30 Δεκεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για τα «φρουτάκια»


Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για τα «φρουτάκια»


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ

Η πρώτη κακουργηματική δίωξη με βάση το νέο νόμο 4002/11 για τα τυχερά παιχνίδια ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά τη σύλληψη 21χρονης έπειτα από έφοδο της αστυνομίας σε Ιντερνετ καφέ, στην περιοχή του Βαρδάρι.
Η νεαρή, μετά την παραπομπή της στον εισαγγελέα, αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, καθώς της ασκήθηκε δίωξη σύμφωνα με το άρθρο 52 του νέου νόμου. «Οποιος διεξάγει παίγνια, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη προς τούτο άδεια, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και με χρηματική ποινή από 100.000 έως και 200.000 ευρώ ανά παιγνιομηχάνημα ή, προκειμένου για παίγνια που διεξάγονται μέσω του διαδικτύου, με ποινή φυλάκισης και με χρηματική ποινή από διακόσιες χιλιάδες (200.000) έως και πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Αν το παίγνιο που διεξάγεται είναι τυχερό, το αδίκημα τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα έτη», αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου. Χτες η νεαρή, η οποία εργάζονταν ως σερβιτόρα στο συγκεκριμένο κατάστημα, απολογήθηκε στην τέταρτη ανακρίτρια και αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να επιβληθεί σε βάρος της κανένας περιοριστικός όρος. Στην απολογία της η νεαρή αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι το κατάστημα διέθετε άδεια με βάση τον προηγούμενο νόμο για τα Ιντερνετ καφέ, ενώ ισχυρίστηκε ότι διενεργούνται ψυχαγωγικά και όχι τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια.

«Είναι αστοχία του νομοθέτη να οδηγεί σε κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις τα τυχερά παίγνια, χωρίς να έχει συσταθεί ακόμη η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, η οποία είναι αρμόδια για την αδειοδότηση», σχολίασε ο Νίκος Αρβανιτίδης, συνήγορος της νεαρής που συνελήφθη και αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες.

Πρόστιμα και για παίκτες

Με το νέο νόμο που δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις, καθώς και πρόστιμα - μαμούθ για όσους συμμετέχουν στη διεξαγωγή παράνομων τυχερών παιχνιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νόμο 4002/2011 ακόμη και οι παίκτες, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται σε βάρος τους, καλούνται να καταβάλουν «τσουχτερά» πρόστιμα. «Οποιος μετέχει σε τυχερό παίγνιο, το οποίο διοργανώνεται χωρίς άδεια από την Ελληνική Δημοκρατία, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τριών (3) μηνών και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ», αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 52. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, ποινικές κυρώσεις και μεγάλες χρηματικές ποινές επιβάλλονται ακόμη και για τη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών που διοργανώνονται χωρίς την απαιτούμενη άδεια. «Οποιος προβαίνει σε εμπορική επικοινωνία για τυχερά παίγνια τα οποία διοργανώνονται ή διεξάγονται χωρίς άδεια, είτε ως διαφημιστής είτε ως διαφημιζόμενος, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 100.000 έως και 200.000 ευρώ», αναφέρεται στο νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου