12 Μαρτίου 2015

ΗΧΗΡΌ ΜΉΝΥΜΑ ΤΣΊΠΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΊΑ: ΘΑ ΤΗΡΉΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΏΣΕΙΣ ΜΑΣ. ΤΟ ΊΔΙΟ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΊΣ!

ΗΧΗΡΌ ΜΉΝΥΜΑ ΤΣΊΠΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΊΑ: ΘΑ ΤΗΡΉΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΏΣΕΙΣ ΜΑΣ. ΤΟ ΊΔΙΟ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΊΣ!



Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία ιστορική και ηθική υποχρέωση για τα θύματα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και τους ήρωες της εθνικής αντίστασης.

Παράλληλα, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα και στη γερμανική κυβέρνηση τονίζοντας πως “όπως δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι αλα καρτ”.

Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Παίρνω σήμερα το λόγο στην ιστορική αυτή συνεδρίαση πρώτα & κύρια για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για να τιμήσω όλες και όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες από ολόκληρο τον κόσμο που έδωσαν τη ζωή τους για να ηττηθεί ο ναζισμός.

Για να τιμήσω τους αγωνιστές της ελληνικής εθνικής αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για να απαλλαχθεί η χώρα μας από τη ναζιστική θηριωδία.

Ποιος λαός μπορεί να προχωρήσει μπροστά σβήνοντας τη συλλογική μνήμη και αφήνοντας ιστορικά αδικαίωτους τους αγώνες και τις θυσίες του;

Οι λαοί της Ευρώπης και οι ηγεσίες τους, οφείλουν να θυμούνται και να αντλούν συμπεράσματα από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.

Θα προσεγγίσουμε το θέμα με την αναγκαία ακριβώς ευαισθησία, με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας, με διάθεση συνεννόησης και διαλόγου. Το ίδιο, όμως, περιμένουμε και από τη Γερμανική Κυβέρνηση. Για λόγους πολιτικούς, ιστορικούς, συμβολικούς αλλά και ηθικούς.

Όπως δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι αλα καρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου