30 Δεκεμβρίου 2013

Δικαστίνα σε στρατηγούς: Άντε ..να ...πνιγείτε ...μιζαδόροι! Είναι αυτό που λένε..Στρατηγοί τρεις… και …επωλήθη η πατρίς.


Δικαστίνα σε στρατηγούς: Άντε ..να ...πνιγείτε ...μιζαδόροι! Είναι αυτό που λένε..Στρατηγοί τρεις… και …επωλήθη η πατρίς.


Η ιστορία διαδραματίζεται τουλάχιστον 15 χρόνια πριν στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Στην έδρα, προεδρεύει η κ. Σταυρούλα Δημητρίου, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε, παραιτούμενη από το δικαστικό σώμα, σε εκπληκτική ποιήτρια και συγγραφέα. Κάποια στιγμή, ένας δικηγόρος πλησιάζει στην έδρα και της λέει:

«Κυρία Πρόεδρε, η υπόθεση αυτή που εκφωνήσατε τώρα, αφορά ευαίσθητα εθνικά θέματα γι’ αυτό παρακαλώ, κρατήστε τη για το τέλος».
Η πρόεδρος του απαντά:
«Διάβασα καλά τη δικογραφία. Δεν αφορά κανένα εθνικό θέμα, αφορά συκοφαντική δυσφήμιση και θα δικαστεί τώρα. Ας ακούει ο κόσμος, γι’ αυτό γίνονται οι δίκες δημόσια. Και οι αποφάσεις εκδίδονται δημόσια επίσης».

Αρχίζει η εκδίκαση της υπόθεσης. Παρελαύνει ένας στρατηγός και λέει τα δικά του. Ύστερα κι άλλος. Ύστερα ένας ναύαρχος. Ύστερα κι άλλος ναύαρχος. Ύστερα ένας πτέραρχος κι ύστερα κι άλλος πτέραρχος. Και ακούγονται τα ονόματα Σμπώκος, Κάντας, Τραυλός, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, πρώην «γαλάζιοι» υπουργοί κλπ. Όταν η υπόθεση έχει προχωρήσει αρκετά, η πρόεδρος κάνει μια θεαματική κίνηση. Τους φωνάζει όλους με τα ονόματά τους και τους ζητά να έρθουν στον κενό χώρο μπροστά από το πυκνό ακροατήριο.
Και εκεί τους λέει: «Θα φωνάζω τα ονόματα και θα λέτε ποια εταιρεία εκπροσωπείτε, για να τα καταγράψει η γραμματέας και εμείς να έχουμε σαφή εικόνα».
Αυτό γίνεται. Ένας στρατηγός έλεγε μια εταιρεία, άλλος άλλη, άλλος μάρτυρας υπέρ του ενός, άλλος υπέρ του άλλου. Ύστερα τους ρωτάει πού υπηρετούσαν και ΟΛΟΙ απαντούν ότι υπηρετούσαν στο Πεντάγωνο σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.
Και τους λέει: «Ντρέπομαι για λογαριασμό όλων σας. Μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι εναντίον σας. Μακάρι να ήταν εδώ οι πολίτες να διαπιστώσουν ότι οι στρατηγοί στο Πεντάγωνο ασχολούνται με το πώς θα κάνουν σχέσεις για να εκπροσωπούν, όταν αποστρατευθούν εταιρείες όπλων και ο ένας να κατηγορεί τον άλλο για μίζες. Δεν τολμούσατε να κάνετε τίποτα, αν δεν είχαν προστασία πολιτικών και εδώ καταλάβαμε ότι έχετε διακομματική συνεργασία στις μίζες. Αν είναι έτσι οι Έλληνες στρατηγοί άντε να πνιγείτε. Πιστεύω όμως ότι είστε οι λίγοι που λερώνετε τους πολλούς. Δεν έχω αμφιβολία ότι έχετε γεμίσει με μίζες την Ελβετία!»…





Μπαράζ συλλήψεων μιζαδόρων ακόμη και μέσα στις γιορτές


Ο πτέραρχος με τις θηριώδεις μίζες από τα εξοπλιστικά και δεξί χέρι του Άκη ομιλεί στο «Π» για το κουβάρι που τώρα ξετυλίγεται


Οι αποκαλύψεις του αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών και οι ομολογίες του για μίζες που έπαιρνε συστηματικά και επί χρόνια θα οδηγήσουν σε πογκρόμ συλλήψεων, ακόμα και μέσα στις γιορτές και πάντως στο αμέσως προσεχές διάστημα. «Τα στοιχεία που έχει δώσει είναι συγκλονιστικά, δεν έχουν προηγούμενο στην Ελλάδα και τα χρήματα που επιστρέφει μαζικά επίσης είναι τα περισσότερα που έχουν επιστραφεί ποτέ στον χώρο αυτόν από πρόσωπο που ήταν απλός αξιωματούχος κρατικής υπηρεσίας» μας είπε πρόσωπο που κινείται στο πλευρό του απόστρατου πτεράρχου Αντώνη Κάντα, ο οποίος προφυλακίστηκε για τις μίζες στα εξοπλιστικά. Το πρόσωπο αυτό λειτούργησε ως ενδιάμεσος για να μας μεταφερθούν οι απαντήσεις-θέσεις του πτεράρχου που ήταν δεξί χέρι του Ακη και πιάστηκε με μίζες ύψους 14.000.000 δολαρίων στη Σιγκαπούρη.


Οι δικαστικές αρχές έχουν ονόματα και αριθμούς λογαριασμών που θα φτάσουν σε μίζες… 300 εκατ. δολαρίων
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα συγκεντρώνονταν στην Ελβετία και το 2009 μεταφέρθηκαν στη Σιγκαπούρη από φόβο αποκάλυψης, καθώς είχαν αρχίσει να διαρρέουν πληροφορίες ότι ο Φαλσιανί είχε ανοίξει τον δρόμο για να συνταχθούν λίστες με καταθέτες Ελληνες. Ο πτέραρχος Κάντας μάς λέει ότι είχε αποφασίσει προ μηνών να επιστρέψει τα χρήματα από τις μίζες και γι’ αυτό μαζί με τον γνωστό δικηγόρο Γιάννη Ματζουράνη ανέθεσε στον Ελληνο-ελβετό δικηγόρο Ηλία Μπίσια να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Κάντας έδωσε στις ελληνικές αρχές χρήσιμα στοιχεία για να φτάσουν και στον κορυφαίο αξιωματούχο (υπουργό) που πήρε μίζες στα εξοπλιστικά. Δεν ανέφερε ονόματα πολιτικών, αλλά έδωσε αριθμούς λογαριασμών και ονόματα εταιρειών. Εάν οι Αρχές ακολουθήσουν τους λογαριασμούς και τη διαδρομή του χρήματος, ναι μεν θα επιβεβαιώσουν πως έφτασαν τα χρήματα στα χέρια του πτεράρχου Κάντα, αλλά θα βρουν μέσω των εκροών από τις εταιρείες και ποιοι άλλοι πήραν μίζες.


Οπως προκύπτει από τα στοιχεία και τους αριθμούς, ο Αντ. Κάντας πήρε περίπου 1% από το συνολικό τίμημα των προμηθειών. Ομως, οι μίζες ξεκινούν από το 10% και φτάνουν στο 20%. Επομένως, εύκολα θα βρουν από τις εταιρείες προμηθειών ποιοι πήραν τα υπόλοιπα χρήματα. Ενας απλός υπολογισμός δείχνει ότι αν ο Αντ. Κάντας πήρε 15 εκατομμύρια, τότε οι πιο ψηλά και οι λοιποί μιζαδόροι πήραν ποσό που κυμαίνεται μεταξύ των 150 έως 300 εκατομμυρίων ευρώ… Ο Γάλλος Ζοσράν είχε μιλήσει ακριβώς για την περίοδο στην οποία ο Αντ. Κάντας ήταν στον χορό και είχε πει ότι οι ανταγωνιστές των Γάλλων έπαιρναν τις δουλειές γιατί δωροδοκούσαν ψηλά και δεν εξαιρούσε τις κορυφές… Εύκολα, λοιπόν, θα βρεθεί άκρη.


Θεωρείται βέβαιο ότι ο γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Ματζουράνης είναι ο αρχιτέκτονας της υπερασπιστικής γραμμής του πτεράρχου στην Ελλάδα και η γραμμή αυτή είναι ακόμα πιο προχωρημένη από τη γραμμή Ζήγρα, αφού περιέλαβε και θεαματική επιστροφή του μεγαλύτερου ποσού που επέστρεψε φυσικό πρόσωπο. Ο Ζήγρας συνεργάστηκε με τις Αρχές και στο δικαστήριο η ποινή του ήταν μικρή, με ανασταλτικό χαρακτήρα και ήδη είναι εκτός των φυλακών μετά το διάστημα της προφυλάκισης. Κατά τις πληροφορίες, ο Κάντας είναι σε θέση και έχει να δώσει πιο σημαντικά στοιχεία. Ο διάλογος που είχαμε μέσω τρίτου προσώπου αποτυπώνει τις θέσεις-απαντήσεις του Αντώνη Κάντα:


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο ξαφνική ήταν η νέα σύλληψή σας;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οχι και τόσο. Εδώ και μερικούς μήνες, μέσω νομικού εκπροσώπου είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία να φέρω πίσω τα χρήματα του λογαριασμού στη Σιγκαπούρη, αλλά και αρκετά άλλα που δεν ήταν σε εκείνο τον λογαριασμό.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί αυτή η ξαφνική μεταστροφή σας, αφού πριν από λίγο καιρό για τον λογαριασμό των 500.000 ευρώ δεν είχατε δηλώσει κάτι σχετικό;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι έτσι. Οταν μπήκα σε εκείνη τη διαδικασία, με αφορμή αυτή την κατηγορία, είχε ήδη αρχίσει η κρίση και έβλεπα δίπλα μου την κατάρρευση της χώρας. Τότε, είπα σε κάποιον νομικό να με εκπροσωπήσει ερευνώντας τις δυνατότητες και τη διαδικασία να επιστρέψω χρήματα από το εξωτερικό και να δώσει εξηγήσεις.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως επειδή καταλάβατε ότι ήταν στα ίχνη σας;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οχι. Οπως φαίνεται και από τα έγγραφα, στις 10 Δεκεμβρίου 2013 στάλθηκε το έγγραφο του εισαγγελέα κ. Νικολούδη προς τους ανακριτές και διατάχθηκε η σύλληψή μου. Εγώ είχα ξεκινήσει μήνες νωρίτερα.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα σχεδόν 14 εκατ. δολάρια είναι από μία προμήθεια; Και αν ναι, ποια είναι αυτή;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οχι, βέβαια. Είναι χρήματα που συγκέντρωσα, όπως εξήγησα στον ανακριτή, από περισσότερες υποθέσεις και κάποια, μάλιστα, προέρχονται από τον ανατοκισμό τους.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα συγκεντρώσατε, όταν τοποθετηθήκατε στο υπουργείο Αμυνας και σχετίζονται με προμήθειες;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι και έχω ενημερώσει με λεπτομέρειες τον ανακριτή.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς είχατε κομβικό ρόλο στις προμήθειες και πήρατε τέτοια θηριώδη ποσά;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είχα κομβικό ρόλο, αλλά περισσότερο είχα ρόλο στα τεχνικά σημεία.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Αρα, μπορούμε να εικάσουμε ότι έστηναν τη δουλειά σε εσάς οι προμηθευτές και δεν χρειάζονταν να λαδώσουν παραπάνω ή μπορούμε να σκεφτούμε ότι παραπάνω το λάδωμα και οι προμήθειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ δεν είχα τη δυνατότητα να στήσω καμία προμήθεια, αλλά μόνο να εκφέρω γνώμη σε τεχνικά ζητήματα.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Αρα, παραπάνω από εσάς ήταν το κύριο βάρος. Εχετε δώσει στοιχεία στους ανακριτές;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οσα ήξερα τα έδωσα.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ξέρετε και πολιτικά πρόσωπα; Γιατί σας λένε δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τοποθετήθηκα επί Ακη στο Πεντάγωνο και έμεινα και ένα τετράμηνο επί Γιάννου Παπαντωνίου.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορούμε να εικάσουμε ότι τα ποσά που βρέθηκαν στον λογαριασμό σας ανήκαν και σε πολιτικό ή άλλο πρόσωπο και εσείς είσαστε διαχειριστής;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ είμαι διαχειριστής του λογαριασμού, είναι δικά μου και τα επιστρέφω στη χώρα μου. Επιπλέον, επιστρέφω και άλλα χρήματα, τα οποία δεν γνώριζε κανείς.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα προκύψουν σημαντικά ονόματα και στοιχεία από τη δική σας συνεργασία με τον ανακριτή.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Δικαιοσύνη μπορεί να προχωρήσει, αφού έχει στα χέρια της λογαριασμούς και εταιρείες.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρεστε σε εταιρείες που προμήθευαν το ελληνικό κράτος ή off shore εταιρείες που είχαν πάρει τις προμήθειες;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της στοιχεία και για τις δύο περιπτώσεις και θα προχωρήσει.


ΕΡΩΤ: Εσείς γιατί είχατε τόσες off shore εταιρείες και πώς τις δημιουργήσατε;


ΑΠΑΝΤ: Προσπάθησα να επενδύσω τα χρήματα μέσω φίλου και ζήτησα βοήθεια.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα χρήματα έκαναν τον γύρο του πλανήτη… Με ποιο κριτήριο κατέληξαν στη Σιγκαπούρη;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρχικά, τοποθετήθηκαν στην Ελβετία και το 2009 τα μετακίνησα και κατέληξαν στη Σιγκαπούρη.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί το 2009; Μήπως σας επηρέασε το γεγονός ότι από το 2007 είχε αρχίσει να δημιουργούνται λίστες καταθετών και μεταξύ αυτών και η λίστα Λαγκάρντ από το στέλεχος των ελβετικών τραπεζών Ερβέ Φαλσιανί;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τότε πείστηκα ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μετακινηθούν.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Το 2009 είχε δηλώσει και ο Γιώργος Παπανδρέου και άλλοι αξιωματούχοι του ελληνικού κράτους αργότερα ότι υπάρχουν στοιχεία με Ελληνες καταθέτες σε φορολογικούς παραδείσους. Σας επηρέασαν αυτές οι αποκαλύψεις-δηλώσεις;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οχι μόνο εμένα. Ολο τον κόσμο που είχε κάποιο τέτοιο θέμα θα τον επηρέαζε.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορούμε να πούμε ότι έχετε επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας με τις Αρχές, όπως ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο κ. Ζήγρας, είχε κάνει στη γνωστή υπόθεση;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εχει δώσει κανείς άλλος στην Ιστορία της χώρας μας και στο επίπεδο το δικό μου εντολή να γυρίσουν τόσα χρήματα μαζεμένα στα ελληνικά ταμεία; Επιπλέον, όσα στοιχεία γνώριζα τα έθεσα υπόψη των Αρχών, οι οποίες μπορούν να εκτιμήσουν ανάλογα.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς ξεκινήσατε τη διαδικασία να επιστρέψετε χρήματα πριν από μήνες. Η Βίκυ Τσοχατζόπουλου έκανε απόπειρα αυτοκτονίας πριν στείλει ο κ. Νικολούδης τη δική σας υπόθεση στον ανακριτή. Να εικάσουμε ότι έμαθε με κάποιον τρόπο η πλευρά Τσοχατζόπουλου ότι εσείς κινήσατε διαδικασία να φέρετε χρήματα, άρα θα ερχόταν σε δύσκολη θέση με τη δική σας ομολογία και επιστροφή χρημάτων για υποθέσεις που εξελίχθηκαν επί της υπουργίας του και έτσι η Βίκυ έκανε αυτή την απόπειρα για την οποία πολλοί αμφιβάλλουν και τη θεωρούν επικοινωνιακού χαρακτήρα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μπορώ να καταλάβω και να παρακολουθήσω αυτόν τον συνειρμό. Εγώ έκανα αυτό που θεώρησα ως ελάχιστο καθήκον μου.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετανιώσατε για τη συμμετοχή σας στη λεηλασία της χώρας με τις περίφημες μίζες των εξοπλιστικών;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα λόγια είναι λόγια. Φυσικά έχω μετανιώσει, αλλά δεν μένω στα λόγια. Εκανα πράξη και αυτή που θεωρώ ως ελάχιστη οφειλή να κάνω.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Μερικοί μάς είπαν ότι υπολόγισαν τη μίζα σας και αυτή φαίνεται να είναι κοντά στο 1%. Με δεδομένο ότι οι μίζες είναι τουλάχιστον 10% και συνήθως 20% του τιμήματος, οι παραπάνω μπορεί να πήραν το υπόλοιπο 9% έως 19%, άρα ποσά δεκαπλάσια ή εικοσαπλάσια του δικού σας για τις συγκεκριμένες υποθέσεις.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα ρίξει φως στην υπόθεση με τα στοιχεία που έδωσα και εγώ, αλλά και συγκέντρωσε και συγκεντρώνει και εκείνη.


ΕΡΩΤ: Τι σας ρωτούσαν οι δικαστικές αρχές και πού εστίαζαν το ενδιαφέρον τους;



ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ανάκριση, σε αυτό το στάδιο, είναι μυστική. Πάντως, σε όσα με ρώτησαν έδωσα απαντήσεις και είπα όλα όσα γνωρίζω.
Του Γιάννη Ντάσκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου