13 Ιουνίου 2016

ΑΓΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗΣ ΜΙΤ








Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Μετά την απομάκρυνση τουπρώην βασικού συμβούλου του Ερντογάν και πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτολγου, ο Τούρκος πρόεδρος όπως φαίνεται έχει αρχίσει μια επιχείρηση αποδυνάμωσης και τελικά αποκαθήλωσης του Hakan Fıdan, του πανίσχυρου για πολλούς αρχηγού της μεγαλύτερης τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της ΜΙΤ. Με την διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για “σκληρό καρύδι’.
Το πρόβλημα με τον Φιντάν είναι ότι ένεκα της θέσεως του γνωρίζει πάρα «πολλά» για τον Ερντογάν και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον και αυτό τον κάνει επικίνδυνο για τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.
Συγκριμένα με πρωτοβουλία του ίδιου του Ερντογάν, όπως αναφέρεται, το δεξί χέρι του Fıdan και βασικός σύμβουλος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Feridun Sinirlioğlu, απομακρύνεται και διορίζεται πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι. Η κίνηση αυτή θεωρείται σαν ένα ηχηρό χτύπημα για τον ίδιο τον Fıdan.



Πριν από λίγες μέρες είχαν κυκλοφορήσει εμβόλιμες φήμες στην Άγκυρα από το περιβάλλον του Ερντογάν περί παραίτησης του αρχηγού της ΜΙΤ. Χαρακτηριστικό είναι πως η Hürriyet (4/5) ανέφερε ότι τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες είναι η πέμπτη φορά που κυκλοφορούν τέτοιες φήμες για τον αρχηγό της ΜΙΤ. Μια άλλη φήμη έκανε λόγο για διορισμό του σαν πρέσβη της Τουρκίας στο Τόκιο, δηλαδή για «έντεχνη» απομάκρυνση του από την τουρκική επικαιρότητα ίσως γιατί γνωρίζει «πολλά».
Για το ίδιο θέμα αυτό στην πρόσφατη περιοδεία του Ερντογάν στην Αφρική, ο Χακάν Φιντάν ήταν στην προσωπική του αποστολή αλλά την ίδια μέρα είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι στέλνονταν σαν πρέσβης στο Τόκυο της Ιαπωνίας, ενώ παράλληλα κυκλοφορήσαν φήμες ότι παραιτείται από την αρχηγεία της ΜΙΤ. Στην αποστολή του Ερντογάν ήταν και ο γνωστός εκπρόσωπος τύπου, ο İbrahim Kalın, οποίος ρωτηθείς από τους δημοσιογράφους για αυτές τις φήμες απάντησε, «από που ήρθαν αυτές οι φήμες που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια» και απέδωσε τις φήμες στο Cemaat του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η σύγκρουση Ερντογάν-Fıdan σίγουρα θα προκαλέσει πολλές παρενέργειες στο ήδη εύθραυστο εσωτερικό πολιτικό τοπίο στην Τουρκίας και το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται και η χώρα μας.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου