6 Μαρτίου 2015

Σταδιακά η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ


Σταδιακά η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ


ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ EXEI AΠOΦAΣIΣEI TO YΠOYPΓEIO OIKONOMIKΩN ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Με εισοδηματικά κριτήρια το νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Μέσα στο χρόνο η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ

Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ σε δόσεις και ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2015 αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αλλαγές στον ΦΠΑ, ο ακριβής χρόνος κατάργησης του ΕΝΦΙΑ καθώς και το νέο φορολογικό καθεστώς για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων.

Ωστόσο η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βουλή με βελτιώσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που έχουν να κάνουν με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, έτσι ώστε να ευνοηθούν μόνο οι οικονομικά αδύναμοι, ενώ φορο-μπόνους θα δοθεί στους συνεπείς φορολογούμενους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη για τις προωθούμενες αλλαγές στη φορολογία:

• «Η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση με τη διαπραγμάτευση, για όλους αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2015. Η φοροαπαλλαγή θα αρχίσει να εισάγεται σταδιακά, το πότε ακριβώς θα φτάσουμε στα 12.000 ευρώ, θα μου επιτρέψετε να το αποφασίσουμε όταν θα έχουμε μια συνολική εικόνα του πώς προχωρά η διαπραγμάτευση για μετά τον Ιούνιο».

• «Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, βιβλία, Τύπο αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο μικρής αλλαγής ενός συντελεστή ΦΠΑ». Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι αν χρειαστεί να αυξήσουμε σε κάποιο προϊόν, αυτό θα το δούμε. «Δεν ξέρουμε αν θα είναι από τον συντελεστή 6,5% ή 13%».

• Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ από το 2015, αλλά εάν «αυτό θα γίνει μέσα στο πρώτο τετράμηνο ή όχι είναι κάτι που πραγματικά δεν το έχουμε αποφασίσει». Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει δηλώσει ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από το νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.



Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Την ίδια ώρα, μεγάλες αλλαγές έρχονται στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, σε σχέση με όσα ανακοινώθηκαν από την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων τους δύο τελευταίους μήνες έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού και για τον λόγο αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες για την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου με ορισμένες τροποποιήσεις, ώστε να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες. «Θα υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών που σκόπιμα δεν πληρώνουν και σε όσους έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής» αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Η διάκριση μεταξύ αυτών που σκόπιμα δεν πληρώνουν, θα γίνει με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων ή και ελεγκτικών διαδικασιών, οι οποίες θα καθοριστούν με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να μη δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής σε μεγαλοφειλέτες, από ένα ποσό και πάνω, που μπορούν να πληρώσουν κανονικά τις οφειλές τους αλλά αρνούνται να το πράξουν περιμένοντας τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που χαρίζουν σημαντικά ποσά. Εκτιμάται ότι στη ρύθμιση θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα περιοριστεί το ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν.

Επιπλέον, η ρύθμιση εξετάζεται να συνοδευτεί με τη χορήγηση μπόνους στους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις κατά τα έτη 2012 και 2013 αλλά και σε όσους θα εκπληρώσουν κανονικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους τις φορολογικές υποχρεώσεις για το 2014. Το μπόνους θα είναι, πιθανότατα, μια έκπτωση φόρου 10% στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2016. Σήμερα ισχύει έκπτωση 1,5% στην περίπτωση που κάποιος προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή, δηλαδή δεν επιλέξει να πληρώσει τον φόρο σε 3 δόσεις αλλά σε μία. Αυτό διότι υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις μετά την εξαγγελία του Υπουργείου Οικονομικών για κούρεμα 50% επί της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής που έχει δημιουργηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2013 σε όσους προχωρήσουν στην άμεση εξόφλησή της. Παράλληλα όπως αναφερθούν από το Υπουργείο «υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από Οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμη πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Οι ανακοινώσεις μας θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες μια δυο εβδομάδες γι’ αυτό το ζήτημα». Πάντως, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, σε ισχύ (μέχρι τα τέλη Μαρτίου) βρίσκεται η ρύθμιση των 100 δόσεων, που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου