21 Μαΐου 2016

Οι Γαλλικές Τράπεζες Φοβούνται Τόσο Πολύ Τους Διαδηλωτές Που Χτίζουν Οχυρά στα Κτίριά τους





Το άρθρο εμφανίστηκε πρώτα στο VICE France

Εδώ και μερικούς μήνες οι δρόμοι της Γαλλίας γέμισαν με εξαγριωμένους διαδηλωτές. Είναι γνωστό πια πως το καινούργιο εργασιακό νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η γαλλική κυβέρνηση δίνει περισσότερη εξουσία στους εργοδότες. Το τεράστιο κίνημα ανθρώπων που εναντιώνονται στα νέα μέτρα είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην πρωτεύουσα της Βρετάνης, Ρεν, με τους διαδηλωτές να καίνε αμάξια και να κάνουν επιθέσεις σε τράπεζες και κυβερνητικά κτίρια.

Οι φωτογραφίες που τράβηξα τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες στην πλατεία Charles De Gaulle, που βρίσκεται στο κέντρο της Ρεν, νομίζω πως αποκαλύπτουν την πολύ συγκεκριμένη στάση που κρατάνε οι τράπεζες, οι οποίες οχυρώνονται για να μην τους επιτεθεί το εξαγριωμένο πλήθος. Η αλήθεια είναι όμως πως οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές ήταν τόσο έντονες που δεν επέτρεψαν να γίνουν και πολλές ζημιές – τίποτα παραπάνω από λίγη μπογιά στις προσόψεις των υποκαταστημάτων. Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι τι είναι αυτό από το οποίο κρύβονται οι τράπεζες.

Ήμουν παρών σε κάθε διαδήλωση τους τελευταίους μήνες, οπότε μιλούσα συχνά και με τους διαδηλωτές: «Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνεχώς τονίζουν ότι έσπασαν δυο-τρία παράθυρα, αλλά ξεχνάνε να αναφέρουν τις ζωές που καταστράφηκαν από τις τράπεζες», ανέφερε ένας από τους διαδηλωτές προχθές. Κι αυτό νομίζω πως συνοψίζει πολύ εύστοχα το κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία τον τελευταίο καιρό.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου