Ένταση στη Βουλή για το νομοσχέδιο των 100 δόσεων
Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την κατάργηση της Παράκτιο Α.Ε.
Σε κλίμα έντασης άρχισε το μεσημέρι στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», μέσω του οποίου προβλέπεται η ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και διευθετείται σειρά άλλων ζητημάτων.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε τη διαφωνία της για τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επελέγη για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις και την «επανεκκίνηση της οικονομίας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, αξίωσε και σήμερα να αποσυρθεί το άρθρο 24 του νομοσχεδίου, με το οποίο παύει η λειτουργία της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., η οποία οδηγείται σε εκκαθάριση ενόψει της δημιουργίας νέας εταιρείας αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων.
Ο κ. Γεωργιάδης, παρότι διαβεβαίωσε πως δεν αμφισβητεί την εντιμότητα «κανενός μέλους του Κοινοβουλίου», άφησε εκ νέου αιχμές για εμπλοκή του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Σπύρου Σαγιά σε παλαιότερη τροποποίηση μίσθωσης ενός ακινήτου του «Παρακτίου Αττικού Μετώπου» (τροποποίηση που προσβάλλεται στα δικαστήρια τον Απρίλιο ως επιβλαβής για το Δημόσιο) και αξίωσε τουλάχιστον την απόσυρση του άρθρου μέχρι να διεξαχθεί η δίκη.
Με το αίτημα του κ. Γεωργιάδη συντάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος παρατήρησε πως «η ρύθμιση αποδείχθηκε "ύποπτη" εφόσον στην υπόθεση εμπλέκεται ο κ. Σαγιάς», ενώ και το Κομμουνιστικό Κόμμα δια του Θανάση Παφίλη, παρατήρησε πως «τα θέματα του ΤΑΙΠΕΔ και του Παραλιακού Μετώπου είναι σοβαρά και σε ό,τι αφορά την κατεπείγουσα διαδικασία, η καλή ημέρα απ' το πρωί φαίνεται».
«Δεν ξέρουμε τον λόγο της πρεμούρας κάποιων για ορισμένα θέματα, όπως για το Παράκτιο Μέτωπο» σχολίασε σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.
Η κ. Βαλαβάνη, αναγνωρίζοντας πως η χθεσινή της νομοθετική απόπειρα να κατοχυρωθεί η αναβολή της δίκης υπήρξε νομικά λανθασμένη, προέβη σήμερα σε τρίτη τροποποίηση του άρθρου 24, δηλώνοντας πως την ευθύνη εκπροσώπησης των συμφερόντων του Δημοσίου στη συγκεκριμένη δίκη, έχει προφανώς ο εκκαθαριστής της εταιρείας. Επανερχόμενος, ο 'Αδ. Γεωργιάδης παρατήρησε πως ενστάσεις για τον τρόπο κατάστρωσης του άρθρου έχει εκφράσει και η νομική υπηρεσία της Βουλής και αξίωσε από την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να δηλώσει στο Σώμα για ποιον λόγο αρνείται να αποσύρει το άρθρο, προκειμένου να το επαναφέρει μετά τη δίκη.
«Το άρθρο 24 δεν θα το αποσύρουμε» απάντησε η Νάντια Βαλαβάνη. «Εμείς, σε έναν μήνα θέλουμε να έχουμε έτοιμο το νέο Ταμείο και δεν θέλουμε να ψηφίζουμε τότε για το νέο Ταμείο». Αργότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών έφερε νέα νομοτεχνική βελτίωση, σύμφωνα με την οποία το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. απορροφάται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., η οποία προβλέπεται να απορροφηθεί από το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου, όταν αυτό συγκροτηθεί.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε πως θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 24, όπως επίσης και για τα άρθρα 21 (τριγωνικές συναλλαγές) και 16- 17, για τα οποία παρατήρησε πως «υπονομεύουν την ανεξαρτησία της φορολογικής δικαιοσύνης, αντιβαίνοντας και στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».
Την προκαταρκτική της αντίθεση και στη συζήτηση του άρθρου 31, που «αλλάζει την έννοια των ανωνύμων εταιρειών», σε ένα νομοσχέδιο που συζητείται «μέσα στον πανικό», εξέφρασε από πλευράς «Ποταμιού», η εκπρόσωπός του, Αντιγόνη Λυμπεράκη.
Σημειώνεται ωστόσο, πως η κ. Βαλαβάνη δήλωσε πως θα κατατεθεί νομοτεχνική αλλαγή και στη διάταξη για τις τριγωνικές συναλλαγές, προκειμένου να μην πληρώνουν την προβλεπόμενη προκαταβολή, εταιρείες που μπορούν να αποδείξουν τη νομιμότητα της συναλλαγής τους, παρά μόνον για τις περιπτώσεις που η νομιμότητα αυτή δεν είναι αυταπόδεικτη. Ο έλεγχος και η επιστροφή του φόρου θα γίνεται εντός τριμήνου.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής διαμαρτυρήθηκε για τη νέα απαγόρευση που υπήρξε για τους φυλακισμένους βουλευτές του Συνδέσμου προκειμένου να παραβρεθούν στη συνεδρίαση και να καταθέσουν ονομαστικές ψηφοφορίες.
«Χθες, επέτρεψαν στον κ. Παππά να παραστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όχι όμως και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών» κατήγγειλε ο Ηλίας Παναγιώταρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου