25 Φεβρουαρίου 2013

Aπόστρατος του Ναυτικού ο χειριστής του ελικοπτέρου




Στο στάδιο της προανάκρισης βρίσκεται η υπόθεση απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, με τους δύο ληστές να ανακρίνονται και τα μέλη πληρώματος να έχουν τεθεί υπό κράτηση, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ο πιλότος, ο οποίος -σημειωτέον- τραυματίστηκε στο χέρι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών στις φυλακές Τρικάλων, είναι επαγγελματίας, με μεγάλη πείρα στον χειρισμό ελικοπτέρου, στρατιωτική πειθαρχία και πλούσια προϋπηρεσία στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ονομάζεται Κώστας Τσακιρίδης, είναι απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού και τα τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του διευθυντή πτητικών μέσων της εταιρείας Air Lift, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, με έδρα τον Ασπρόπυργο.

Ο Κ. Τσακιρίδης ήταν όμηρος στα χέρια των οργανωτών της απόδρασης. Έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, θα παραμείνει στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων. Οι δύο συνεργοί (Έλληνας και Αλβανός) του Βλαστού έκλεισαν το ραντεβού και ανέμεναν το ελικόπτερο να τους παραλάβει από το Πήλιο. Τα λεπτά που έζησαν πιλότος και μηχανικός ήταν εφιαλτικά. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των θυμάτων, οι δράστες τούς απείλησαν με όπλα και τους εξανάγκασαν να δηλώσουν βλάβη στον Πύργο Ελέγχου, ώστε να αλλάξει το σχέδιο πτήσης για τη Λάρισα (σ.σ.: η πτήση ήταν προγραμματισμένη από Ασπρόπυργο για Θεσσαλονίκη).

Nέο video-ντοκουμέντο από την απόδραση

Στο μικροσκόπιο δύο γυναίκες

Σύμφωνα με διαρροές από την αστυνομία, υπήρχαν και δύο γυναίκες από τη Ρωσία και τη Ρουμανία, οι οποίες είχαν επιβιβαστεί αρχικώς στο ελικόπτερο από την περιοχή του Ασπροπύργου και αποβιβάστηκαν στο Πήλιο, ώστε να παραληφθούν οι δύο δράστες. Από εκεί οδικώς έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι γυναίκες αυτές να βοηθούσαν τον Παναγιώτη Βλαστό μετά την απόδραση από τις φυλακές.

Γνωστοί στην αστυνομία οι συνεργοί του Βλαστού

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για την απόπειρα απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβάτες του ελικοπτέρου άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων των φυλακών, ώστε να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό και να μπορέσουν να «αρπάξουν» τον Βλαστό. Η αντίδραση των φρουρών, ωστόσο, φέρεται να ήταν άμεση και, μόλις είδαν το ελικόπτερο να προσγειώνεται, ανταπέδωσαν τα πυρά. Έτσι, ουδείς κατόρθωσε να διαφύγει και το ελικόπτερο καθηλώθηκε στον χώρο του σωφρονιστικού καταστήματος.

Η αστυνομία γνώριζε το βεβαρυμένο παρελθόν των δύο συνεργών. Πρόκειται για έναν Έλληνα, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα, και έναν Αλβανό δραπέτη από τις φυλακές Άμφισσας, η άδεια του οποίου είχε λήξει και δεν είχε επιστρέψει στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Αμφότεροι κατηγορούνταν για ληστείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του ελικοπτέρου βρέθηκαν σάκοι με βαρύ οπλισμό και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Κινηματογραφικές αποδράσεις με ελικόπτερα… vip

Πρόκειται για την τρίτη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο. Την πρώτη φορά, το 2006, ο Βασίλης Παλαιοκώστας νοίκιασε ελικόπτερο της Air Lift, ενώ το 2009 (με συνεργάτη τον Ρεζάι) διέφυγε με ελικόπτερο της Interjet.

Η Air Lift ιδρύθηκε το 1999 και διαθέτει τέσσερα ελικόπτερα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, οι υπηρεσίες της είναι εξειδικευμένες και, εκτός από τουρισμό και εναέριες ξεναγήσεις, περιλαμβάνουν μετακινήσεις στελεχών, μεταφορές ειδών και φορτίων (όπως ανταλλακτικά), αεροφωτογραφίσεις (π.χ. απεικονίσεις αρχαιολογικών τόπων ή ιστορικών μνημείων), κινηματογραφήσεις κ.ά..

Τα ελικόπτερα της Air Lift χαρακτηρίζονται, μάλιστα, ως πολυτελή και ενοικιάζονται για μεταφορά VIP επιβατών που επιδιώκουν γρήγορες πτήσεις αλλά και το απόρρητο των μετακινήσεών τους, καθώς και πολυμελών γκρουπ ή στελεχών μεγάλων εταιρειών, τα οποία ετοιμάζουν το βαρύ τους πρόγραμμα με βάση την εξοικονόμηση χρόνου που τους εξασφαλίζει το ελικόπτερο.

Η Interjet, συμφερόντων Κοντομηνά, δραστηριοποιείται επιπλέον στη ναύλωση μικρών αεροσκαφών και διαθέτει τρία ελικόπτερα πέντε θέσεων, επιχειρώντας κυρίως με τύπου AS 355 Ecureuil, ενώ το καλοκαίρι θα προστεθούν ακόμα δύο στο δυναμικό της.

Καρέ-καρέ το χρονικό της απόπειρας απόδρασης

Κινηματογραφική απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο της εταιρείας Air Lift σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, αναστατώνοντας την ήρεμη πόλη των Τρικάλων.

H εξωτερική φρουρά
H εξωτερική φρουρά
Πρωταγωνιστές της απόδρασης που εξελίχθηκε σε θρίλερ, ο Παναγιώτης Βλαστός -κατηγορούμενος για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου- και δύο συνεργοί του, οι οποίοι ναύλωσαν το ελικόπτερο με σχέδιο πτήσης Ασπρόπυργος -Θεσσαλονίκη.

Λίγα λεπτά πριν από τις 17.00, οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών ακούν τον ήχο ενός ελικοπτέρου που προσεγγίζει τη μη κατοικημένη περιοχή. Αμέσως σημαίνει συναγερμός και αναμένουν με τα όπλα ανά χείρας.

Το ελικόπτερο προσεγγίζει την α΄ πτέρυγα των φυλακών, όπου κρατείται ο Βλαστός. Οι συνεργοί πετούν μια ανεμόσκαλα, με σκοπό να τον μεταφέρουν αιωρούμενο μακριά από το σωφρονιστικό ίδρυμα.

Οι φρουροί πυροβολούν προειδοποιητικά στον αέρα με καλάσνικοφ. Ο βαρυποινίτης προσπαθεί να σκαρφαλώσει, αλλά
Ντοκουμέντο: Το ελικόπτερο
Ντοκουμέντο: Το ελικόπτερο
λόγω μιας λανθασμένης κίνησης του πιλότου η σκάλα μπερδεύεται στα συρματόσχοινα, με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει από ύψος 6-7 μέτρων και να υποστεί σοβαρό κάταγμα στο χέρι και στο γόνατο. Η δεύτερη προσπάθεια να τον ανασύρουν έπεσε στο κενό.

Εκείνη τη στιγμή αρχίζει ο καταιγισμός πυρών μεταξύ των δραστών και της εξωτερικής φρουράς των φυλακών. Έπεσαν περισσότερες από 300 ριπές, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις.

Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών τραυματίζεται ο μηχανικός στο χέρι. Κάπου εδώ μπαίνει τέλος στο οργανωμένο σχέδιο απόδρασης.


Ώρα 20.45, το ελικόπτερο στο προαύλιο των φυλακών


http://www.zougla.gr/greece/article/apostratos-tou-naftikou-o-pilotos-tou-elikopterou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου