Υπό τον συντονισμό Σαγιά το πρώτο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα
Το πρώτο της πολυνομοσχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση Τσίπρα. Ενδεχομένως και εντός της εβδομάδος, αλλά πιθανότατα στις αρχές της επόμενης, θα παρουσιαστεί το περιεχόμενό του.
Υπό την αιγίδα και τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά ετοιμάζονται τα άρθρα του νομοσχεδίου. Κάθε υπουργείο έχει αναλάβει να συντάξει τα άρθρα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και η Γενική Γραμματεία θα κάνει την «συρραφή» μελετώντας ενδεχόμενες επιμέρους αλληλοεπικαλύψεις.
Ουσιαστικά, θα περιλαμβάνει όλα τα σημεία στα οποία έχει διαπιστωθεί συμφωνία με τους δανειστές ή που αποτελούν προτάσεις των δανειστών που δεν ενοχλούν πολιτικά την κυβέρνηση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί άμεσα και, ει δυνατόν, να προλάβει και την συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου εκτιμά ότι είναι θετικό για την διαπραγμάτευση τουλάχιστον να παρουσιαστεί το πολυνομοσχέδιο.
Μερικά από τα θέματα που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο θα είναι:
η μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή.
η λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή.
η χρήση «πλαστικού χρήματος» για συναλλαγές στα νησιά πάνω από κάποιο ποσό ανεξάρτητα από την χρήση. Στην συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για 50 – 70 ευρώ. Στόχος είναι να συλληφθεί η φοροδιαφυγή από τη μη απόδοση ΦΠΑ στα τουριστικά μέρη, ενώ στο «σκεπτικό» της κυβέρνησης είναι ότι σχεδόν όλοι οι αλλοδαποί τουρίστες έχουν κάρτα.
Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες ως προς το αν θα υπάρξει τέλος στην διανυκτέρευση, κατά το πρότυπο πολλών χωρών, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά (ούτε τα τουριστικά), που ούτως ή άλλως αποτελεί πρόταση που υποκρύπτει επιχειρηματικά «ενδιαφέροντα» στο χώρο του τουρισμού.
Ακόμη θα υπάρχουν ρυθμίσεις από τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών τον Υπουργό Επικρατείας που είναι αρμόδιος για τα ΜΜΕ (άδειες συχνοτήτων, φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων κ.α.), Εργασίας (πάντως οι ρυθμίσεις δεν θα περιλαμβάνουν ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις και άλλα θέματα που αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές), Υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου