Συνδέουν προεδρική εκλογή με παράταση του Μνημονίου
Σε δυο νάρκες -διαπραγμάτευση και προεδρική εκλογή- πατά πλέον ο Αντώνης Σαμαράς τις οποίες το οικονομικό και πολιτικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να αφοπλίσει εγκαίρως πριν πυροδοτηθούν ανατρέποντας το πολιτικό σκηνικό και οδηγώντας την Ελλάδα σε νέο αίτημα διάσωσης, που θα παρατείνει την κηδεμονία της τρόικας ακόμα και με νέο μανδύα. Η πολιτική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δείχνει να υπαγορεύσει σε αυτή τη φάση την επιμήκυνση του πολιτικού χρόνου ώστε να δοθεί χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία της μετάβασης και την ολοκλήρωση των συζητήσεων για την επόμενη ημέρα.
Σε αυτό το πλαίσιο ως καλύτερη και πιο -λογική- επιλογή προβάλλει η παράταση της ισχύς του Μνημονίου και του ισχύοντος προγράμματος στήριξης για έναν τουλάχιστον μήνα ακόμη, ενώ παράλληλα επανέρχεται στο τραπέζι η συμφωνία για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και για την ημερομηνία των εκλογών παράλληλα.
Η λύση πακέτο δίνει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο στα κόμματα ώστε να προετοιμαστούν και τον χώρο στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί συγκεκριμένα πλέον πράγματα με τους Ευρωπαίους. Ανησυχία γενά ωστόσο η στάση των Ευρωπαίων οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας πακέτο για όλα με τη νέα κυβέρνηση, στάση που φαίνεται ότι επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.
Συμφωνία δεν φαίνεται πως μπορεί να επέλθει μέχρι την προσεχή Δευτέρα, οπότε ξεκινάει τις εργασίες του το Eurogroup, και δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκή κοινοβούλια θα κλείσουν σε περίπου 10-15 ημέρες λόγω των Χριστουγέννων, αλλά πριν θα πρέπει να έχουν εγκρίνει την όποια χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, η Αθήνα δέχεται πιέσεις ώστε να ζητήσει από μόνη της την επιμήκυνση του προγράμματος «διάσωσης».
Τα χρονικά περιθώρια λήγουν για την κυβέρνηση Σαμαρά σε περίπου δέκα ημέρες, αφού μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει καταθέσει την πρότασή της για παράταση του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα βρεθεί δίχως δίχτυ ασφαλείας, αφού το υφιστάμενο πρόγραμμα λήγει στο τέλος του έτους.
Παραμένει ωστόσο άγνωστό μέχρι στιγμής το διάστημα της επιμήκυνσης. Καιρό τώρα, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν σε παράταση για τεχνικούς λόγους μέχρι ενός μήνα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών από την άλλη, άφηναν να εννοηθεί το ενδεχόμενο παράτασης ακόμη και έξι μηνών ή και ενός χρόνου, ενώ η Ελληνίδα, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μιράντα Ξάφα, εκτίμησε πως το πρόγραμμα θα παραταθεί για τουλάχιστον έξι μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει παράταση ενός μήνα ή το πολύ έξι εβδομάδων, με σκοπό να προβάλλει εκ νέου το τέλος των μνημονίων, ταυτόχρονα με την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το σενάριο αυτό φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, αφού θα αποτελέσει ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία, να ασκήσει πιέσεις σε μη αποφασισμένους βουλευτές, ώστε να στηρίξουν την πρότασή της για την προεδρεία, εξασφαλίζοντας στην Ελλάδα περαιτέρω σταθερότητα. Η υλοποίησή του ωστόσο, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι είναι ξεκάθαρο πως επιθυμούν να κερδίσουν χρόνο, ώστε να αναγκάσουν την Αθήνα να υποκύψει. Αν αυτό δεν συμβεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής με σκοπό την προσφυγή στις κάλπες.
Κρίσμο το σημερινό Euro Working Group
Συνεδριάζει σήμερα εκ νέου για την Ελλάδα το Euro Working Group, εν όψει του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν την τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, το Euro Working Group είχε ζητήσει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό έχει απομακρυνθεί. Νέο ορόσημο αποτελεί η 15η Δεκεμβρίου, καθώς στις 18 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Η ελληνική πλευρά επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει την προθεσμία για την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου