31 Αυγούστου 2013

Διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία


Διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία




Δείτε live από το BBC

Μετά τις σημερινές σκληρές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε ως «προβοκάτσια» τα όσα αναφέρονται περί χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να απευθύνει νέο διάγγελμα από λεπτό προς λεπτό από τον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος Ομπάμα φέρεται να προβαίνει στο νέο διάγγελμα περισσότερο για επικοινωνιακούς σκοπούς, έχοντας υπόψη του ότι η στάση του έναντι στο Συριακό έχει δυσαρεστήσει μεγάλο μέρος του αμερικανικού λαού και του πολιτικού κόσμου.

«Ο πρόεδρος θα προβεί σε μια δήλωση για τη Συρία», ανέφερε η αμερικανική προεδρία, ανακοινώνοντας μια τροποποίηση στο πρόγραμμα του Ομπάμα, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τους συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφαλείας στο Λευκό Οίκο που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.

Μια πηγή στο Λευκό Οίκο την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει νεότερα στοιχεία σχετικά με τις αποφάσεις του για το πώς θα προχωρήσει, αλλά δεν θα ανακοινώσει ότι επίκειται άμεσα η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Διαφορετικές προσεγγίσεις για το ενδεχόμενο επέμβασης

Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι «πλησιάζει η ώρα» της επίθεσης κατά του καθεστώς της Συρίας, μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ και κάποια άλλα προβάλλουν την πληροφορία ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και με την αποψινή δήλωσή του θα γνωστοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι μπροστά στο «βαθύ σκεπτικισμό», στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο κ. Ομπάμα συνεχίζει διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του και το Κογκρέσο, θέτοντας προτεραιότητα την «αξιοπιστία της χώρας».

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν θα ενημερωθεί αύριο περαιτέρω από την ομάδα των ερευνητών του Οργανισμού για τα χημικά όπλα.

Ετοιμοπόλεμος ο στρατός

Ο συριακός στρατός «έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση σήμερα ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι.

Σε μια γραπτή δήλωση, την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο αλ Χάλκι πρόσθεσε ότι ο στρατός της Συρίας «είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια».

Ενώ οι ειδικοί του ΟΗΕ στα χημικά όπλα εγκατέλειψαν το πρωί τη χώρα, οι συριακές αρχές δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να υποστούν αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές και να αμυνθούν.

Νωρίτερα ένας ανώτατος αξιωματικός των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Δαμασκός περιμένει «μια επίθεση ανά πάσα στιγμή» και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι «επίσης έτοιμη να ανταποδώσει (το χτύπημα) ανά πάσα στιγμή».

O OHE εγκαταλείπει τη Συρία

Δεκάδες στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ πολλές χώρες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν να μεταβούν και στο γειτονικό Λίβανο, καθώς η ένταση στην περιφέρεια κλιμακώνεται εν αναμονή μιας πιθανής επίθεσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι σχεδιάζει την ανάληψη «περιορισμένης» στρατιωτικής δράσης για να τιμωρηθεί η κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, την οποία η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν για μια επίθεση με χημικά όπλα σε ένα προάστιο της Δαμασκού που πιστεύεται ότι στοίχισε τη ζωή σε 1.429 ανθρώπους.

Η Δαμασκός απορρίπτει την κατηγορία αυτή και λέει ότι οι αντάρτες οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον Άσαντ είναι υπεύθυνοι για την επίθεση. Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ μείωσαν το προσωπικό τους στη Συρία προληπτικά, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή του Οργανισμού στην Δαμασκό σήμερα.«Τα περισσότερα μεσαίου επιπέδου και μη απαραίτητα ξένα μέλη του προσωπικού αναχώρησαν. Οι επικεφαλής των γραφείων των διαφόρων υπηρεσιών έμειναν εκεί, μαζί με έναν στοιχειώδη αριθμό προσωπικού αποτελούμενου από Σύρους», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Σκληρή απάντηση Πούτιν στις δηλώσεις Ομπάμα-Κέρι

Σε δηλώσεις του από το Βλαδιβοστόκ, ο κ. Πούτιν, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις Ομπάμα-Κέρι, χαρακτήρισε ως «παντελή ηλιθιότητα» τους ισχυρισμούς ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, «τη στιγμή, που ο στρατός της Συρίας πραγματοποιούσε επίθεση».

«Οι ισχυρισμοί ότι τέτοιες αποδείξεις υπάρχουν, αλλά είναι απόρρητες και δεν μπορούν να τις δείξουν σε κανέναν, δεν αντέχουν στην κριτική, είναι απλώς έλλειψη σεβασμού προς τους εταίρους τους», είπε ο Πούτιν.

Η τυχόν πολεμική επιχείρηση στη Συρία θα έχει σκοπό να βοηθήσει τους ενόπλους εξεγερθέντες στον αγώνα τους με το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού, εκτίμησε ο Πούτιν.

«Ο συριακός κυβερνητικός στρατός επιτίθεται, οι λεγόμενοι εξεγερθέντες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και δεν έχουν τέτοιο εξοπλισμό, τον οποίο διαθέτουν τα κυβερνητικά στρατεύματα, δεν έχουν ούτε αεροπορία, ούτε τεχνικά μέσα, δεν έχουν σύγχρονα πυραυλικά συστήματα και πυροβολικό. Τί χρειάζεται να κάνουν οι χορηγοί αυτών των λεγόμενων ανταρτών και όσων βρίσκονται πίσω από αυτούς τους χορηγούς; Να τους βοηθήσουν να καλύψουν το κενό στις δυνατότητές τους», είπε επιλέξει ο Ρώσος ηγέτης.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατό ούτε να παρασχεθούν σύγχρονα όπλα στους ενόπλους, ούτε να εκπαιδευθούν να τα χρησιμοποιούν, οπότε «η διέξοδος είναι μόνο μία: να καταφέρουν οι ίδιοι (σ.σ. οι χορηγοί) τα χτυπήματα. Εάν αυτό συμβεί, θα είναι εξαιρετικά λυπηρό».

O Πούτιν εξέφρασε μεταξύ άλλων την πεποίθησή του ότι η συριακή κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα και η όλη συζήτηση αποτελεί προβοκάτσια: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν είναι κάτι περισσότερο από προβοκάτσια εκείνων, οι οποίοι επιθυμούν να εμπλέξουν άλλες χώρες στη σύγκρουση, οι οποίοι θέλουν να πετύχουν την υποστήριξη από πλευράς ισχυρών μελών της παγκόσμιας σκηνής, πρωτίστως τις ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου