Μάχη χαρακωμάτων στη Ν.Δ.
Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
«Το ζήτημα θεωρείται λήξαν», επισημαίνουν οι προεδρικοί για το θέμα του συνεδρίου και την αμφισβήτηση της ηγεσίας στη Ν.Δ. «Το ζήτημα ετέθη πλέον και επισήμως», απαντούν οι αμφισβητίες.
Σε αυτό το δίπολο κινείται η επόμενη ημέρα της μαραθώνιας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και ενώ αύριο συγκαλείται η, πολυπληθέστερη, Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, όπου και αναμένεται δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, εμφανίζεται ικανοποιημένος καθώς η πλειονότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είτε συνηγόρησε στην άποψή του για διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης είτε δεν έλαβε θέση υπέρ του αιτήματος για έκτακτο συνέδριο, που διατύπωσαν, με διαφορετικούς τόνους είναι η αλήθεια, στελέχη όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Σαλμάς, Κυρ. Μητσοτάκης κ.ά. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ηγεσίας, από τη Συγγρού σημειώνεται ότι αυτό δεν υφίσταται, ειδικά από τη στιγμή που έμεινε αναπάντητη η πρόκληση - πρόσκληση του κ. Σαμαρά προς τους βουλευτές να κινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ, όπως σημειώνουν, ουδείς εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως διεκδικητής.
Στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, οι υπέρ του κ. Σαμαρά συσχετισμοί αναμένεται να επιβεβαιωθούν, ωστόσο η διαδικασία κρύβει δυσκολίες καθώς πρόκειται για ένα σώμα που δεν διαθέτει τους μηχανισμούς αυτοσυγκράτησης των εκλεγμένων βουλευτών. Παρέμβαση στα κομματικά αναμένεται, ύστερα από καιρό, να πραγματοποιήσει και ο επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ενώ στο παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Στελέχη που διετέλεσαν σε κορυφαίες θέσεις της νεολαίας συντονίζουν τις κινήσεις τους, ενώ αντίστοιχες ζυμώσεις υπάρχουν και στους χώρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισμού κ.ο.κ.
Στον απόηχο της Κ.Ο., όπου ο κ. Σαμαράς πέτυχε μεν να επαναβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει συγκροτημένο μέτωπο αμφισβήτησής του, ωστόσο δέχθηκε μεγάλη πίεση για το ζήτημα του συνεδρίου το οποίο και απέρριψε ως «διαδικασία εσωστρέφειας και προσωπικών τακτικών και, τελικά, “δώρο” προς τον ΣΥΡΙΖΑ», η προσπάθεια που καταβάλλεται αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση της συνεδρίασης.
Ο κ. Μάκης Βορίδης, εκ των στελεχών που τάχθηκαν στο πλευρό του κ. Σαμαρά, σημείωσε χθες (Βήμα) ότι «δεν ήταν παραπάνω από 7-8 όσοι έθεσαν το θέμα του συνεδρίου, με ρητή διευκρίνιση ότι δεν το συνδέουν με το θέμα της ηγεσίας». Παράλληλα, χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση όσων αμφισβητούν τον πρόεδρο του κόμματος, σχολιάζοντας πως «δεν μπορείς να θέτεις το θέμα της ηγεσίας abstracto, ότι “θέλω να φύγεις εσύ, αλλά δεν θα σου πω ποιος θα έλθει”». Πολλαπλάσιος ήταν ο αριθμός των βουλευτών, κατά τον κ. Νίκο Δένδια. «Κάντε 20 τους βουλευτές που ζήτησαν έκτακτο συνέδριο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα ευχόμουν ο κ. Σαμαράς να είχε αποδεχθεί την πρόταση». Ως προς το αν θα διεκδικήσει την ηγεσία, ήταν σχεδόν σαφής: «Αυτή τη στιγμή το ερώτημα δεν είναι αυτό... ο ακροατής μπορεί να είναι ευφυέστερος του ομιλούντος και να καταλάβει».
«Ο,τι δεν αλλάζει, πεθαίνει»
«Ενας ζωντανός οργανισμός σαν τη Ν.Δ. πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα», επισήμανε από την πλευρά της στο ΑΠΕ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, επιμένοντας ότι το θέμα της ηγεσίας της Ν.Δ. «είναι ένα από τα θέματα που μπορεί και πρέπει να κουβεντιάσει το συνέδριο του κόμματος... χωρίς ταμπού».
«Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε, από την πλευρά του, στον ΣΚΑΪ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στην τακτική αποστασιοποίησης από τους αμφισβητούντες τον κ. Σαμαρά. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι φιλοδοξεί να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, ενώ ερμηνεύοντας την κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως τα όσα είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν ήταν πρόσκληση στον κ. Σαμαρά να παραιτηθεί.
Κριτική στην απόφαση Σαμαρά να μην οδηγήσει τη Ν.Δ. σε συνέδριο άσκησε (98,4) και ο κ. Κ. Χατζηδάκης: «Επειδή βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και ως χώρα και ως κόμμα, η αντιπαραγωγική εσωστρέφεια δεν έχει θέση, αλλά ούτε και η σιωπή του μαυσωλείου έχει θέση, γιατί προερχόμαστε από μια μεγάλη ήττα. Να πάμε σε ένα συνέδριο, στο οποίο να συζητήσουμε για τα πρόσωπα, το καταστατικό και το πλαίσιο των προγραμματικών μας θέσεων· το συνέδριο μπορεί να συμβολίσει μια καινούργια αρχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου