6 Μαρτίου 2015

Της… μίζας το κάγκελο (συνεχίζει να) γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία


Της… μίζας το κάγκελο (συνεχίζει να) γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία



ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ; ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ;


Μέχρι στιγμής, πάντως, κανείς δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω από… υποσχέσεις

O υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, λέει πως αναμένονται αποκαλύψεις για ιδιωτικές εταιρίες στο χώρο της Υγείας. Πως η Ελλάδα έχει ιδιωτική δαπάνη υγείας κοντά στα 45%-46% όταν το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 25%. Πως οι ιδιωτικές κλινικές ευνοήθηκαν. Και, αφήνει να εννοηθεί πως θα σπάσει το απόστημα των τρωκτικών.

Για όποιον ξέρει έστω και τα… πρώτα γράμματα του αλφαβήτου, τα περί μίζας και διαφθοράς στα δημόσια νοσοκομεία, η ατέλειωτη κατάντια του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα, δεν θα τον κάνουν να… πέσει από τα σύννεφα. Έτσι λοιπόν, όσο στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζει να γίνεται της… μίζας το κάγκελο, όσο οι ιδιωτικές κληινικές που παρανομούν και «τραυματίζουν» τους υγιείς του κλάδου (οι οποίοι την ίδια ώρα φεσώνονται από το Δημόσιο) παραμένουν ατιμώρητες, το ερώτημα είναι.. .συντριπτικό: Θέλει ο κ. Κουρουμπλής πραγματικά την κάθαρση; Και, αν ναι, θα καταφέρει να σπάσει το απόστημα των τρωκτικών;



Οι μίζες

Η “PRESS” τα έχει πει και έχει φέρει στο φως λεπτομέρειες για αυτούς που λυμαίνονται τον χώρο της Υγείας, καιρό τώρα. Όμως, τα τρωκτικά της Υγείας, χρόνια τώρα λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, στήνοντας «πάρτι» στις πλάτες των ασθενών και του κράτους. Συνεχίζοντας να παίζουν ένα βρώμικο παιχνίδι δισεκατομμυρίων προκαλώντας τεράστια ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο.

Παράδειγμα, τα καρτέλ των εταιριών νοσοκομειακών υλικών που αναγκάζουν τα ελληνικά νοσοκομεία να πληρώνουν ως και 1.000 φορές πάνω απαραίτητα υλικά, όπως φίλτρα αιμοκάθαρσης (θυμίζουμε το σκάνδαλο του ΑΧΕΠΑ που τα αγόραζε έναντι 50 ευρώ το ένα, ενώ στην Ευρώπη πωλούνται προς 5 έκαστο). Αλλά, το πρόβλημα, είναι πολύ μεγαλύτερο. Γιατί, από τη μία, εγκύκλιος της διοίκησης του ΙΚΑ έχει ορίσει τιμές ορθοπεδικού υλικού από 150% έως 1000% πιο ακριβές από εκείνες της αγοράς, ενώ φαίνεται ότι στο «παιχνίδι», είναι και τα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία υπερτιμολογούν ιδιαίτερα το ορθοπεδικό υλικό που προμηθεύονται, προκαλώντας ερωτηματικά ως προς το ποιος είναι ο ρόλος του «παρατηρητηρίου τιμών» που έχει θεσπιστεί για τον έλεγχό τους.

Σε μελέτη του ΑΠΘ, είχαν εντοπιστεί τιμές “παρατηρητηρίου” από 1,5 έως 22,4 φορές υψηλότερες από εκείνες της αγοράς. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το «παρατηρητήριο» όρισε ως ανώτατη τιμή τα 336 ευρώ για τους νάρθηκες οσφύος, ενώ η εταιρία που τους κατασκευάζει τους τιμολογεί στα 15 ευρώ, δηλαδή σε τιμή 22,4 φορές μικρότερη!

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το καπέλο 50% στις τιμές εμφυτεύσιμου καρδιολογικού υλικού (τα λεγόμενα «στεντ») που προμηθευόταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια ενδοφακών για τις ανάγκες 70 νοσοκομείων της χώρας τα νοσοκομεία αγόρασαν τα συγκεκριμένα ιατρικά υλικά σε τιμή διπλάσια! Ακόμα και η προκήρυξη του ίδιου του διαγωνισμού ανέγραφε την διπλάσια τιμή από αυτή που έδινε το παρατηρητήριο τιμών.



Συγκάλυψη

Το ερώτημα είναι γιατί οι αρμόδιες αρχές (όπως για παράδειγμα το υπουργείο Υγείας) κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά μπροστά στις εξώφθαλμες παρανομίες, ή ακόμα και στις καταγγελίες θεσμικών φορέων, επιτρέποντας στα τρωκτικά να συνεχίζουν το «πάρτι» τους.

Γιατί, για παράδειγμα, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας έχει καταγγείλει νοσοκομεία που αγοράζουν υλικά χωρίς συμβάσεις με προφορικές προσκλήσεις, γιατρούς που επεμβαίνουν στην αγορά υλικών συγκεκριμένων εταιριών, υπαλλήλους που «ξεχνούν» εγκυκλίους και παρακάμπτουν τον νόμο και εταιρίες που έχουν απορριφθεί ως ακατάλληλες αλλά συνεχίζουν να προμηθεύουν δημόσια νοσοκομεία. Και όμως, ουδείς έχει καρατομηθεί!

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν κλιμάκια της ΕΠΥ σε δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προμήθειες, τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά και σε πολλές περιπτώσεις σκανδαλώδη. Μεγάλο νοσοκομείο προμηθευόταν υλικά εξωσυμβατικά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι προχωρούσαν σε προφορικές προσκλήσεις. Σε ένα άλλο δεν είχαν αξιοποιήσει ούτε μία από τις συμβάσεις της ΕΠΥ και μάλιστα αγόραζαν σε μικρές ποσότητες ακόμη και ένα ένα τα υλικά, για να παρακάμψουν τις νόμιμες διαδικασίες. Σε νοσοκομείο μεγάλου νησιού όχι μόνο δεν εφάρμοζαν τον νόμο αλλά απηύθυναν, και μάλιστα 2 φορές, πρόσκληση για την προμήθεια υλικών φίλτρων τεχνητού νεφρού σε εταιεία η οποία έχει αναδειχθεί μειοδότρια στον σχετικό διαγωνισμό της ΕΠΥ.

Όπως αναφέρουν μέλη της Επιτροπής, προσπαθούν να πείσουν τα νοσοκομεία να αγοράζουν υλικά αξιοποιώντας τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο οι διοικητές των νοσοκομείων αρνούνται, προβάλλοντας κάθε φορά και έναν διαφορετικό λόγο. Γραφειοκρατικά κωλύματα, έλλειψη χρημάτων και χρόνου είναι οι πιο συχνές δικαιολογίες που προβάλλουν σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΠΥ οι διοικητές των νοσοκομείων για να αποφύγουν την υπογραφή συμβάσεων με τις εταιρίες που είναι συμβεβλημένο το Δημόσιο και να προχωρήσουν σε συμφωνίες με δικές τους εταιρίες.



Και στα φάρμακα

Σε άλλες περιπτώσεις, έχουν εντοπιστεί κυκλώματα προώθησης και πώλησης συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ελλάδα που έστησαν δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, με την συνδρομή διοικητών, γιατρών και φαρμακοποιιών.

Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές το κύκλωμα, εμφανίζεται να είχε λεπτομερή εσωτερική πληροφόρηση για το πώς διακινούνται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία ώστε στη συνέχεια να προσεγγίζει τους κατάλληλους ανθρώπους για να προωθηθούν συγκεκριμένα φάρμακα.

Στα έγγραφα των Αρχών βρίσκονται σημειώματα που αναφέρουν: Φάρμακα που δεν καταναλώνονται και απαιτείται «ανεύρεση γιατρών για παραγγελία», φαρμακοποιοί που προκαλούν «προβλήματα» καθώς έβαλαν «άλλες εταιρίες»,ονόματα, διευθύνσεις και κινητά τηλέφωνα διοικητών νοσοκομείων, γιατρών, πανεπιστημιακών, φαρμακοποιών και πολλές άλλες λεπτομέρειες σχετικές με την ζωή αλλά και τη δράση όλων των εμπλεκομένων.

Οι παραπάνω πληροφορίες δίνονταν σε ενδιάμεσο κρίκο ο οποίος ενημερωνόταν εκτενώς για δεκάδες ραντεβού, τα οποία κλείνονταν κυρίως με υπεύθυνους κλινικών και νοσοκομείων που διαθέτουν φαρμακεία, αλλά και για συστάσεις που γίνονταν αρμοδίως για την προώθηση συγκεκριμένων φαρμάκων.



ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΑ DEPUY ΚΑΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ

Πώς γίνεται η κομπίνα με τα ορθοπεδικά

Mια πολύκροτη υπόθεση με «ύποπτες» προμήθειες φαρμάκων και νοσοκομειακών υλικών που έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης κάπου φαίνεται να… σκοντάφτει, αφού σαφή συμπεράσματα ακόμα δεν υπάρχουν και, κυρίως παραδειγματικές τιμωρίες δεν έχουν υπάρξει. Αφορά δέκα γιατρούς, στελέχη της εταιρίας DePuy, αλλά και στελέχη εταιριών παροχής συμβουλών που είχαν στήσει μία μεγάλη κομπίνα με την προμήθεια προς το ελληνικό Δημόσιο, ορθοπεδικών ειδών σε υπερβολικά υψηλές τιμές από την εταιρία το διάστημα 2000-2006. Από την έρευνα προέκυψε ότι στις αυξημένες τιμές χρέωσης των ορθοπεδικών ειδών συμπεριλαμβάνονταν και τα «δωράκια», σε μετρητά, σε γιατρούς για την προτίμησή τους στα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην δικογραφία, τα ορθοπεδικά είδη που προμηθεύονταν τα νοσοκομεία εμφανίζουν αυξημένο κόστος κατά 35% σε σχέση με τις κανονικές χρεώσεις της εταιρίας ενώ με βάση τα τιμολόγια που ελέγχθηκαν εκτιμάται ότι η ανταμοιβή των γιατρών έφθανε το 20%. Μάλιστα τα στελέχη της εταιρίας κρατούσαν και λίστα με τις αποδόσεις των γιατρών χαρακτηρίζοντας ως « best doctors» όσους γιατρούς έκαναν τις «καλύτερες πωλήσεις».



ΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ - ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Η απάτη με τα νοσήλια

H έρευνα για το μεγάλο φαγοπότι που έστησαν οι «γύπες» της Υγείας, στο πάρτι κλινικών με τις υπερχρεώσεις, τις ψεύτικες τιμολογήσεις και όχι μόνο, συνεχίζεται: Η εισαγγελικές Αρχές (η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για την ακρίβεια) ερευνά εάν έχει τελεστεί από ιδιωτικές κλινικές το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης στρεφόμενης σε βάρος του Δημοσίου με όφελος ή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των ­150.000 (κακούργημα).

Μόνο για ένα έτος, οι υπερχρεώσεις ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 130 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από το πόρισμα-έκθεση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών, από τον πρώτο στατιστικό έλεγχο των χρεώσεων προς τον ΕΟΠΥΥ, που αμφισβητεί τη νομιμότητα σχεδόν του ενός τρίτου των οικονομικών απαιτήσεων των κλινικών για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους πέρυσι.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να καταβάλει στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 25,6 εκατ. ευρώ για επανεισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την προηγούμενη νοσηλεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ηλεκτρονικά οι κλινικές, 55.058 ασφαλισμένοι νοσηλεύθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γι’ αυτές τις επανεισαγωγές ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλει το 6% της συνολικής δαπάνης για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστικά πάντως του «πάρτι» που είχε στηθεί, είναι κάποια συγκεκριμένα παράδειγμα, τα οποία είχε αποκαλύψει η “PRESS”.

– Ιδιωτική κλινική της Αθήνας, υπέβαλλε στον ΕΟΠΥΥ περισσότερες από 8.500 νοσηλείες για το 2013, παρά το γεγονός ότι έχει μόλις… 40 κλίνες.

– Άλλη κλινική, δήλωσε δήλωνε τον… ιδιοκτήτη και τους συγγενείς της να νοσηλεύονται συστηματικά σε αυτή.

– Ιδιωτική κλινική της επαρχίας δήλωσε 22.000 ημέρες νοσηλείας, ενώ με 100% πληρότητα το μάξιμουμ που θα μπορούσε να κάνει είναι 14.000.

Από εκεί και πέρα, ερευνώνται μεταξύ άλλων15.547 περιστατικά (κόστους 2,5 εκατ. ευρώ) με χρεώσεις ανοιχτής περίθαλψης, 31.301 περιστατικά όπου χρεώθηκαν διπλά ΚΕΝ (συνολικού ύψους 49,5 εκατ. ευρώ), 30.928 περιστατικά εικονικών εξαγωγών (κόστους 18,8 εκατ. ευρώ) και 55.058 περιστατικά επανεισαγωγής εντός 30 ημερών (κόστους 25,6 εκατ. ευρώ)..



ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ;

Ατιμώρητες οι ιδιωτικές κλινικές

Mιας και ο… χρόνος τρέχει και αποτελέσματα δεν υπάρχουν, η “PRESS” θα υπενθυμίσει πως φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν να προχωρά η διαδικασία ελέγχου και άρα, αποφεύγεται η τιμωρία των ιδιωτικών κλινικών που παρανομούν. Αυτοί οι «κάποιοι» είναι προφανώς οι ίδιοι που ωφελούνται από τη «μεγάλη ληστεία» των υπερχρεώσεων των ιδιωτικών κλινικών σε βάρος του EOΠYY.

Γενικά η κατάσταση που επικρατεί μοιάζει με φαρσοκωμωδία και ας είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Τα πορίσματα που έχουν εκδοθεί αποκαλύπτουν σωρεία παρανομιών μεν, οι δεσμεύσεις και όλα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί ως τώρα για τους ελέγχους δεν έχουν τηρηθεί δε. Γιατί;

H αναγκαιότητα σοβαρής αντιμετώπισης και επίλυσης του θέματος «Yγεία - Tο μεγάλο πάρτυ των τρωκτικών» είναι επιτακτική για δύο λόγους.

O πρώτος είναι για να ξεκαθαρίσει «η ήρα από το στάρι» και να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν επιτέλους οι «πειρατές» του κλάδου (ιδιαίτερα πρόκειται για μικρές και μεσαίες κλινικές τόσο στην Aθήνα, όσο και στην επαρχία) που απομυζούν όχι μόνο τον EOΠYY, αλλά και τον Έλληνα πολίτη.

O δεύτερος λόγος είναι εξίσου σημαντικός καθώς έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα των «καθαρών» επιχειρήσεων στον χώρο της υγείας, στις οποίες ο EOΠYY οφείλει τεράστια ποσά τα οποία για να δοθούν πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.





ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ)


«Μετά τις ασφαλιστικές εταιρίες που με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων ζούσαν παρασιτικά με τη δημόσια χρηματοδότηση αναμένονται αποκαλύψεις για τις ιδιωτικές εταιρίες.

Η Ελλάδα έχει ιδιωτική δαπάνη υγείας κοντά στα 45%-46% όταν το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 25%. Αυτό και μόνο το στοιχείο δείχνει ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ουσιαστικά ευνόησαν τον ιδιωτικό τομέα. Αρκετά ζητήματα είναι προς έρευνα και τεκμηρίωση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου