14 Μαΐου 2016

Από Πάσχα, καλοκαίρι …και βλέπουμε η αποχώρηση των προσφύγων από τον Πειραιά



Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στα μέσα Μαρτίου ότι το λιμάνι του Πειραιά θα είχε αδειάσει από μετανάστες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μετέθεσε για τον Ιούνιο την ολοκλήρωση της επιχείρησης από την κυβέρνηση.
Δικαιολογώντας άλλη μια αβελτηρία της κυβέρνησης και των μηχανισμών, υποστήριξε ότι «Προσπαθούμε να διασώσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας και αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων».
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κύριος Μουζάλας ζήτησε εκ νέου υπομονή και παράταση ενός μήνα επιπλέον. Όπως υποστήριξε «Σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις οι αρχικές αντιμετωπίσεις είναι πολύ χειρότερες από αυτές που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς.
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει διευθετηθεί η πρώτη μετεγκατάσταση πληθυσμού σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Και το δεύτερο σχέδιο μας είναι – αφού πάρει μορφή το χάος – πώς αυτές οι συνθήκες θα συγκεντροποιηθούν για να γίνουν καλύτερες κι όσοι είναι να μείνουν να μείνουν κι όσοι είναι να φύγουν να φύγουν», σημείωσε ο κ. Μουζάλας, απαντώντας σε ερώτηση του Χρήστου Κατσώτη από το ΚΚΕ για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά.
Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στα πρότυπα εκείνου στον Σκαραμαγκά, για το οποίο σημείωσε ότι «είναι ένα καλό κέντρο. Έχουμε και χειρότερα και προσπαθούμε κάθε μέρα σκληρά να τα κάνουμε καλύτερα. Έγινε για να μειωθεί το πρόβλημα στον Πειραιά και θα γίνει κι άλλο τέτοιο».
Σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα και τον εγκλωβισμό περίπου 55.000 ατόμων στην Ελλάδα ο κύριος Μουζάλας υποστήριξε ότι πρόκειται για μία «οξεία κατάσταση».
Κάνοντας μια σύγκριση των μεγεθών είπε ότι «οι 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε 1 μήνα στην Ελλάδα είναι σαν να πήγαν στη Γερμανία 580.000 σε ένα μήνα τηρουμένων των αναλογιών στα οικονομικά και πληθυσμιακά δεδομένα».
Τέλος ο κ. Μουζάλας δεν απέφυγε τις αιχμές κατά τωνΜΜΕ και του ΚΕΕΡΦΑ, τους οποίους κατηγόρησε για δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων, εστιάζοντας κυρίως στο ζήτημα που ανέκυψε με φημολογία περί απεργίας πείνας στο Ελληνικό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου