"Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα": Παραιτήσεις, αποδοκιμασίες και αποχωρήσεις στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ
Σαμαράς στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ: Το θέμα ηγεσίας έκλεισε, κανείς δεν κίνησε τις διαδικασίες - Αβραμόπουλος:«Οχι στη φοβική ΝΔ» - Διχάζει η παραίτηση του επιτρόπου - Αποδοκιμασίες αλλά και χειροκροτήματα για τη Ντόρα Μπακογιάννη - Να πέσουν οι τόνοι ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης - Αποχώρησε ο Δένδιας - Κατά των «δελφίνων» ο Βορίδης - Θεσμοθέτηση τάσεων πρότεινε ο Παπαμιμίκος
«Το θέμα έκλεισε». Με αυτή την φράση απέρριψε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς το ενδεχόμενο αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στην Πολιτική Επιτροπή και άφησε αιχμές σε όσους συντηρούν μέσω των ΜΜΕ το θέμα της διαδοχής.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε αμέσως μετά ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος που έλαβε το λόγο και παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος του κόμματος, μια κίνηση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών για τα μελλούμενα στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη. Πάντως από την πλευρά του ο επίτροπος τόνισε ότι οι σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά ακαι το κόμμα παραμένουν εξαιρετικές.
«Επιθυμώ να δηλώσω της συνεχούς ενασχόλησής μου με τα ευρωπαϊκά θέματα σε καθημερινή βάση και με το βάρος της ευθύνης ενός εκ των ισχυρότερων χαρτοφυλακίων της Ε.Ε. θέτω σήμερα στη διάθεση του προέδρου και της παράταξης την τιμητική αντιπροέδρου, ώστε αυτή να καλυφθεί από ένα στέλεχος που θα έχει καθημερινή εμπλοκή» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και πρότεινε η δεύτερη θέση του αντιπροέδρου να καλυφθεί από στέλεχος της νεώτερης γενιάς, ώστε να γεφυρωθούν οι γενιές στη ΝΔ και κάλεσε τους πάντες να τελειώσουν με τη φοβική ΝΔ και αναφέρθηκε πολλάκις σε ένα κόμμα-παράταξη και στην ανάγκη στροφής στο κέντρο.
Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους δελφίνους, βαρόνους και αμφισβητίες, απόντος του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που επέλεξε να μην παραστεί καθόλου στην Π.Ε, άφησε αιχμές για την εσωστρέφεια.
«Θέμα αρχηγού της παράταξης εγώ έθεσα στην Κ.Ο. Εξήγησα ότι δεν είμαι παντρεμένος με την θέση μου, αλλά είναι αδιανόητο να εγκαταλείψω αυτή τη δύσκολη ώρα»« είπε εν μέσω επευφημιών από τμήμα της Π.Ε. που ελέγχεται από την «προεδρική φρουρά» και συμπλήρωσε: «Κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για την παράταξη. Όμως τους κάλεσα έντιμα και καθαρά να θέσουν το θέμα. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε».
Στη συνέχεια, απέκλεισε εκ νέου και το θέμα της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο θα γινόταν για ένα και μόνο λόγο, όπως είπε: αυτό της αλλαγής αρχηγού. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι μερικοί συνάδελφοι το έθεσαν στην Κ.Ο., αλλά πολλοί περισσότεροι το απέρριψαν. «Δεν το έθεσαν στην ΚΟ, αλλά μέσω διαρροών στα ΜΜΕ. Όποιος έχει μάτια βλέπει» υπογράμμισε και εξήγησε ότι με το που θα ανακοινώναμε θα ενισχυόταν η εσωστρέφεια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η εσωστρέφεια στο κόμμα και στην παράταξη «είναι δώρο» και αυτό δεν θα το κάνουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχεται η ΝΔ από διάφορα κέντρα. «Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν τη ΝΔ να είναι στην εσωστρέφεια» είπε και συμπλήρωσε πως αυτό γίνεται για να δοθούν ανάσες στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ήδη πολλά προβλήματα.
Από την αρχή της ομιλία του φάνηκαν οι προθέσεις του έναντι των δελφίνων και των αμφισβητιών, αφού τους έθεσε ευθέως το ερώτημα: «Υπήρχε κανείς που άσκησε κριτική επί δυόμιση χρόνια γι’ αυτή την πολιτική που ακολουθήσαμε;».
Υπερασπίστηκε με ένταση την πολιτική του και αναφέρθηκε επί μακρόν στα κατά τον ίδιο επιτεύγματα της και είπε χαρακτηριστικά: «Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα». Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να υπερασπίζονται όλοι την κυβερνητική προσπάθεια των τελευταίων δυόμιση ετών γιατί αυτή θα είναι το μέτρο σύγκρισης με τα όσα πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και χαρακτηρίζοντας τον Γιάννη Βαρουφάκη «ανεκδιήγητο», τους κατηγόρησε ότι «παίζουν με το grexit που είναι δυσάρεστη εξέλιξη για τη χώρα», μετά τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών περί πιθανού δημοψηφίσματος.
Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι γελάνε όλοι στις Βρυξέλλες με τα όσα κάνουν και, αφού είπε πως «βαφτίζουν το κρέας, ψάρι», συνέχισε: «Γύρισαν με μνημόνιο χωρίς λεφτά. Εμείς βγαίναμε από το μνημόνιο, αυτοί μπαίνουν…Μέχρι το τέλους του έτους εμείς θα είχαμε βγει». Ακόμη επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν τολμάει να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία, η οποία κατά τους ίδιους είναι αποτέλεσμα επιτυχούς διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά και ο μόνη εγγύηση πως η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. είναι η ΝΔ να παραμείνει όρθια.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι λάθος η θεωρία περί αριστερής παρένθεσης και επιχειρηματολόγησε επ’ αυτού λέγοντας: «Εμείς δεν θέλουμε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ως θύμα ανατροπής. Είναι ένοχος εξαπάτησης. Θέλουμε να πιεί το πικρό ποτήρι των συνεπειών του».
Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε κοινωνική και πολιτική αμφίπλευρη διεύρυνση, ως απάντηση στους αμφισβητίες και με τη φράση «θα ανοίξουμε τα στεγανά του κόμματος», είπε: «Είμαι ήδη σε επαφή με προσωπικότητες σε κεντρικό επίπεδο. Θα ανοίξει κατάλογος στις οργανώσεις μας για όσους θέλουν να συνταχθούν μαζί μας».
Στην ομιλία του υπήρξε ισχυρή δόση αυτοκριτικής, μίλησε για οργανωτικές αδυναμίες και παραλείψεις που έγιναν, αναφέρθηκε στα κορυφαία λάθη στην επικοινωνιακή πολιτική, ενώ επεσήμανε και σφάλματα και σε επιλογές προσώπων. «Εγώ είμαι ο πρώτος που δέχονται ότι σε επίπεδο τακτικής» είπε, αν και επέμεινε πως σε στρατηγικά ζητήματα έγιναν πολλά θετικά.
Αρνήθηκε τις επικρίσεις ότι η ΝΔ κινήθηκε προς τα δεξιά και ενθυμήθηκε ακόμα και είμαστε περισσότερο μετριοπαθείς σε ιδεολογικά ζητήματα και έφερε ως παράδειγμα την Γαλλία και την Ιταλία, όπου οι σοσιαλδημοκράτες που κυβερνούν λαμβάνουν πολύ σκληρές αποφάσεις. «Η ΝΔ εκτείνεται από τη δημοκρατική αριστερά ως τις παρυφές της σοδιαλδημοκρατίας. Η ΝΔ είναι κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού» είπε και επέμεινε πως δεν υπήρξε ιδεολογική μετατόπιση, ενώ προανήγγειλε επικαιροποίηση της ιδεολογίας και πληθώρα νομαρχιακών συνελεύσεων και συνδιασκέψεων. «Με ανοικτές θύρες, με ανοικτά αυτιά θα πάμε. Άλλαξε ο πολιτικός μας χάρτης» τόνισε και αναφέρθηκε σε οργανωτικές αλλαγές.
Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου υπερασπίζεται με ένταση ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος προσερχόμενος στην Π.Ε. δήλωσε: «Τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σήμερα συζητούν. Ο στόχος μας είναι ένας, η Νέα Δημοκρατία του 27 % να γίνει πάλι η μεγάλη πλειοψηφική παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και για να γίνει αυτό ένας μόνο είναι ο δρόμος: Ένα ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο όπου θα τεθούν όλα από την αρχή».
Διχογνωμία για την παραίτηση
Η απόφαση του κ. Αβραμόπουλου να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία του κόμματος, δημιούργησε μεγάλη συζήτηση και έδωσε τροφή για ποικίλα σχόλια. Όμως το βασικό θέμα στην παρούσα στιγμή, λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση της απόφασή του στην Π.Ε., είναι εάν ήταν ενήμερος ή όχι ο κ. Σαμαράς.
«Ο πρόεδρος ήταν ενήμερος των προθέσεων του κ. Αβραμόπουλου εδώ και καιρό. Ο κ. Σαμαράς τον άφησε να το γνωστοποιήσει ο ίδιος» υποστήριξαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά που άφησαν να εννοηθεί πως υπήρξε και επικοινωνία των δυο ανδρών.
Όμως, λίγο αργότερα, στενός συνεργάτης του κοινοτικού επιτρόπου, σημείωσε με έμφαση ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία. «Την παραίτησή του, την γνώριζε μόνο ο Αβραμόπουλος» έλεγαν, ενώ από τη σημερινή ηγεσία επέμειναν πως «ναι το είχαν συζητήσει».
Πολιτική πλατφόρμα Αβραμόπουλου
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη χώρα εξέφρασε ο κ. Αβραμόπουλος που υπογράμμισε ότι η πολιτική και οικονομική προτεραιότητα για την Ελλάδα σήμερα, είναι το ερχόμενο τετράμηνο, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της στο εξωτερικό.
«Διότι εάν δεν συμβεί αυτό και δεν βοηθήσουμε και εμείς – κάτι που κάνουμε ούτως ή άλλως – προς την κατεύθυνση αυτή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πριν από οποιαδήποτε άλλη πολιτική εξέλιξη, θα έχει επέλθει η οικονομική μας καταστροφή και η ουσιαστική αμφισβήτησή μας, ως ισότιμου εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αβραμόπουλος εν αντιθέσει με ορισμένους από τη ΝΔ που επενδύουν στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι δεν ψάχνουμε για προσωπική ή πολιτική δικαίωση αλλά για λύση και κίνηση προς τα εμπρός. «Θα συμβούλευα λοιπόν, περισσότερη σύνεση. Η Ευρώπη δεν είναι εχθρός μας. Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ευρώπη» σημείωσε.
Για την ήττα της ΝΔ, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι στις 25 Ιανουαρίου μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, μας γύρισε την πλάτη, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να αποδίδουμε την ήττα μας στην παροχολογία των αντιπάλων μας» και σημείωσε με έμφαση πως πρέπει να κάνουμε γενναία την αυτοκριτική μας και να τολμήσουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη που κάναμε.
«Ιδίως σε ότι έχει σχέση με την σκληρή στάση που επιλέξαμε απέναντι στα παραγωγικά και μεσαία αστικά κοινωνικά στρώματα. Γι’ αυτό ένας δρόμος υπάρχει μπροστά μας. Να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς για να ξαναβρούμε την προοπτική μας, πέρα και πάνω από πρόσωπα στη φάση αυτή», τόνισε με νόημα.
Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε το στίγμα της επόμενης φάσης για τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά και με τόλμη στην ανασυγκρότηση της Παράταξης και των δομών του κόμματος, ανέφερε: «Να είμαστε και σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα. Οδηγός μας είναι το σύστημα αξιών που διαχρονικά ήταν η πυξίδα μας».
Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να τελειώσουμε «εδώ και σήμερα με ό, τι φοβικό μπορεί να κουβαλάει η Νέα Δημοκρατία» και συμπλήρωσε: «Να μιλήσουμε για την εθνική αξιοπρέπεια, όπως την αντιλαμβάνεται ένα σύγχρονο φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα, όπως την αντιλαμβάνονται και την έχουν ανάγκη οι πολίτες».
Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Το 2015 χάσαμε περίπου όσους είχαν ψηφίσει το 2009 στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου, για πρώτη φορά από τη βάση. Το 2015 δεν είναι όμως το 2009. Εάν βιαστούμε σήμερα σε μια αντίστοιχη διαδικασία, δημοκρατική και συμμετοχική, αναμφίβολα κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις. Μπορεί να είναι τραυματική η εμπειρία για την εικόνα της Παράταξής μας.
Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της επόμενης περιόδου για τη ΝΔ, υπογραμμίζοντας: «Ο ιδεολογικός άξονας της Παράταξής μας διαχρονικά είναι ο ευρύτερος χώρος της φιλελεύθερης πολιτικής, κοινωνικής και δημοκρατικής Κεντροδεξιάς. Με πειστικό και αξιόπιστο άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου. Το Κέντρο δεν είναι κόμμα. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Είναι ένας πολιτικός χώρος συνάντησης και διαλόγου των αστικών προοδευτικών και κοινωνικών ρευμάτων της κοινωνίας. Που δημιουργεί τις προϋποθέσεις δημοκρατικού διαλόγου και οδηγεί στην απαραίτητη εθνική συναίνεση και συνεννόηση».
Εμμένει στο συνέδριο η Ντόρα Μπακογιάννη - Ένταση στην ομιλία της
Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα έγινε η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σε ένα «εχθρικό» περιβάλλον, καθώς η πλειοψηφία της Π.Ε. είναι υπέρ του κ. Σαμαρά, δεν δίστασε και έθεσε εκ νέου το αίτημα για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.
«Ο κ. Σαμαράς φοβάται το συνέδριο για να μην τεθεί θέμα ηγεσίας. Ή θα βγει ενισχυμένος ο κ. Σαμαράς ή θα βγει ένας νέος αρχηγός» φέρεται να είπε η κυρία Μπακογιάννη στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Π.Ε.
Εκείνη τη στιγμή, υπήρξαν αρκετές αποδοκιμασίες, αλλά και χειροκροτήματα. Πολλοί προεδρικοί φωνάζανε «εχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από το λαό...σταμάτα επιτέλους». Η ίδια, μην υποχωρώντας από τις απόψεις της, είπε με νόημα: «Στη ΝΔ δεν μιλάμε με κραυγές και φωνές, αλλά με επιχειρήματα».
«Ο κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από ένα συνέδριο. Αν ένα συνέδριο της ΝΔ φτάσει στο σημείο να θεωρήσει ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας θα το έχει αντιληφθεί ο πρόεδρος πολύ νωρίτερα. Άλλως πως από ένα τέτοιο συνέδριο η ηγεσία βγαίνει μόνο ενδυναμωμένη» επέμεινε η κυρία Μπακογιάννη λίγο μετά τις τεσσεράμιση το απόγευμα, κάνοντας δηλώσεις στα ΜΜΕ και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Π.Ε.
Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι ο εσωκομματικός διάλογος που ξεκίνησε με τη συνεδρίαση της ΚΟ συνεχίζεται σήμερα με την συνεδρίαση της Π.Ε. και εξέφρασε την ευχή της να συνεχιστεί μέχρι τέλους με αποκορύφωμα ένα έκτακτο συνέδριο όπου η βάση της ΝΔ θα έχει φωνή, άποψη και ψήφο. Η αναφορά της περί ψήφου έχει τη σημασία της σε αυτή τη φάση που έχει ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη μέρα.
Απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Σαμαρά ότι ένα έκτακτο συνέδριο θα έβαζε σε τροχιά νοσηρής εσωστρέφειας τη ΝΔ η κυρία Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι αυτό δεν ισχύει, αλλά είναι δύναμη και οξυγόνο.
Παράλληλα απηύθυνε προσκλητήριο για την ενότητα της κεντροδεξιάς, υποστηρίζοντας ότι η παράταξη χρειάζεται σήμερα όλες της τις φωνές, χρειάζεται να ανοίξει σε νέους ανθρώπους, σε νέες γενιές, να ξαναγίνει συνομιλητής των κοινωνικών ομάδων, των ανθρώπων που έχασε και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο όταν δει τον εαυτό της στον καθρέφτη και κάνει σοβαρά την αυτοκριτική της." συμπλήρωσε ακόμη.
Σχετικά με όσοι την διέκοψαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, άφησε αιχμές στην ηγεσία,, τονίζοντας ότι η προσπάθεια να βάλει κανένας κεκράκτες οι οποίοι να παρεμβαίνουν σε τέτοιου είδους στιγμές για να διακόψουν ομιλητές δεν συνηθίζεται μέσα στη ΝΔ.
«Ήταν πολλοί λίγοι, ανευ οποιασδήποτε σημασίας. Σημασία έχει ότι το όργανο διαλέγεται αυτή τη στιγμή και διαλέγεται σωστά και δημοκρατικά"» είπε.
Θεσμοθέτηση τάσεων
Μια ρηξικέλευθη πρόταση για ένα κεντροδεξιό κόμμα κατέθεσε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος που ζήτησε τη δημιουργία θεσμοθετημένων τάσεων. Ο κ. Παπαμιμίκος παραδέχθηκε τα λάθη που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και μίλησε για την ανάγκη ενός ουσιαστικού εσωκομματικού διαλόγου.
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης μίλησε για την ανάγκη να γίνει εσωκομματική συζήτηση με καθαρές κουβέντες και τάχθηκε κατά των προσωπικών στρατηγικών. «Κανένας χαλίφης στη θέση του χαλίφη» είπε και ανέφερε ότι όπως έγινε το συνέδριο στη Χαλκιδική να γίνει και τώρα.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε για γενικό προσκλητήριο που πρέπει να γίνει και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα ευρύτερο κάλεσμα στις κεντροδεξιές ομάδες. Η βουλευτής Α΄ Αθηνών υποστήριξε ότι πρέπει «σε δεύτερο χρόνο να πάμε σε συνέδριο».
Έκκληση Κυριάκου
Έκκληση να πέσουν οι τόνοι απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που με την έναρξη της ομιλίας, προσπάθησε να αποφορτίσει την ένταση, λέγοντας χαριτολογώντας: «Θέλω να ρωτήσω τις κυρίες τι είναι ακριβώς το μιζαμπλί…Κάνω έκκληση, δεν κρύβεται πίσω από κάθε καλόπιστη κριτική η εσωστρέφεια».
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε την διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, με την διευκρίνιση όμως ότι αυτό «δεν σημαίνει αμφισβήτηση του αρχηγού μας». Μάλιστα προέβλεψε ότι ίσως οι εξελίξεις στη χώρα να είναι ραγδαίες και πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι. Σε κάποιο σημείο ήταν ιδιαίτερα σκληρός, λέγοντας ότι δεν αγωνίστηκαν όλοι με την ίδια ένταση (σ.σ. εννοούσε βουλευτές και υπουργούς) και συμπλήρωσε: κάποιοι τράβαγαν το κάρο και κάποιοι πετροβολούσαν…κάποιοι ήταν λαθρεπιβάτες». Επίσης σημείωσε ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα εισπράξουμε την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει αγώνα. Δεν είναι κακό στη συζήτηση που ακολουθούμε να επαναοριοθετήσουμε και την ιδεολογία μας.
Αποχώρηση Δένδια
Εμφανώς ενοχλημένος από την εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς πέντε ώρες μετά την έναρξής της δεν του είχε δοθεί ο λόγος, αποχώρησε από τα γραφεία της ΝΔ ο Ν. Δένδιας. Λίγο πριν από τις πέντε, περίπου τεσσεράμιση ώρες μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, ο κ. Δένδιας, εμφανίστηκε στο κέντρο τύπου που υπάρχει στο ισόγειο της ΝΔ και γνωστοποίησε την αποχώρησή του. «Κάποια πράγματα είναι πρόδηλα» είπε, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο οργάνωσης της συνεδρίασης από την ηγεσία. «Όλως τυχαίως, μόλις έφυγε από τα γραφεία της ΝΔ και έφευγε, ανακοινώθηκε ότι ήταν η σειρά του να μιλήσει» έλεγαν συνεργάτες του.
Βορίδης κατά δελφίνων
«Υπάρχει θέμα ηγεσίας;» διερωτήθηκε στην αρχή της ομιλίας του ο Μάκης Βορίδης και σημείωσε ότι εδόθηκε η ευκαιρία ανοικτά, δεν τέθηκε και άρα το θέμα έκλεισε, όχι μόνο εδώ αλλά και στο δημόσιο διάλογο. «Όσοι το συνεχίζουν φθείρουν και προκαλούν ζημία στην παράταξη. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος ορθώς δεν τους ακούει στα περί συνεδρίου, υπεύθυνα σκεπτόμενος. Στη συνέχεια υπεραμύνθηκε της στρατηγικής της ΝΔ και διερωτήθηκε: «Που έχουμε πάει δεξιά; Κάποιοι προτείνανε ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό. Δηλαδή θα αλλάξουμε τις ιδέες μας επειδή χάσαμε; Είχαμε ιδεολογική ή πολιτική ήττα;». Και στη συνέχεια έδωσε ο ίδιος την απάντηση, λέγοντας: «Υπάρχει λαϊκό και εθνικό συμφέρον. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε αυτό που έπρεπε με βάσει το εθνικό συμφέρον σε πλαίσιο ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς».
Αποχώρηση βουλευτών
Κύριο χαρακτηριστικό της πολύωρης συνεδρίασης, είναι η αποχώρηση αρκετών βουλευτών που δεν θέλησαν να λάβουν το λόγο, όπως οι Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Κουμουτσάκος, κ.α.
«Σε πολιτική υπάρχουν γεγονότα και η πεποίθηση περί γεγονότων. Η πεποίθηση αυτή τη στιγμή είναι ότι κάναμε δεξιά στροφή. Που οφείλεται αυτό; Δαιμονοποίησαμε μεσαιοχωρίτες κόμματος, ακολούθησε η θεωρία δύο άκρων» είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Επίσης στην πολιτική έχει σημασία όχι μόνο τι λες αλλά και ποιος το λέει. Αυτά τα ζητήματα τα ιδεολογικά πρέπει να λυθούν».
Ο Βασίλης Τοκάκης, ήταν το πρώτο μη κοινοβουλευτικό μέλος, που ζήτησε μετά από περίπου έξι ώρες συνεδρίαση, τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, λέγοντας πως δεν πρέπει να το φοβάται η ηγεσία. Κατηγόρησε τη σημερινή ηγετική ομάδα για το αντιμνημονιακό σλάλομ την περίοδο 2010-2012 που οδήγησε στο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα του Μαϊου του 2012, όπου η ΝΔ κατέγραψε 18,5%.
Σκληρή κριτική στους δελφίνους και ειδικά στην κυρία Μπακογιάνη άσκησε ο Φίλιππος Ταυρής που είπε: «δεν μπορούν κάποιοι να θέτουν θέματα και να φεύγουν. Έπρεπε να ξεκινήσουμε την πορεία στο λαό, αλλά μας φάγανε τα κονκλάβια, τα γεύματα και τα δήθεν έκτακτα συνέδρια. Τα τραπέζια θα βοηθούσαν αν είχαν γίνει πριν από τις εκλογές. Στη συνέχεια είπε ότι από το 1986 συνέδριο ξαναέγινε το 1994 και εκείνη την περίοδο (σ.σ. πρόεδρος ήταν ο πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) και ανέφερε πως η κυρία Μπακογιάννη είχε ρόλο τότε. «Με βάσει το καταστατικό ο πρόεδρος θα έπρεπε να γίνει παράνομος».
Να προτάξουν όλοι το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό ζήτησε ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Γιάννης Σμυρλής.
Λήξη με επευφημίες
«Δούλευα εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Δεν με έβλεπε το σπίτι μου», φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς κλείνοντας την επτάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής συμπλήρωσε. «Δεν υπολόγισα ούτε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα. Έβλεπα μπροστά μου μόνο την Ελλάδα. Και βέβαια μπορούσαμε να κάνουμε το τούτο και εκείνο και το άλλο, αλλά η χώρα κινδύνευε. Και βλέπουμε τώρα ότι οι κίνδυνοι που επισημαίναμε ήταν πραγματικοί. Χρειαζόμασταν εκείνον τον ενάμισι χρόνο για να βγούμε από το τούνελ και τώρα μας ξαναβάζουν. Όποιος για μια στιγμή μπει στη θέση μου θα καταλάβει. Εγώ φρόντιαζα πάντα να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία», συνέχισε.
Μετά από αυτή την παρέμβαση και ενώ είχαν μιλήσει περί τα 70 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, οι εναπομείναντες εγγεγραμμένοι ομιλητές παραιτήθηκαν και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με επευφημίες για τον τον κ. Σαμαρά που είδε τους δελφίνους κ αμφισβητίες να επιμένουν για τη διεξαγωγή συνεδρίου που ο ίδιος αρνείται.
Με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Άρη Ράβανου για "το Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου