14 Μαΐου 2016

Πούτιν: Η αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη οδηγεί σε νέα εξοπλιστική κούρσα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις απειλές





H λειτουργία του αμερικανικής κατασκευής νατοϊκού αντιπυραυλικού συστήματος που τέθηκε σε λειτουργία στην Ευρώπη (στη Ρουμανία) απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και πρόκειται για ένα βήμα προς μια νέα εξοπλιστική κούρσα, δήλωσε σήμερα Παρασκευή από το Σότσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υποσχόμενος, σύμφωνα με το Reuters, να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες προκειμένου να εξουδετερώσει τις απειλές για την ασφάλειας της Ρωσίας.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την ενεργοποίηση της χερσαίας βάσης αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία (Ντεβεσέλου, νότια Ρουμανία) αξίας 800 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ σκοπός της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι η προστασία των χωρών του ΝΑΤΟ από πυραυλικές απειλές μικρής και μέσης εμβέλειας, κυρίως από τη Μέση Ανατολή- ωστόσο η Ρωσία θεωρεί ότι πρόκειται για απειλή προς τη δική της ασφάλεια, καθώς έχει σκοπό την «εξουδετέρωση» του δικού της πυρηνικού οπλοστασίου, κάτι που διαψεύδει το ΝΑΤΟ.

«Τώρα μετά την ανάπτυξη αυτών των αντιπυραυλικών συστημάτων είμαστε αναγκασμένοι να σκεφτούμε πως θα εξουδετερώσουμε τις υπό ανάπτυξη απειλές για τη Ρωσία» δήλωσε ο Πούτιν όπως μεταδίδει το Russian Today (RT).

Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε αξιωματούχους του στρατού επεσήμανε πως η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εκτοξευθούν από εκεί μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πύραυλοι. Πρόσθεσε δε πως η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη είναι μια πασιφανής παραβίαση των Ρωσοαμερικανικών συμφωνιών όσον αφορά στα εξοπλιστικά.

Ωστόσο, αντίθετα από το Reuters, το RT μεταδίδει πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτήν την εξοπλιστική κούρσα.

«Θα ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο. Θα εργαστούμε με ακρίβεια χωρίς να υπερβούμε τον αναλυτικό οικονομικό σχεδιασμό που έχουμε κάνει για τον επανεξοπλισμό του στρατού και του ναυτικού μας τα προσεχή χρόνια... Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Δυστυχώς επιδεινώνεται» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.


huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου