12 Αυγούστου 2016

Βενεζουέλα: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προειδοποιεί πως η χώρα είναι «πυριτιδαποθήκη»




Η Βενεζουέλα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός «πολιτικού σεισμού» ο οποίος θα προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης διότι τα τεράστια οικονομικά προβλήματα σημαίνουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, υποστήριξε σήμερα ο Χεσούς Τορεάλμπα, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας συνεχίζει τις προσπάθειες να οργανωθεί ανακλητικό δημοψήφισμα εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, σε μια προσπάθεια να εκδιωχθεί η κυβέρνηση του σοσιαλιστικού κόμματος από την εξουσία.

Οι επικριτές της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο Τορεάλμπα, κατηγορούν την εκλογική επιτροπή ότι προσκόπτει τη διαδικασία για να ευνοήσει την κυβέρνηση.

Η Βενεζουέλα πλήττεται από ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό, οικονομική ύφεση και ελλείψεις βασικών αγαθών.

Η χρονική στιγμή διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θεωρείται κρίσιμη. Εάν γίνει πριν από την 10η Ιανουαρίου, η Βενεζουέλα μπορεί να αποκτήσει νέα κυβέρνηση· εάν η ψηφοφορία γίνει αργότερα, ο αντιπρόεδρος της χώρας θα αναλάβει την εξουσία σε περίπτωση ήττας του Μαδούρο.

«Αυτή η χώρα, από οικονομική και κοινωνική άποψη, είναι μια πυριτιδαποθήκη», έκρινε ο Τορεάλμπα, ηγέτης της συχνά πολυδιασπασμένης αντιπολίτευσης, την οποία συγκροτούν περίπου 30 πολιτικά κόμματα.

«Θα δούμε αλλαγή, όχι επειδή η κυβέρνηση θα την επιτρέψει ή επειδή η αντιπολίτευση την προωθεί, αλλά επειδή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πολλοί πολίτες της Βενεζουέλας λένε ότι δεν εξασφαλίζουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων και οι λεηλασίες καταστημάτων έχουν μετατραπεί σε σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Ο πρόεδρος Μαδούρο καταγγέλλει ότι η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της κυβέρνησής του και σε αυτόν οφείλονται τα προβλήματα της χώρας του.

Η επόμενη κίνηση της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της να διεξαχθεί δημοψήφισμα είναι να συγκεντρώσει τις υπογραφές του 20% του εκλογικού σώματος, ή περίπου τέσσερα εκατομμύρια. Η εκλογική επιτροπή λέει ότι αυτό πιθανόν θα επιτραπεί να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα απομείνει ελάχιστος χρόνος ώστε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα πριν την 10η Ιανουαρίου.

Ο Τορεάλμπα, πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής, αναμένει ότι η αντιπολίτευση θα συγκεντρώσει πολύ περισσότερες υπογραφές από το 20% που απαιτείται και προβλέπει ότι αυτό θα κάνει αναπόφευκτη την «αλλαγή». «Θα υπάρξει μια πλημμύρα ανθρώπων τόσο μεγάλη που θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό, πολιτικό τσουνάμι», είπε ο 58χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Αυτό θα αναδιαμορφώσει τον (πολιτικό) χάρτη της χώρας και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα (...) είτε διαμέσου του δημοψηφίσματος, είτε οποιουδήποτε άλλου μηχανισμού», συμπλήρωσε ο ίδιος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου