12 Ιουνίου 2016

Η μαζική φυγή των επενδυτών από τις ευρωπαϊκές μετοχές




Της Ελευθερίας Κούρταλη

Ένα εντυπωσιακό ράλι στην παγκόσμια αγορά ομολόγων και η στροφή των επενδυτών μακριά από τις ευρωπαϊκές μετοχές χαρακτήρισαν τις αγορές την περασμένη εβδομάδα, μια τάση που αναμένεται να κυριαρχήσει και τις επόμενες μέρες καθώς ξετυλίγεται ο δύσκολος και "επικίνδυνος" Ιούνιος.

Αυτόν τον μήνα, οι αγορές είναι αντιμέτωπες με δύο θέματα-φωτιά που εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών: το δημοψήφισμα για το Brexit που πλησιάζει αλλά και η συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια. Αν και η ομιλία της Janet Yellen την περασμένη Δευτέρα μείωσε τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, ωστόσο η επικεφαλής της Fed έστειλε το μήνυμα ότι -αν και σταδιακά- τα επιτόκια θα αυξηθούν.

Η στροφή στα "ασφαλή" επενδυτικά καταφύγια έστειλε την περασμένη εβδομάδα τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία σε νέα χαμηλά ρεκόρ, ενώ τα yields των αμερικανικών treasuries άγγιξαν τα χαμηλό τριών μηνών.

Οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν στα ομόλογα, "χτυπώντας" έτσι τις τοποθετήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες σημείωσαν το μεγαλύτερο σερί εκροών εδώ και οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch.

Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν εκροές για 18η συνεχόμενη εβδομάδα, μια φυγή που δεν έχουμε δει από τον Φεβρουάριο του 2008, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σε note με τίτλο "Risk-off as Brexit looms", η BofA σημειώνει ότι οι βρετανικές μετοχές σημείωσαν εκροές για 12η εβδομάδα από τις τελευταίες 14, ενώ οι εκροές από τις διεθνείς μετοχές άγγιξαν τα 2,6 δισ., για 10η εβδομάδα από τις τελευταίες 12 εβδομάδες.

Οι Βρετανοί ψηφίζουν στις 23 Ιουνίου για το αν θα παραμείνουν ή θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ "σφιχτό". Επιπλέον, τα εξαιρετικά αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ τον μήνα Μάιο -ο πιο αδύναμος μήνας σε διάστημα πέντε ετών- ενίσχυσε τις δυνάμεις της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και ταρακούνησε τους επενδυτές, όπως σημειώνει η BofA.

Η BlackRock προειδοποιεί ότι οι αγορές δεν έχουν συνειδητοποιήσει και δεν έχουν αποτιμήσει σωστά τον κίνδυνο του Brexit, ενώ η PIMCO δήλωσε πρόσφατα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για μια σημαντική πιθανότητα ενός Brexit.

Μέχρι στιγμής φέτος, 106 δισ. δολάρια έχουν αποσυρθεί από τις παγκόσμιες μετοχές, και τα 96,6 δισ. από αυτά έχουν φύγει από ανεπτυγμένες αγορές.

Από την άλλη μεριά, τα ομόλογα έζησαν άλλη μια εντυπωσιακή εβδομάδα εισροών, οι οποίες άγγιξαν τα 7,9 δισ. δολάρια και ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εννέα εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου