«Καμπανάκια» της Κομισιόν για την Ελλάδα. Ολόκληρη η έκθεση
Βραδεία πρόοδο βλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν στην έκθεσή της για την αξιολόγηση του προγράμματος.
Η τρόικα βρήκε νέες ελλείψεις, ιδίως στον τομέα της υγείας, που απείλησε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τη διετία 2013 -14. Αρχικά, οι υπερβάσεις δαπανών στον ΕΟΠΠΥ, στον τομέα των διαγνωστικών και τις ιδιωτικές κλινικές. Δεύτερον, οι καθυστερήσεις στην αποστολή του φόρου ακίνητης περιουσίας, που ψηφίστηκε μόλις το Μάιο του 2013 και αναμένεται να οδηγήσει σε μια υστέρηση των εσόδων το 2013, επειδή η είσπραξη των φόρων θα μετατοπιστεί πέρα από την περίοδο του 2013.
Τρίτον, η απόδοση ορισμένων μέτρων, κυρίως στον τομέα των κοινωνικών εισφορών, έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, ανοίγοντας εκ νέου το “κενό”.
H κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην εφαρμόσει ορισμένα από τα συμφωνηθέντα μέτρα για το 2014, δηλαδή ειδική εισφορά για τους αυτοαπασχολούμενους και την εφαρμογή του πλέγματος του νέου μισθό για τις ένοπλες δυνάμεις. Συνολικά, λόγω της έλλειψης διορθωτικών μέτρων αναμένεται να προκύψει ένα φορολογικό κενό περίπου 0,5% του ΑΕΠ για τη διετία 2013-14, επισημαίνει η έκθεση.
Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε μέσα στον Ιούλιο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ένα πρωτογενές αποτέλεσμα το 2013 και ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014.
Επιπλέον, θα προκαταβάλλονται κάποια προβλεπόμενα μέτρα για το 2014, όπως ο φόρος πολυτελείας και η αύξηση των δικαστικών τελών για αγωγές.
Από το φθινόπωρο, θα γίνει και ο εξορθολογισμός στις αμυντικές δαπάνες, αναφέρει η έκθεση.
Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14, εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλή αβεβαιότητα, επισημαίνει η Κομισιόν. Για το 2013, αυτό έχει να κάνει με τη μετάθεση ης προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και τον φόρο ακίνητης περιουσίας.
Γενικότερα, παρά τις σημαντικές πρόσφατες προόδους στην παρακολούθηση των δημοσιονομικών εξελίξεων, παραμένουν κάποιες ασάφειες σχετικά με οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων.
Τέλος, τα έσοδα από τα καθεστώτα πρόσφατα σχεδιασμένη δόση μπορεί να αποκλίνει από την υποτιθέμενη ποσά λόγω των ασαφειών γύρω από τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων συμβολή. Για τους λόγους αυτούς, σχετικά μεγάλη πιθανότητα διατηρεί και αδιάθετο προϋπολογισμού έχουν διατηρηθεί σε αυτό το στάδιο της χρονιάς τόσο το κράτος όσο και τους κοινωνικούς προϋπολογισμούς. Ο σχεδιασμός του το νέο φόρο ακινήτων προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το 2014 και την ικανότητα της διοίκησης να συλλέξει τα έσοδά της είναι καίριοι παράγοντες αβεβαιότητας για τα φορολογικά αποτελέσματα το 2014.
Μικρή είναι η πρόοδος που έχει γίνει στις ιδιωτικοποιήσεις, και τα μέχρι στιγμής έσοδα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Η Κομισιόν τονίζει ότι ο κίνδυνος εφαρμογής του προγράμματος παραμένει σημαντικός. Ο βασικός αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κατεστημένα συμφέροντα. Επιπλέον, η ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλη ύφεση το 2013 και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τέσσερις ενέργειες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και επανέρχεται η τρόικα για τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος.
Ειδικότερα, έως τα τέλη Αυγούστου, θα πρέπει να έχει αποφασίσει την αναδιάρθρωση, μέσω σημαντικής μείωσης προσωπικού και εγκαταστάσεων των εταιριών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και Λάρκο, σε ευθυγράμμιση και με την κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις, με στόχο την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των μονάδων.
Οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι οριστικές ενώ θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013.
Ακόμη, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει τις ανεξόφλητες οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησηςσε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και να αποπληρώσει όλες τις μη αμφισβητούμενες οφειλές εντός του Αυγούστου.
Μία ακόμη εκκρεμότητα είναι ο ορισμός επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο θεσμό της κινητικότητας.
Τέλος, εντός του Ιουλίου θα πρέπει να αναθεωρηθεί με νομοθετική πράξη ο Κώδικας περί Δικηγόρων (Ν. 3026/1954), με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Στα 1,6 δις. ο στόχος από ιδιωτικοποιήσεις
Δεδομένων των πενιχρών εσόδων μέχρι στιγμής στο έτος από τις ιδιωτικοποιήσεις, η έκθεση μειώνει το φετινό στόχο κατά 1 δισ.
Ειδικότερα, ο νέος στόχος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για την τρέχουσα χρήση ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ από προηγούμενο στόχο στα 2,6 δισ.
Παράλληλα, αυξάνεται ο στόχος για τα έσοδα της διετίας 2013 – 2014 στα 5,1 δισ. ευρώ.
Ακόμη, η πώληση του κρατικού μεριδίου στα Ελληνικά Πετρέλαια μετατίθεται για το γ’ τρίμηνο του 2014, μετά την πώληση της ΔΕΠΑ.
Όσον αφορά στη Eurobank, η Ελλάδα δεσμεύεται να έχει προχωρήσει στη διάθεση σημαντικού μετοχικού ποσοστού σε ξένους στρατηγικούς επενδυτές έως τα τέλη Μαρτίου του 2014.
Ως εκ τούτου, έως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχουν επιλεγεί οι σύμβουλοι, ως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί ένα εύρος αποτίμησης για πιθανούς επενδυτές ενώ έως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να επιτραπεί η διερεύνηση των «βιβλίων» της τράπεζας (due diligence) από τους υποψήφιους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου