14 Μαΐου 2016

Θύελλα από δημοσίευμα περί χειραγώγησης δημοσιεύσεων στο Facebook με πολιτικά κριτήρια






Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Gizmodo που αναπαράγει το Reuters και το BBC, πρώην εργαζόμενοι που δεν κατονομάζονται δηλώνουν πως εργαζόμενοι στο Facebook τακτικά «έθαβαν» σταTrending Topics δημοσιεύσεις/ ειδήσεις που θα ενδιέφεραν τους συντηρητικών αντιλήψεων αναγνώστες, ενώ πρόσθεταν «τεχνητά» άλλες ειδήσεις στη λίστα.

Αυτή η είδηση όμως δεν αποτελεί έκπληξη για τους bloggers που χρησιμοποιούν το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο για τη διάδοση των αναρτήσεών τους.
Το facebook διατείνεται πως η προώθηση κάθε είδησης γίνεται βάση ενός πολύπλοκου λογισμικου που αποτρέπει τα spam και προφυλάσει τους χρήστες. Και όμως, η ανάρτηση μια είδησης σε μια σελίδα που διαθέτει πχ 10.000 likes, μπορεί να φτάσει μόνο σε 200-300 εξ αυτών.
Οι υπόλοιποι, αν και έχουν κάνει like στην εν λόγο σελίδα, δε θα δουν ποτέ την ανάρτηση. Και όμως, το facebook έχει το θράσος και απαιτεί από τους διαχειριστές της σελίδας, να πληρώσουν για να προβληθεί η ανάρτησή τους σε περισσότερους χρηστες.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο Ρόιτερς ότι υπάρχουν «αυστηρές κατευθυντήριες οδηγίες» προκειμένου να επικρατεί ουδετερότητα στο θέμα των ειδήσεων και τόνισε ότι στις οδηγίες αυτές δεν αναφέρεται πουθενά η απαγόρευση συγκεκριμένων ειδησεογραφικών άρθρων.
Ωστόσο, το Ρόιτερς δεν πήρε ευθείες απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το αν οι εργαζόμενοι «καθοδηγούνται» ώστε να παραλείπουν ειδήσεις που αφορούν στους Συντηρητικούς.

Όπως ήταν επόμενο, οι αναφορές αυτές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των χρηστών της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πολλοί δημοσιογράφοι και σχολιαστές έσπευσαν να επικρίνουν το Facebook για μεροληψία.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, οι εν λόγω κατηγορίες προέκυψαν λίγες εβδομάδες μετά από δημόσιες δηλώσεις του Μαρκ Ζάκερμπεργκ εναντίον των πολιτικών του αμφιλεγόμενου υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ- ωστόσο το Facebook έχει διευκρινίσει ότι οι απόψεις του Ζάκερμπεργκ δεν επηρεάζουν το τι θέματα προβάλλονται περισσότερο στο δίκτυο.

Εξυπακούεται πως το facebook δε χειραγωγεί ειδήσεις μόνο με βάση πολιτικά κριτήρια. Οποιαδήποτε δημοσίευση περιέχει κείμενο ή εικόνες από αυτό, μπαίνει στο στόχαστρο και εφόσον είναι επικριτικό, είτε ''θάβεται'' στη ροή των ειδήσεων, είτε δε προβάλεται καθόλου.


terranovaincognita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου