20 Απριλίου 2015

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος


Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος




Τα ταμειακά τους διαθέσιμα και τα κεφάλαια των προθεσμιακών καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ, που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών εντός δεκαπενθημέρου μεταφέρονται υποχρεωτικά σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτό προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από την υποχρέωση αυτή η ΠΝΠ εξαιρεί τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο στις οποίες διατηρεί συμμετοχή το δημόσιο.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επικαλείται εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη μεταφορά των ποσών τα οποία αναμένεται να καλυφθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων του δημοσίου



Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΠΝΠ:

«Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον ”Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης” που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α΄ 314) καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.

Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α' 38), όπως ισχύουν.

Η ισχύς της ΠΝΠ που θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχίζει από 17.3.2015».

Όπως είπε το πρωί στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, δεν γίνεται η κυβέρνηση να δανείζεται όταν οι φορείς διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς. Το θέμα είχε προαναγγείλει και την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας τότε ότι υπάρχει το σχετικό πλαίσιο, ενώ είχε υπογραμμίσει ότι ανά πάσα στιγμή οι φορείς θα μπορούν να ζητήσουν πίσω τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου ύψους 3 δισ. ευρώ για τις επόμενες 15 μέρες, καθώς θα πρέπει να καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ σε μισθούς, να δώσει στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 850 εκατ. ευρώ, να πληρώσει τόκους 200 εκατ. ευρώ, ενώ στις 12 Μαΐου θα πρέπει να πληρώσει 746 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση που επιχειρεί να διασφαλίσει όλες τις πληρωμές και τις υποχρεώσεις της, αναμένει την πορεία των εσόδων από τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Taxis, το ενδιαφέρον των οφειλετών είναι αυξημένο.

Από εκεί λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να βάλει στα κρατικά ταμεία ένα σημαντικό ποσό, που θα δώσει ανάσα στη ρευστότητα, έχοντας παράλληλα την «ασφάλεια» των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Αυτή η πρακτικά μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία.

Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου