4 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης για τα «οικόπεδα» υδρογονανθράκων


Στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης για τα «οικόπεδα» υδρογονανθράκων


Για τις έρευνες στις 20 περιοχές («οικόπεδα») στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, οι «προσφορές» των μονοπωλίων αναμένονται το Μάρτη του 2015, ενώ θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο για την αξιολόγησή τους.

Οι συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος .
Οι συμβάσεις παραχώρησης αφορούν στα εξής επιχειρηματικά σχήματα:
- Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων: ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM.
- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC.
- Για το Κατάκολο: ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJANOIL & GAS Ltd.
Οι συμβάσεις κράτους - ιδιωτών «επενδυτών» έχουν διάρκεια 7 χρόνια για την περίοδο των ερευνών και 25 χρόνια για την περίοδο εκμετάλλευσης, από την ημερομηνία ανακάλυψης του εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος. Τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προέρχονται από τη φορολογία (20% συν 5% περιφερειακός φόρος). Προβλέπεται, επίσης, η καταβολή «μισθώματος» ανάλογα με την αξία εξορυσσόμενων υδρογονανθράκων, αλλά τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και του συντελεστή εσόδων και εξόδων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα που αυτή ανοίγει στην αστική τάξη για ανάκαμψη της κερδοφορίας της, αλλά και για αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή μέσω και συμπράξεων με μονοπώλια που εκμεταλλεύονται πλουτοπαραγωγικές πηγές, δήλωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και ταυτόχρονα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».
Για τις έρευνες στις 20 περιοχές («οικόπεδα») στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, οι «προσφορές» των μονοπωλίων αναμένονται το Μάρτη του 2015, ενώ θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο για την αξιολόγησή τους. Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της ειδικής παρουσίασης των αποτελεσμάτων των ερευνών και των υπό παραχώρηση «οικοπέδων» που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιούλη στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή μονοπωλίων όπως οι Exxon, Chevron, Total, Noble, Anadarco,BP, ENEL.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου