Το παρασκήνιο της διαταγής για τους μετανάστες
Τι προκύπτει από τα λεγόμενα των υπουργών, αλλά και κύκλων του υποστράτηγου Γιώργου Νίτσα για το έγγραφο για τους μετανάστες. Η διαδρομή, οι σύμβουλοι στο υπουργείο.
Δεν διαφωνούν με το περιεχόμενο της διαταγής, αλλά με τον τίτλο «Νέα Πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών», την άγνοια και τον χρόνο έκδοσής της από έναν υπηρεσιακό παράγοντα που δεν τους ενημέρωσε. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό αλαλούμ, από το οποίο προκύπτει η ασυνεννοησίαανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση και την - χωρίς ακόμη αρμοδιότητες- αναπληρώτρια υπουργό Μετανάστευσης κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Οι κύκλοι του υποστράτηγου κ. Γιώργου Νίτσα, που «αυτο-αποκεφαλίστηκε», υποστηρίζουν ότι η διαταγή ήταν προϊόν «άσκησης πιέσεων και παρεμβάσεων από τις συμβούλους της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητούσαν να ‘σπάσει’ ο πήχης των 6 μηνών κράτησης ως προϋπόθεση για την ελευθέρωση». Οι συνεργάτες του Στρατηγού κάνουν λόγο για προσχηματική «Ιφιγενειοποίησή του εξαιτίας των κρίσεων».
Ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για μία διαταγή, η οποία έχει νομική βάση όχι όμως της πολιτικής που έχει εξαγγελθεί και κυρίως του τρόπου εφαρμογής της, ενώ κύκλοι της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, επιβεβαίωσαν πως η τροποποιημένη αστυνομική διαταγή κινείται πάνω στους βασικούς άξονες διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Τι λέει ο Στρατηγός
«Μετά τον θάνατο υπηκόου Γουινέας στα κρατητήρια του Α.Τ Πεύκης, από παθολογικά αίτια εξαιτίας υψηλού σακχάρου, είχαν ανακύψει πιεστικά ζητήματα για την αποσυμφόρηση των κρατητηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών, με έντονη κριτική εναντίον των αστυνομικών κινήσεων» ισχυρίζονται στενοί συνεργάτες του υποστρατήγου -τουλάχιστον έως χθες βράδυ- κ. Γιώργου Νίτσα.
Η 1η διαταγή που κοινοποιήθηκε στις 15:30 το μεσημέρι της Τρίτης, περιελάμβανε διατάξεις του Ν. 3907/11 που είχε φέρει προς ψήφιση ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής.
Το τρίτο σημείο της ήταν αυτό που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των συνδικαλιστών συνοριακών φυλάκων
Το τρίτο σημείο της ήταν αυτό που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των συνδικαλιστών συνοριακών φυλάκων, το οποίο έγραφε: «Για τους ήδη κρατούμενους στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (Π.ΚΕ.Κ) Αλλοδαπών και σε Αστυνομικές Υπηρεσίες (Α.Τ., Τ.Α., Τμήματα Αλλοδαπών, Τ.Σ.Φ., Τ.Δ.Λ.) και εφόσον σε βάρος τους δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας θα αναβληθεί (ανασταλεί) για έξι μήνες η εκδοθείσα σε βάρος τους απόφαση επιστροφής-απέλασης, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 24 του Ν. 3907/11 ή του άρθρου 78 του Ν. 3386/05, ανεξάρτητα από το πόσο κρατούνται».
Μέχρι την «τροποποίησή» της, είχε εκδοθεί σκληρή ανακοίνωση των συνοριακών φυλάκων, τηλεοπτικό ρεπορτάζ και άμεση ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η… αλλαγή έρχεται στις 22:00 το βράδυ, όπου από το συγκεκριμένο σημείο αφαιρούνται οι αστυνομικές υπηρεσίες και το «ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο κρατούνται» αντικαθίσταται από το «μόνο στις περιπτώσεις που κρατούνται πέραν των έξι μηνών». Η τροποποίηση αυτής της παραγράφου αποτελεί μέρος κοινοτικής οδηγίας του 2011, την οποία η χώρα μας παραβίαζε συνεχώς για να λαμβάνει επανειλημμένως διεθνείς καταδίκες.
Οι «αλλαγές» των συμβούλων
Ο υποστράτηγος, σύμφωνα με στενούς συνομιλητές του, παραδέχεται ότι η 1η διαταγή ήταν… λάθος αν και τα καίρια σημεία των αποφάσεων Πανούση και Χριστοδουλοπούλου στις 17 Φεβρουαρίου 2015, μετά τον θάνατο δύο μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, άφηναν το περιθώριο άμεσης απελευθέρωσης με την εφαρμογή περιοριστικών όρων εμφάνισης στο Α.Τ. διαμονής τους. Οι συνεργάτες του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότι η διαταγή του Στρατηγού αποτελούσε μέρος της εφαρμογής του νόμου αφού «αφουγκράστηκε» την πολιτική κατεύθυνση, ενώ παραδέχονται ότι έγινε με δική του πρωτοβουλία χωρίς να έχει ενημερώσει τον αναπληρωτή υπουργό και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., παρότι οι διαταγές κοινοποιήθηκαν στα γραφεία τους.
Οι συνεργάτες του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότι η διαταγή του Στρατηγού αποτελούσε μέρος της εφαρμογής του νόμου
Οι αλλαγές και προσθαφαιρέσεις στις κατευθύνσεις και διαταγές για την κράτηση αλλοδαπώνγίνονταν κατόπιν συνεννοήσεων με συμβούλους της κ. Χριστοδουλοπούλου, παρότι δεν υπήρχε ακόμη κατανομή αρμοδιοτήτων, ενώ δεν είχε ορκιστεί η αναπληρώτρια υπουργός, αναφέρουν κύκλοι του υποστράτηγου και προσθέτουν πως «αν ο κ. Πανούσης δεν συμφωνούσε με αυτή τη συνεργασία γιατί είχε αφήσει τις συμβούλους της κ. Χριστοδουλοπούλου να έρχονται εδώ και να συζητάμε».
Ουσιαστικά η πλευρά του υποστρατήγου δείχνει «καθοδήγηση» της διαταγής από το -«αόρατο» ακόμη- υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και με ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε ο ίδιος ο κ. Πανούσης, το οποίο έχει γραφεί από τον συγκεκριμένο υποστράτηγο, ονοματίζονται οι δύο σύμβουλοι της αναπληρώτριας υπουργού. Πρόκειται για τις κυρίες Ελένη Σπαθανά και Γεωργία Σπυροπούλου, οι οποίες από τις 18 Φεβρουαρίου 2015 συμμετείχαν στις συσκέψεις ως εκπρόσωποι του υπουργείου Μετανάστευσης. Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι στις 3 Μαρτίου 2015, την ημέρα έκδοσης της «διπλής» διαταγής, από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, κατόπιν «επικοινωνίας/παρέμβασης της κας Σπαθανά με σκοπό την υλοποίηση /εναρμόνιση με την νέα πολιτική του Υπουργείου Μετανάστευσης, απεστάλη νεότερη διευκρινιστική διαταγή».
Κύκλοι τώρα, του υπουργείου Μετανάστευσης, υποστηρίζουν πως ακόμη και αν υπήρχε τέτοιου είδους συνεννόηση με την κα Σπαθανά, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει κατανομή αρμοδιοτήτων, δεν έχει ορκιστεί η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, το ζήτημα είναι ακόμη αρμοδιότητα του κ. Πανούση. Και αυτή η πλευρά δηλαδή, «δείχνει» υπεύθυνο της εκδοθείσας διαταγής χωρίς ενημέρωση του κ. Πανούση, τον υποστράτηγο κ. Γιώργο Νίτσα.
Κάποια στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν αποκλείουν ο συγκεκριμένος αξιωματικός διαισθανόμενος την αποστρατεία του στις κρίσεις των αξιωματικών να προέβη σκόπιμα στην έκδοση της επίμαχης διαταγής προκειμένου να λάβει μελλοντικά πολιτικά «οφέλη», αφού τον τοποθετούν στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.
Στα όρια «παραίτησης» Πανούση
Η 1η διαταγή το μεσημέρι της Τρίτης, κοινοποιήθηκε μέσω του POLICE ON LINE στο γραφείο του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, στο γραφείο του κ. Πανούση, στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και στη Γενική Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής, στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Το ίδιο έγινε και το βράδυμετά την «μικρή» τροποποίησή της και αφού είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, το σχετικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ στον ΣΚΑΙ, η άμεση σκληρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και οι αναρτήσεις σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες για «απελευθέρωση όλων των παράνομων μεταναστών που κρατούνται στα κέντρα κράτησης και κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων της χώρας».
Το ζήτημα είναι ότι το γραφείο του κ. Πανούση και πολύ περισσότερο του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., από το οποίο ζήτησε ενημέρωση, δεν είχαν εντοπίσει την διαταγή, και στη σχετική «διάψευση» διερωτούνται αν είναι «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών;» και προσέθεταν ότι η διαταγή στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας. Λίγο αργότερα εντόπιζαν την διαταγή που ουσιαστικά κινείτο στο μήκος κύματος των κοινών αποφάσεων που είχαν λάβει Πανούσης-Χριστοδουλοπούλου, στις 17 Φεβρουαρίου 2015, μετά τους θανάτους δύο μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας, ωστόσο είχε πρωτοφανή «πολιτικό χαρακτήρα».
Μετά από κύκλο διαβουλεύσεων και νυχτερινών «προστριβών» ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου-Κουμουνδούρου, που έφθασαν και στα όρια παραίτησής τουαποφασίστηκε η πρωινή συνέντευξη τύπου του κ. Πανούση προκειμένου να λειάνει το τεταμένο κλίμα και τον πανικό της κοινής γνώμης, που άκουγε «πως θα ξυπνήσουν και θα έχουν έξω από τα σπίτια τους παράνομους μετανάστες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου