3 Απριλίου 2015

Κοτζιάς: Η Γερμανία δεν έχει δώσει ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα και έβγαλε 80 δισ. ευρώ SHARE


Κοτζιάς: Η Γερμανία δεν έχει δώσει ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα και έβγαλε 80 δισ. ευρώ
SHARE




Ούτε ένα σεντ δεν έχει δώσει στην Ελλάδα η Γερμανία, την ίδια στιγμή που έχει βγάλει 80 δισ. eυρώ, αναφέρει σε συνέντευξή του στην ιταλική HuffPost, o Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

“Πρέπει να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι ούτε κλέφτες, ούτε απατεώνες είμαστε, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα, αλλά εγγυήσεις, και έχουν βγάλει ογδόντα δισεκατομμύρια κέρδη”, είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι ελληνογερμανικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βελτιωθεί πρώτα η ατμόσφαιρα στην κοινή γνώμη των δυο κρατών.

Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς πιστεύει ότι «θα πρέπει αποφύγουν οι Έλληνες να συνδέουν την κριτική στην πολιτική της Γερμανίας με τα χαρακτηριστικά και τις νοοτροπίες του γερμανικού λαού, που είναι λαός με μεγάλη κουλτούρα και εργατικότητα».

«Ο ελληνικός λαός στηρίζει την κυβέρνηση διότι έχει δει τα πρώτα δείγματα και έχει διαπιστώσει ότι αντιστέκεται και θέλει να διαπραγματευθεί, ότι έχει ξεπεράσει, δηλαδή, και βοηθά συναισθηματικά τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει η πολιτική μας, το αίσθημα της ταπείνωσης», αναφέρει, επίσης, ο υπεύθυνος της ελληνικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον οποίο «όλοι οι ευρωπαίοι έχουν κατανοήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρένθεση, ότι δεν μπορούν να τον στραγγαλίσουν μέσα σε μερικές ημέρες, όπως είχαν την αυταπάτη ορισμένοι».

«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να ζει με μια διαφορετική αντίληψη και μια διαφορετική πολιτική, η οποία νομίζω ότι σε μερικούς μήνες θα γίνει κυρίαρχη και σε σειρά άλλων κρατών», δήλωσε ο κύριος Κοτζιάς.



Σχετικά με τη διαπραγμάτευση

Σε ερώτηση σχετικά με την διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το «πόσο δύσκολη είναι», ο κ. Κοτζιάς απαντά: «δεν νομίζω ότι η κατάσταση πρέπει να είναι δύσκολη, νομίζω ότι κάποιοι θέλουν να μας κάνουν δύσκολη την κατάσταση. Θεωρώ ότι κάποιοι έχουν και πολιτικές σκοπιμότητες στην αντιμετώπιση της Ελλάδος. Νομίζω ότι η Ευρώπη είναι ένας μεγάλος, ιστορικός, θεσμός που ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η στήριξη στους κανόνες δικαίου και η αναζήτηση συμβιβασμών. Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι θα υπάρξει κάποιος ο οποίος θα παραβιάσει κανόνες δικαίου, που είναι θετικοί ως προς την Ελλάδα, ή θα αποφύγει έναν καλό και δημιουργικό συμβιβασμό, τον οποίο και επιδιώκουμε».

Ο υπουργός εξωτερικών κατέστησε σαφές, παράλληλα, ότι υπάρχουν δυο ξεχωριστά πράγματα, τα οποία είναι το χρέος, και η πολιτική, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα λέει ότι θα πληρώσει τις δόσεις της, αλλά και ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική για να αναπτυχθεί η χώρα και η οικονομία της. «Κάποιοι, μόλις ακούνε ότι θα αλλάξουμε την πολιτική, ψευδώς λένε ότι δεν θέλουμε να πληρώνουμε και ότι είμαστε τεμπέληδες», υπογράμμισε, επίσης, ο κύριος Κοτζιάς.

«Κάποιοι, προσθέτει ο υπουργός «θεωρούν ότι απόδειξη πως θέλουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, είναι να συνεχίσουμε μια καταστρεπτική πολιτική. Δηλαδή, είναι σαν κάποιος να φέρει έναν γιατρό στο σπίτι του και να λέει ο γιατρός ότι πρέπει να δώσουμε δηλητήριο στον ασθενή και να επιμένει: αν δεν δώσω δηλητήριο στον ασθενή σημαίνει ότι δεν θέλετε να με πληρώσετε».



Συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα και στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ο κύριος Κοτζιάς μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Όταν στην πολιτική χρησιμοποιούνται κάποια μέσα, ο σκοπός είναι να φέρουμε την άλλη πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Δεν θεωρούμε ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται οι κυρώσεις προκειμένου να εξοντώσεις την άλλη πλευρά, διότι δημιουργείς μόνον αστάθεια και μπορεί και να οδηγηθείς και σε χάος. Θυμίζω δε ότι επί πάρα πολλά χρόνια όλη η Δύση κουνούσε το δάχτυλο μπροστά στην Ελλάδα, επειδή είχαμε κάνει το εμπάργκο στην ΦΙΡΟΜ. Ο πρωθυπουργός πάει στην Ρωσία, θέλοντας να ενισχύσει την συνεργασία μας με μια σημαντική χώρα για την εξωτερική μας πολιτική αλλά και για το εμπόριό μας. Πάει σε μια χώρα με την οποία έχουμε μεγάλο έλλειμμα, αφού οι εισαγωγές μας από την Ρωσία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερες από τις εξαγωγές μας. Άρα θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα αυτό».

Ερωτηθείς αν οι επαφές με την κυβέρνηση του Πεκίνο και της Μόσχας σχετίζονται με βούληση να αυξηθούν οι ρωσικές και κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, δεδομένης λόγω και των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Ευρώπη, ο υπουργός τω εξωτερικών απάντησε:

«Εξήγησα σε μια συνάντηση που είχα με τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το βρίσκω πάρα πολύ παράξενο, όταν ο κύριος Ρέντσι πάει στην Μόσχα ή όταν η κυρία Μέρκελ πάει στο Πεκίνο, και οι υπουργοί εξωτερικών από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέπτονται για λόγους διακρατικού συμφέροντος και συνεργασίας την Μόσχα και το Πεκίνο, όλοι να το θεωρούν αυτονόητο και επιτυχές. Κάθε φορά που η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις αναδυόμενες αγορές -στην επιστήμη λέμε με τους υπόλοιπους χωρίς την Δύση- κάποιοι κύκλοι αντιδρούν ως να έχουμε εγκαταλείψει την Δύση και να προχωρούμε σε πισώπλατο χτύπημα στα συμφέροντά τους». Οι δυο κύριες αιτίες, σύμφωνα με τον κύριο Κοτζιά, είναι –πρώτον- κάποια λανθασμένα στερεότυπα που αφορούν την χώρα μας και- δεύτερον- η αντίληψη κάποιων ισχυρών χωρών της Δύσης που νομίζουν ότι οι σχέσεις με την Κίνα και την Ρωσία πρέπει να αποτελούν αποκλειστικό τους προνόμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου