31 Ιανουαρίου 2013

Όταν η ΔΗΜΑΡ ασκεί μάνατζμεντ



Το γράφω και θα το ξαναγράφω: όσο τα κυρίαρχα κόμματα θα επιλέγουν κομματικά στελέχη για την άσκηση μάνατζμεντ σε κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, όσο θα επικρατεί η αναλογία «τόσους για το πρώτο κόμμα στον ένα φορέα, τόσους για το άλλο κόμμα στον άλλο» τότε να μην περιμένετε πολλά πράγματα για τη χώρα.
Αφορμή για την παραπάνω άποψη δίνει η τοποθέτηση εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ στελεχών στη δημόσια διοίκηση όπως για παράδειγμα ο νυν πρόεδρος τη Κτηματολόγιο Α.Ε. ή ο νέος διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ. Δεν θα σταθώ στα ονόματα, καθώς στόχος μου δεν είναι να θίξω ανθρώπους αλλά να παρουσιάσω πρακτικές. Κι αυτές είναι 100% λάθος. Από τα περίφημα βιογραφικά και το άρπα κόλλα open government του Γιώργου, οι πολιτικοί μας περάσανε στο άλλο άκρο. Στην απόλυτη κομματοκρατία και στη μοιρασιά της εξουσίας αναλογικά.
Κάτι τέτοιο θα περιμέναμε φυσικά από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ που έχουν μάθει για τα καλά στον κυβερνητισμό. Όμως το να τους ακολουθεί και το νεοπαγές και υποτίθεται πιο φρέσκο κόμμα της ΔΗΜΑΡ, είναι περίεργο. Το να ασκεί διοίκηση σε έναν διωτικού χαρακτήρα φορέα, ένας οπαδός του σοσιαλισμού είναι σαν να προσπαθεί να σύρει κάποιος κάρο στην ανηφόρα.
Με αυτά κι αυτά όμως, με το να μοιράζονται δηλαδή θέσεις σε φίλα προσκείμενα άτομα ανεξάρτητα από ικανότητες και απόψεις περί αγοράς, η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα μας χτυπήσει εύκολα την πόρτα. Με το να συνομιλούν ανίδεοι ή ιδεολογικά απρόθυμοι ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις άνθρωποι με τους δυνητικούς επενδυτές ή την τρόικα, έχοντας ως μόνο εφόδιο τα κομματικά τους ένσημα, η χώρα χάνει σε δυναμική.
Με yesmen που απλά λειτουργούν ως οικονομικοί και πολιτικοί αυτοφωράκηδες που υπογράφουν τα πάντα αρκεί τα κεντρικά γραφεία των κομμάτων τους να το διατάξουν, δουλειά δεν γίνεται. Κι εδώ ακριβώς είναι που κολλάνε οι επενδύσεις, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και η προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων που θα μας οδηγήσουν στην αποφυγή νέων μέτρων.
[Toυ Δημ. Μαρκόπουλου από protothema.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου