη χαμηλή ανταγωνιστικότητά τους. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η διάταξη αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετη γραφειοκρατία, η οποία θα δημιουργηθεί για την απόδειξη της αυθεντικότητας των συναλλαγών, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανάγκη απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών».

ΣΒΒΕ: Η καταβολή φόρου 26% για τις συνεπείς και λειτουργούσες σύννομα επιχειρήσεις, τονίζει σχετικά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), θα τις αποστερήσει πολύτιμη ρευστότητα και θα τις φέρει με βεβαιότητα στα πρόθυρα της καταστροφής και της αναστολής της λειτουργίας τους

Για αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων φαινομένων, ο ΣΒΒΕ προτείνει από την πλευρά του να υπάρξει μηχανισμός διαχωρισμού των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν «συνήθεις συναλλαγές», και οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι μεταποιητικές.

Αυτές οι επιχειρήσεις εισάγουν μέταλλα, αγροτικά προϊόντα, χημικά προϊόντα, πλαστικό, μέρη και εξαρτήματα μηχανημάτων που συναρμολογούνται στην Ελλάδα κ.λπ., και οι οποίες ξαφνικά θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, για συνηθισμένες αγορές πρώτων υλών που πραγματοποιούν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Επειδή η ψήφιση της σχετικής διάταξης ως έχει θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε εξόντωση πλήθους μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, ο ΣΒΒΕ προτείνει όπως αυτή συμπληρωθεί με τις ακόλουθες προτάσεις:

* εντός ενός μήνα από την πραγματοποίηση της «συνήθους συναλλαγής» να επιστρέφεται στην επιχείρηση το 80% του ποσού, κατόπιν υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, και

* το υπόλοιπο 20% του ποσού να επιστρέφεται μετά από φορολογικό έλεγχο που θα περαιούται εντός τριών μηνών. Μετά την παρέλευση των τριών μηνών και εφόσον δεν έχει διενεργηθεί ο σχετικός έλεγχος, τότε το 20% του ποσού θα επιστρέφεται στην επιχείρηση αυτοδίκαια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ - ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου