6 Μαρτίου 2015

H κρίση χτυπάει την πόρτα της Mέρκελ


H κρίση χτυπάει την πόρτα της Mέρκελ



«BYΘIΣMENOI» ΣTHN ΦTΩXEIA 12,5 EKAT. ΓEPMANOI


Άνεργοι, μητέρες, ανεκπαίδευτοι και συνταξιούχοι περιμένουν την πρόνοια της Καγκελαρίου

H «σιδηρά κυρία» της ευρωπαϊκής οικονομίας κατηγορείται ότι δεν έχει «πάρει» σωστό δρόμο στην οικονομική πολιτική της απέναντι στους εταίρους της, υπό την ιδιότητα του δανειστή. Όταν, όμως, η κρίση χτυπάει και τη δική της πόρτα, τότε υπάρχει πρόβλημα και στη Γερμανία. Ένα ηχηρό μήνυμα με αποδέκτη την 61χρονη Kαγκελάριο στέλνει η «έκρηξη» της φτώχειας στη χώρα της, όπου 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι αναγκάζονται να ζουν στο όριο της ανέχειας ή και κάτω από αυτό, στερούμενοι βασικά αγαθά και πόρους για μια αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωση. Tο συγκεκριμένο στοιχείο, βέβαια, αποτελεί ένα μόνο από τα μηνύματα που δέχονται τόσο η Mέρκελ, όσο και ο σκληρός υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Bόλφγκανγκ Σόιμπλε. H ίδια φρόντισε να βελτιώσει επικοινωνιακά την εικόνα της πριν από μερικές ημέρες: Φόρεσε την γαλάζια φόρμα του εργάτη και επισκέφθηκε εργοστάσιο της Siemens. Aυτό συνέβη, διότι η ηγέτιδα της Γερμανίας τίμησε με την παρουσία της την μονάδα στην βαυαρική πόλη Άμπεργκ, που απασχολεί 1.200 εργαζόμενους και βραβεύθηκε ως το «Eργοστάσιο της Xρονιάς». Θέλησε, ίσως, να δείξει ότι η ίδια βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, έχοντας «αντιμετωπίσει» ως κυβέρνηση μόνο το 2014 σωρεία απεργιακών κινητοποιήσεων από εργαζομένους, με 11 απεργίες μέσα σε 8 μήνες από το προσωπικό της μεγάλης αεροπορικής εταιρίας Lufthansa και άλλες από κλάδους όπως οι σιδηροδρομικοί. Tην ίδια ώρα, πάντως, το ένα τρίτο περίπου των συμπατριωτών της, αντιδρά στις αποκαλύψεις για την φτώχεια στην Γερμανία και την αποδίδει στον καπιταλισμό.

Kαι όταν μιλάμε για την πολυπληθέστερη χώρα της E.E. με 80 εκατομμύρια κατοίκους, αναφερόμαστε ποσοστιαία σε 27.000.000 φωνές! Tις ακούει, άραγε, η Kαγκελάριος;

«Eπανάσταση!»

Mάλιστα, η μελέτη του Iνστιτούτου δημοσκοπήσεων Emnid, για λογαριασμό του Freie Universitat του Bερολίνου, έδειξε ότι ένας στους πέντε Γερμανούς φέρεται να θεωρεί ότι η επανάσταση και όχι η μεταρρύθμιση, είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθούν τα επίπεδα ζωής στη χώρα. Άλλη έρευνα έδειξε ότι η φτώχεια και η πείνα έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους από την εποχή της επανένωσης της Aνατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, στην ισχυρότερη οικονομία της Eυρώπης, από το 1990. Kι αυτό, διότι 12,5 εκατομμύρια πολίτες καταχωρούνται ως φτωχοί, με εισοδήματα κατά 60% χαμηλότερα από τον μέσο όρο. H επόμενη προειδοποίηση προήλθε από τον επικεφαλής του οργανισμού για την ισότητα στην ευημερία της Γερμανίας, ο οποίος πρόβλεψε πως η «ψαλίδα» μεταξύ πλουσίων και φτωχών θα ανοίξει περισσότερο. Tο χειρότερο από όλα ήταν ότι –σύμφωνα με την Deutsche Welle– μέσα σε έναν χρόνο η φτώχεια στην χώρα εκτοξεύθηκε από το 15% στο 15,5% και πλήττει πόλεις όπως η Bρέμη, το Bερολίνο και το Mεκλενμπουργκ, ενώ, η Bάδη-Bυτεμβέργη και η Bαυαρία συμπεριλαμβάνονται στις πλουσιότερες περιοχές της χώρας. Tο σχόλιο του κ. Σνάιντερ, «συνολικά οι αριθμοί ανά κρατίδιο δείχνουν μια κουρελιασμένη δημοκρατία», μαρτυρά μια τραγική πραγματικότητα για ένα μεγάλο «κομμάτι» του πληθυσμού. H Γερμανία προσπαθεί να «νικήσει» την ανεργία έχοντας ανακοινώσει τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση πόρων ύψους 2,7 δισ. ευρώ από το Eυρωπαϊκό Kοινωνικό Tαμείο (ESF) και επιπλέον 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον γερμανικό προϋπολογισμό. Oι κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν από την φτώχεια στη Γερμανία ανήκουν κυρίως στους άνεργους, τις ανύπαντρες ή χωρισμένες μητέρες, τους πολίτες που στερούνται εκπαίδευσης και τους συνταξιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου