19 Μαρτίου 2015

"Πονηρή" εποχή, παράλογα πολιτικά σενάρια


"Πονηρή" εποχή, παράλογα πολιτικά σενάρια





Οι μέρες είναι τόσο «πονηρές» και οι εξελίξεις που θα προκύψουν στις διαπραγματεύσεις που έχει η κυβέρνηση με τους ξένους δανειστές μπορεί να είναι τόσο απρόβλεπτες, ώστε μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολιτικό σκηνικό στην χώρα μας που μέχρι πριν λίγο καιρό το θεωρούσαμε αδιανόητο. Τουλάχιστον αυτή φαίνεται να είναι η εκτίμηση κάποιων πολιτικών κύκλων.

Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και τυχαία η δήλωση που έκανε σήμερα –σε συνέντευξη που έδωσε τον ρ/σ «Βήμα fm»- ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας ουσιαστικά ότι σε ενδεχόμενο που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και έχει πρόβλημα η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία τότε απ’ αυτή την βουλή μπορεί να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ απομονώνοντας «απείθαρχους» Συριζαίους βουλευτές;Αυτή είναι στην ουσία η μετάφραση στα λεγόμενα του νεοδημοκράτη βουλευτή:
«Η χώρα έχει κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Να πάει στην κοινοβουλευτική της πλειοψηφία να ψηφίσει. Αν κινδυνεύσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε προφανώς η κυβέρνηση πέφτει και η Βουλή πρέπει να δώσει νέα κυβέρνηση. Εγώ λέω από την ίδια Βουλή».

Πάντως όλο αυτό το διάστημα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρόεδρος του έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι όλες οι μνημονικές πολιτικές λιτότητας έχουν τελειώσει.

Αν κάτι παραπάνω ξέρει ο «τσεκουράτος» νεοδημοκράτης βουλευτής και επιβεβαιωθεί ένα κείμενο που υπέγραφε ο Μιχάλης Ιγνατίου (τότε που το σχολιάζαμε, το θεωρούσαμε κυριολεκτικά παράλογο), θα μπορούμε να πούμε .. ότι τα ‘χουμε δει όλα …

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ θέλει ο Σόιμπλε;



Μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το σκεπτικό με το οποίο ο Μιχάλης Ιγνατίου -τον οποίο θεωρούμε ένα σοβαρό δημοσιογράφο- φαίνεται να υιοθετεί μια πληροφορία που του μετέφερε «σοβαρός αξιωματούχος», όπως αναφέρει, και με την πρώτη ματιά είναι αδιανόητη.

Γράφει σήμερα ο Μ. Ιγνατίου στην στήλη του στην εφημερίδα «Εθνος»:
«Οι δανειστές δεν θα υποχωρήσουν και αυτή η πληροφορία πρέπει να προβληματίσει και να ξυπνήσει τον πολιτικό κόσμο.
Θα το καταγράψω όσο πιο ωμά το άκουσα από σοβαρό αξιωματούχο: Ο κ. Σόιμπλε έχει θέσει στόχο να υποχρεώσει τον κ. Τσίπρα σε συγκυβέρνηση με τους εχθρούς του. Και όσοι έχουν μελετήσει τον Γερμανό υπουργό, γνωρίζουν πως οι σχεδιασμοί του πάντα υλοποιούνται…».

Λογικά, σήμερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται κυριολεκτικά παράλογο. Μπορεί κάποιος να φανταστεί τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίζει κυβέρνηση με την Ν. Δ.; Να είναι δηλαδή στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο ο Λαφαζάνης με τον Βορίδη; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Οπότε μένουμε με την απορία. Ακόμα και αν είχε μια πληροφορία για τις προθέσεις του Σόιμπλε, ο δημοσιογράφος του «Εθνους», γιατί την μεταφέρει αφού μια τέτοια επιδίωξη –αν υπάρχει- του Γερμανού υπουργού είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου