Μοσκοβισί: Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε τίμημα Οικονομικά ατυχήματα συμβαίνουν, λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος στην Die Welt
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt o αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί απεύχεται, εντούτοις δεν αποκλείει, ένα ενδεχόμενο «Grexident». Είναι ξεκάθαρη βούληση της Ευρωζώνης να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, τονίζει, ωστόσο προσθέτει πως «οικονομικά ατυχήματα συμβαίνουν».
«Δουλειά μας όμως δεν είναι να οργανώσουμε τα ατυχήματα αυτά, αλλά να τα αποτρέψουμε. Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη με
κάθε τίμημα, αλλά μόνον υπό αυστηρούς όρους οι οποίοι θα μπορούν να γίνουν αποδεκτοί και από τις δυο πλευρές. Σε όλους είναι σαφές για παράδειγμα, ότι ένα πιθανό τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να έχει διαφορετική μορφή από τα προηγούμενα», δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος στην Die Welt.
Ερωτηθείς αν θα ήταν διαχειρίσιμο ένα Grexit, ο κοινοτικός επίτροπος απαντά ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται μεν σε καλύτερη κατάσταση από ότι πριν από δύο χρόνια, ωστόσο «μια έξοδος θα προκαλούσε στην Ευρωζώνη μεγάλη πολιτική ζημία. Όλοι θα ρωτούσαν ποια χώρα μέλος θα ακολουθήσει».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Πιέρ Μοσκοβισί για την ΕλλάδαΕρωτηθείς α η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του μήνα, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι δεν διαθέτει τέτοιες πληροφορίες. «Το μόνο που ξέρω είναι ότι χρειαζόμαστε μια μεταρρυθισμένη Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί εκτιμά πάντως ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. «Θα πρέπει να σεβαστούμε ότι οι Έλληνες ψήφισαν μια αλλαγή πολιτικής. Εντούτοις την ίδια ώρα οι Έλληνες θα πρέπει να σεβαστούν ότι η χώρα τους έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία όπου και οι δυο πλευρές μαθαίνουν. Αλλά κινούμαστε αργά, πολύ αργά. Δεν επιτρέπεται να χάσουμε άλλο χρόνο, αντιθέτως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα», λέει ο Γάλλος επίτροπος.
Παράλληλα, παίρνει θέση και στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το παρελθόν. Και πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην επαναλαμβάνεται η ιστορία. Ωστόσο, δεν βοηθά να εκμεταλλεύεται κανείς το παρελθόν για την επίτευξη πολιτικών στόχων του παρόντος», αναφέρει.
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου