«Σκούπα» μαζικών απολύσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Η τρόικα προετοιμάζει το έδαφος. Προτείνει διπλασιασμό του πλαφόν απολύσεων.
Μετά το κύμα εξαγορών-συγχωνεύσεων και την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων, για τις τράπεζες έρχεται η ώρα των αναδιαρθρώσεων που θα μειώσουν το κόστος και θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα τους. Βασικά «εργαλεία» οι μειώσεις προσωπικού και το κλείσιμο καταστημάτων. Επί τάπητος τίθεται λοιπόν το θέμα των απολύσεων και της εφαρμογής προγραμμάτων «εθελουσίας» εξόδου.
Η τρόικα προσπαθεί να τις διευκολύνει. Προετοιμάζει το έδαφος, ζητώντας από την κυβέρνηση να αρθούν ή να τροποποιηθούν οι ισχύοντες περιορισμοί για μαζικές απολύσεις προσωπικού από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ΔΕΚΟ.
Στην ατζέντα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων που αρχίζει σήμερα στην Αθήνα, νέο θέμα είναι οι «παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας». Οι τροϊκανοί έρχονται με πρροτάσεις για αλλαγές που - υποτίθεται ότι - «θα αυξήσουν την κινητικότητα στην αγορά και θα διευκολύνουν την είσοδο-έξοδο εργαζομένων».
Ζητούν ειδικότερα να αυξηθεί από 5% σε 10% του προσωπικού το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικών απολύσεων ανα μήνα, σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 υπαλλήλους και να γίνουν ελαστικότεροι οι όροι έγκρισης ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης ή συγχωνεύσεων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ήδη δοθεί στος αρμόδιους υπουργούς, το πλαφόν αυτό προτείνεται να ισχύσει στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ενδιαφέρουν πρωτίστως τις τράπεζες, οι οποίες μετα τις πρόσφατες εξαγορές-συγχωνεύσεις έχουν πολυάριθμο πλεονάζον προσωπικό και πρέπει επίσης να κλείσουν μεγάλο αριθμό καταστημάτων.
Οι τράπεζες προτιμούν βέβαια να λύσουν το πρόβλημα με προγραμμτα "εθελουσίας" εξόδου, αποφεύγοντας μαζικές απολύσεις που θα διατάρασσαν την εργασιακή ειρήνη και θα ζημίωναν την "εικόνα" τους. Ξέρουν όμως ότι θα επετύγχαναν ευκολότερα να μειώσουν το προσωπικό τους "αναίμακτα", αν είχαν ως εφεδρικό όπλο τη δυνατότητα μαζικών απολύσεων.
Στο δημόσιο τομέα η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τις προτάσεις της τρόικας για να απαλλάξει από υπεράριθμο προσωπικό τις ΔΕΚΟ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου