14 Μαΐου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Σόιμπλε: Τι μου είχε πει ο Βαρουφάκης για το ελληνικό χρέος



Τον Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο είχε πολλάκις διαφωνήσει, επικαλέστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της γερμανικής θέσης για την απομείωση του ελληνικού χρέους! Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι παραλλήλισε το σοβαρό τραυματισμό του από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με ένα Grexit, σε συζήτησή του με τον τότε ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κάποια στιγμή ο κ. Βαρουφάκης, τον οποίο χαρακτήρισε ως πολύ έξυπνο οικονομολόγο, του είπε ότι σε περίπτωση που η Ευρώπη αποφασίσει να διαγράψει το ελληνικό χρέος τότε σε τρία χρόνια η χώρα θα βρισκόταν στο ίδιο σημείο.
«Απλώς αναφέρω αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης… Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα κερδίζει. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε στους Έλληνες για το πώς θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Ειδάλλως πρόκειται για “απύθμενο πηγάδι”. Μπορείς να ρίξεις μέσα όσο κρασί θες, αλλά απλώς θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν θα είχε νόημα» είπε ο κ. Σόιμπλε, που παράλληλα τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια έχουν μέσο όρο ωρίμανσης τα 31 χρόνια, με περίοδο χάριτος 10 ετών και η εξυπηρέτηση του επιτοκίου έχει «παγώσει».
«Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό βάρος της Ελλάδας ισούται με μηδέν ευρώ» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.
Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Παρόλα αυτά, επέμεινε στην πάγια θέση του Βερολίνου για το ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι είχε συζητήσει το ενδεχόμενο ενός Grexit και με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, χρησιμοποιώντας τον εαυτό του ως παράδειγμα για να επαναφέρει τη θέση του για προσωρινή έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. «Ένα Grexit θα ήταν ένα τρομερό βήμα και ο πληθυσμός θα υπέφερε. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα θα βελτιώνονταν την αμέσως επόμενη ημέρα» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, και συμπλήρωσε: «Το βίωσα αυτό στη δική μου περίπτωση. Κάποιος σε πυροβολεί, και βρίσκεσαι πεσμένος στο έδαφος. Αλλά την ίδια ώρα, η κατάστασή σου συνεχίζει να βελτιώνεται, και γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όμως, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και πως η Ε.Ε. θα συνεχίσει να την βοηθάει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου