20 Μαρτίου 2015

Ήσυχος: Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία δεν είναι λύση


Ήσυχος: Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία δεν είναι λύση

Την κατηγορηματική αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην κατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων, όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι τώρα, εξέφρασε ο , Κώστας Ήσυχος,

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε αποφασισμένος «να συνεργαστούμε με τους Ρώσους εταίρους μας για τη αναδημιουργία του χώρου των κοινών μας δράσεων και στόχων».

Σε συνέντευξή του στην ημερήσια οικονομική-πολιτική εφημερίδα «Κομερσάντ», ο συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας είπε ότι τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές, η Αθήνα δηλώνει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν είναι οδός για την επίλυση των προβλημάτων και υποστηρίζει τη θέση αυτή, την οποία συμμερίζονται η Ουγγαρία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Σλοβακία και ορισμένες ακόμη χώρες.

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν ασκεί βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ, ο κ. Ήσυχος είπε ότι «το βέτο δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να τεθεί επί τάπητος, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση, να καθησυχάσουμε εκείνους που πιστεύουν ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση και η ενίσχυση των κυρώσεων είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ακύρωση των ρωσικών αντίμετρων γιατί «με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε τον δρόμο σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους. Ειδικά σε εκείνους, που βρίσκονται στην περιφέρεια και υποφέρουν από τα οικονομικά προβλήματα. Αν η Ευρώπη θέλει να βρει μια διέξοδο από τη μαύρη τρύπα της λιτότητας, θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της ομαλοποίησης των σχέσεων με τη Ρωσία. Θέλουμε να εργαστούμε πάνω σε αυτό. Αυτή είναι η στρατηγική μας».

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις έναντι της Γερμανίας, ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα κοινό με το θέμα του χρέους της Ελλάδας και τόνισε: «Πρόκειται για την ιστορική μνήμη, χρέος και ηθικό ζήτημα. Στα χέρια μας βρίσκονται έγγραφα από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, περισσότερες από 400 χιλιάδες σελίδες, με πληροφορίες για τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, την περίοδο 1941-1944. Έχουμε σοβαρές αποδείξεις για το τι συνέβαινε στη χώρα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δημοσιευθεί, αλλά σκοπεύουμε να ανοίξουμε τα αρχεία αυτά».

Σχετικά στοιχεία η Αθήνα ζήτησε επισήμως και από τη Μόσχα, δια του αναπληρωτή ΥΠΕΘΑ, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Γερμανία είχε ως τη δεκαετία 1950-60 καταβάλει δύο δόσεις αποζημιώσεων στην Ελλάδα, ύψους μόνο 115 εκατομμυρίων μάρκων, που σταμάτησαν ξαφνικά να χορηγούνται.

«Καμία από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν ζήτησε τη συνέχιση των πληρωμών. Λοιπόν, η κυβέρνησή μας, πλέον, το ζητάει. Αυτή είναι η επιλογή του ελληνικού λαού, διότι το ζήτημα των αποζημιώσεων συμπεριλαμβανόταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα», συμπλήρωσε ο Κ. Ήσυχος.

Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση του ύψους των απαιτούμενων διεκδικήσεων, οι οποίες σύμφωνα με το πρακτορείο Σπούτνικ, που επικαλείται δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανέρχονται σε 108 δισ. ευρώ για τις καταστροφές των υποδομών, χωρίς υπολογισμό των τόκων, και 54 δισ. ευρώ για το αναγκαστικό Κατοχικό δάνειο.

Συνάντηση Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του την Κυριακή στο Βερολίνο

Εξάλλου, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα έχει την Κυριακή το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.

«Οι δύο υπουργοί είναι πεπεισμένοι ότι στη σημερινή κατάσταση αξίζει κάθε προσπάθεια συνεισφοράς για την αποκλιμάκωση των συζητήσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Σέφερ, αναφερόμενος στον σκοπό της συνάντησης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύσκολα θέματα τα οποία αυτήν τη στιγμή χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες όμως βρίσκονται παραδοσιακά σε μια φιλική εταιρική σχέση».

Σε αυτό το πνεύμα, τόνισε, θέλουν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών να διαβουλευθούν την Κυριακή για το πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί εποικοδομητικά η συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου