20 Ιουνίου 2016

Για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση: Οι προγραμματισμένες συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς


Εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός, έχοντας στα χέρια του και την πρόσφατη απόφαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, με βασικό στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις και τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον νέο εκλογικό νόμο αλλά και τη συνταγματική αναθώρηση



Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.


Οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί, κατά σειράν, ως εξής:

Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνο Καμμένο, την Τρίτη 21/6 στις 5μμ.

Με τον ΓΓ του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 23/6 στις 12 το μεσημέρι.

Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 4.00μμ

Με τον πρόεδρο της ΝΔ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 6.00μμ

Με τον επικεφαλής του "Ποταμιού" κ. Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 24/6 στις 10πμ

Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή 24/6 στις 12 το μεσημέρι.

Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

................................

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και αποφασίστηκε η κυβέρνηση να επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων εντός της εβδομάδας. Στη συνέχεια, στις 25 και 26 Ιουνίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021 (διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση).

Παράλληλα με τον εκλογικό νόμο, θα εξελιχθεί και η συζήτηση για τηναναθεώρηση του Συντάγματος. Πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει αυτό το θέμα και στο πρόγραμμά του και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατά συνέπεια, ουδείς αιφνιδιάζεται. Ωστόσο, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος και με τις πολιτικές δυνάμεις και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ξορκίζει την απλή αναλογική η ΝΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την προσεχή Πέμπτη το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Πηγές της Συγγρού στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση κυρίως για να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τη συνταγματική αναθεώρηση, που «πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα, και δευτερευόντως για τον εκλογικό νόμο». Σημειώνουν ότι οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρες. «Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες σε ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, το Ποτάμι πήρε θέση υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής ενώ το ΚΚΕ δεν δέχεται ούτε το πλαφόν του 3%, ούτε το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές είναι αναγκαία η διασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων στη Βουλή (200 βουλευτών).

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου