Έντιμο συμβιβασμό αναμένει ο Πρωθυπουργός
Βοήθεια και αλληλεγγύη ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους εταίρους της Ελλάδας σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Όπως είπε, η χώρα έχει ξεκινήσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. «Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας και αναμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό.
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής για το γεγονός ότι πλέον ξεκινάει συζήτηση για την ουσία του προβλήματος και δίνεται προτεραιότητα στην ατζέντα για την ανάπτυξη.
««Το 90% του χρόνου μου ως τώρα το αφιέρωσα στις βραχυπρόθεσμες διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας, προκειμένου να βρούμε έναν τρόπο για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, αλλά τώρα νομίζω ότι ήρθε πια η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον. Και βεβαίως, όταν έχει 60% ανεργία στους νέους, δεν μπορείς να μιλάς για μέλλον», σημείωσε.
Επανέλαβε την ανάγκη να χτυπηθεί η ανεργία των νέων και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και σημείωσε ότι πρέπει στο εξής να δοθεί ένα μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό και όχι μόνο μήνυμα για «υποχρεώσεις» και για «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή» τους.
Κατά τον κ. Τσίπρα το μήνυμα που πρέπει να δώσουν τώρα η Ευρώπη και οι θεσμοί είναι «βοήθεια και αλληλεγγύη» για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα σε κοινωνικό επίπεδο. rdrd
Σουλτς: Οι λύσεις βρίσκονται μέσα από τον διάλογο
Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς παρατήρησε ότι οι λύσεις βρίσκονται στον διάλογο μεταξύ των κρατών - μελών και των θεσμών, αν και παραδέχθηκε ότι μέσα στην Ευρωζώνη υπάχουν διαφορετικές ερμηνείες για τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι η κακή συνεννόηση θα μπορέσει να επιλυθεί και πρόσθεσε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να επικεντρωθούν σε ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι μεγαλύτερες εντάσεις υπάρχουν με τη Γερμανία και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για την ανάκαμψη της οικονμίας με ρεαλιστικούς στόχους, αλλά και πως πρώτα απ' όλα πρέπει να βρεθεί λύση για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας.
Εξάλλου, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός του αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και της συζήτησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Όπως παρατήρησε, «η διασύνδεση των δύο θεμάτων είναι αντιπαραγωγική και ακατάλληλη»
«Συνάντησα έναν πρωθυπουργό που έχει επίγνωση των κινδύνων για τη χώρα του και που έχει τη δέσμευση να συμφωνήσει με τους εταίρους», συμπλήρωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολύ σοβαρή προσέγγιση που διέκρινε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού θα αντιπροσωπεύεται και στο σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η δημιουργία ένος βιώσιμου σχεδίου για επενδύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου