Χαμηλές προσδοκίες και παράταση της αγωνίας
Σκληραίνουν τη στάση τους εταίροι και δανειστές εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroupόπου, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα. Tην ίδια ώρα, πηγές του Μαξίμου αποκλείουν την περίπτωση δημοψηφίσματος με ερώτημα την παραμονή ή μη στο ευρώ, αφήνοντας όμως ανοιχτή την πιθανότητα το δημοψήφισμα να αφορά στα μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας στην επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει το e-mail με τα προτεινόμενα μέτρα-μεταρρυθμίσεις «βοηθητικό για την διαδικασία εξειδίκευσης της πρώτης λίστας μέτρων» τα οποία, όπως λέει, «θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς».
Και φυσικά δεν παραλείπει να σημειώσει πως «οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρύτερη άποψη που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής» με τις σχετικές συζητήσεις να γίνονται στις Βρυξέλλες, αλλά οι τεχνικές εργασίες «που θα συνδράμουν αυτές τις συζητήσεις θα γίνουν στην Αθήνα».
Ένα τόνο πιο πάνω, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα FAZ, τονίζει ότι «μία επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και πολύ». Θέτει ακόμη θέμα ψήφισης των μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο και κατόπιν να ξεκινήσει η εφαρμογή τους και ως τότε υπενθυμίζει ότι «δεν πρόκειται να γίνει εκταμίευση κεφαλαίων».
Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα απέφυγαν χθες να σχολιάσουν τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ το Μαξίμου έσπευσε για δεύτερη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες να προσφέρει πλήρη κάλυψη στον ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη για το θέμα που προέκυψε με τη συνέντευξη του τελευταίου στην Corriere Della Sera.
Πηγές του Μαξίμου, σε μια κίνηση με πολλαπλά μηνύματα, φρόντισαν να διαψεύσουν την είδηση ότι ο ΥΠΟΙΚ μίλησε για δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στο ευρώ, σημειώνοντας ότι η λέξη ευρώ προστέθηκε από τη σύνταξη της εφημερίδας. Με τον τρόπο αυτό, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες επιμείνουν στη λήψη μέτρων που η κυβέρνηση τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έχει απορρίψει κατηγορηματικά.
Τέλος, το Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα της συνέντευξης του Ζ. Κλ. Γιούνκερ στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός «ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων στερείται κοινωνικής ασφάλισης και ότι η ανεργία είναι στο υψηλότερο επίπεδο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου