28 Ιανουαρίου 2014

Στη δημοσιότητα τα ονόματα της γαλλικής λίστας Φαλτσιανί


Στη δημοσιότητα τα ονόματα της γαλλικής λίστας Φαλτσιανί


Στην κατοχή της εφημερίδας Le Monde βρίσκεται από χθες Δευτέρα η περιβόητη λίστα Φαλτσιανί, στην οποία περιλαμβάνονται γάλλοι πολίτες οι οποίοι είχαν τις καταθέσεις τους στη HSBC της Γενεύης. Μεταξύ αυτών και γνωστά ονόματα του κινηματογράφου, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και ποδοσφαιριστές, όπως ο γνωστός από το πέρασμα από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, Κριστιάν Καρεμπέ.

Η υπόθεση που διατάραξε τις γαλλοελβετικές σχέσεις επιστρέφει και πάλι στην επικαιρότητα μετά το 2008, όταν ο ιταλογάλλος προγραμματιστής που εργαζόταν στην ελβετική τράπεζα HSBC παρέδωσε στις γαλλικές Αρχές τέσσερα DVD με ονόματα γάλλων καταθετών και δυνάμει φοροφυγάδων. Στην υπόθεση συνεργάστηκαν δύο γαλλικές υπηρεσίες: η Εθνική Διεύθυνση Φορολογικών Ερευνών (DNEF) και η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων (DGSE).

Η λίστα περιείχε τα ονόματα 2.846 καταθετών, ενώ μετά από έρευνα της Δικαιοσύνης στους υπολογιστές του Ερβέ Φαλσιανί. Από την εξέταση των σκληρών δίσκων προέκυψε δεύτερη λίστα 2.956 δυνάμει φοροφυγάδων.

Σήμερα η πλειονότητα των φοροφυγάδων της λίστας έχει προχωρήσει σε κάποιου είδους συμφωνία με τις γαλλικές Αρχές. Αλλοι δεν χρειάστηκε να το κάνουν αφού δεν είχαν υποπέσει σε καμία παράβαση. Ενας από αυτούς είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος ήταν κάτοικος Ελβετίας. Ενας συμπαίκτης του στην Εθνική Γαλλίας, όμως, και παγκόσμιος πρωταθλητής το 1998, μαζί με τον Καρεμπέ και τον Ζινεντίν Ζιντάν, φέρεται να είχε καταθέσεις ύψους 1,6 εκατ. ευρώ στην HSBC, τις οποίες δεν είχε δηλώσει.

Μεταξύ των φοροφυγάδων και σπουδαίοι γάλλοι ηθοποιοί, ένας κωμικός σταρ, ένας διάσημος τραγουδιστής, μία πρώην Μις Γαλλία και ένας γερουσιαστής του συντηρητικού κόμματος UDI. Κανένας από αυτούς δεν θέλησε να μιλήσει στη γαλλική εφημερίδα. Αντίθετα, δέχθηκε να κάνει δηλώσεις ο σκηνοθέτης Σεντρίκ Κλαπίς: "Η Εφορία ήρθε σε επαφή μαζί μου όταν είχα αρχίσει να διευθετώ την υπόθεσή μου. Τον λογαριασμό τον είχε ανοίξει ο πατέρας μου, ο οποίος κατοικεί στην Ελβετία. Δεν ήξερα ότι ήταν παράνομο κάτι τέτοιο" δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου