7 Μαΐου 2015

ΥΠΟΥΡΓΟΣ Θ.ΦΩΤΙΟΥ: "ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΟ" - ΠΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ Θ.ΦΩΤΙΟΥ: "ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΟ" - ΠΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

"Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο αν τα 'σπάσουμε' με τους δανειστές" - Ποια σενάρια μελετούν


Επανέρχεται στο προσκήνιο η λύση των BRICS ως η βασική εναλλακτική σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο με ευθύνη των δανειστών, οι οποίοι δείχνουν μια παράλογη αδιαλλαξία στηριζόμενοι στις πιέσεις και στην προπαγάνδα που ασκούν τα διεθνή και τα εγχώρια ΜΜΕ στον ελληνικό λαό, μετά τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, για δημοψήφισμα με την πρόταση εναλλακτικού σχεδίου διάσωσης της χώρας.

Οι Έλληνες πολίτες δέχονται καθημερινή ψυχολογική πίεση ότι ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να συμφωνήσει η κυβέρνηση ακόμα και με μέτρα που ουσιαστικά θα τους αφήνουν άνεργους, θα τους κατάσχουν τα σπίτια και δεν θα μπορούν να θρέψουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.

Η κυβέρνηση υφίσταται πίεση από τους δανειστές αλλά δεν τα παρατάει, τόνισε την Τετάρτη σε δηλώσεις της στο Mega η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Εκτίμησε παράλληλα ότι οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

«Υφιστάμεθα αυτή την πίεση και τον εκβιασμό. Δεν τα παρατάμε. Δεν φεύγουμε. Δεν πάμε πουθενά. Θα πάμε σε συμφωνία και θα πάμε σε συμφωνία έντιμη με το κεφάλι ψηλά. Δεν πρόκειται, όμως, εμείς να ξαναφέρουμε την καταστροφή του ελληνικού λαού γιατί δεν μας ψήφισε γι' αυτό», υπογράμμισε.

Για την πιθανότητα διενέργειας δημοψηφίσματος τόνισε ότι αυτό «δεν σημαίνει σε ρωτάω σήμερα και αύριο απαντάς».

«Σημαίνει προετοιμασία. Κατεβαίνεις με άποψη στον ελληνικό λαό. Του προτείνεις. Δεν του λες δεν ξέρω, διάλεξε ό,τι θες. Του λες λοιπόν και σχέδιο. Φαντάζεστε ότι θα τον ρωτήσουμε χωρίς να του προτείνουμε σχέδιο;» ανέφερε.

Οι εναλλακτικές είναι βασικά δύο: Είτε παραμένουμε στο ευρώ ως έχουμε και υπακούμε στις απαιτήσεις των δανειστών, εφόσον αυτοί δεν προτίθενται να δώσουν ανάσα στη χώρα και στον ελληνικό λαό, είτε εντασσόμαστε στη σφάιρα επιρροής των BRICS, μη πληρώνοντας πλέον κανένα άλλο χρέος σε ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά παραμένοντας στην ευρωζώνη καθώς δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός για την αποβολή της χώρας.

Η δεύτερη επιλογή είναι ελκυστική, διότι σε αυτήν την περίπτωση η χώρα ουσιαστικά δεν θα χρωστούσε τίποτα (τα κράτη δεν πτωχεύουν) και θα καθίστατο ένας πολύ ενδιαφέρον προορισμός για τα ξένα funds που θα ήθελαν να επενδύσουν.

Σημειώνεται ότι αυτό γίνεται ήδη στην Αργεντινή, η οποία και αυτή δεν πληρώνει δανειστές, ενώ έχει προσαρμόσει την οικονομία της έτσι ώστε να προχωρά χωρίς εξωτερικό δανεισμό έχοντας ανεργία μόλις 6,5%.

Για ευόδωση του ποσοστού η "μη χρεοκοπημένη" Ελλάδα των Σαμαρά-Βενιζέλου είχε ανεργία 26,5%, ενώ ακόμα καί όταν η χώρα είχε οικονομική ευμάρεια, επί κυβερνήσεως Κ.Καραμανλή του νεότερου, το ποσοστό ήταν στο 9%.

Μια λύση προερχόμενη από τα BRICS θα άνοιγε το δρόμο στην Ελλάδα για να εξάγει τα προϊόντα της στην αχανή Ευρασιατική Ένωση όπου θα καταναλωθούν με βουλημία. Είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που μόνο τολμηροί μπορούν να το επιλέξουν, καθώς δεν θα υπάρξει επιχειρηματολογία για το αντίθετο παρά μόνο "πλύση" εγκεφάλου και προπαγάνδα, που στόχο θα έχει το θυμικό των πολιτών και όχι την ενεργοποίηση του λογικού τους.

Είναι σαφές ότι οι δανειστές μας επιθυμούν "μη χρεοκοπημένους" και διαλυμένους.

«Το ΔΝΤ αποκάλυψε τις διαφωνίες μεταξύ των Ελλήνων και των πιστωτών τους» είναι ο τίτλος της Die Welt, η οποία επισημαίνει ότι το ΔΝΤ ζήτησε από τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας ξεκάθαρα είτε να εφαρμοστεί σκληρή πολιτική μεταρρυθμίσεων είτε να προχωρήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με κύκλους από την ΕΕ, τους οποίους επικαλείται η Welt, κατά τη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα το ΔΝΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να επιβάλουν στην Αθήνα ένα πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι ή δεν είναι σε θέση να επιβάλουν τις απαιτήσεις τους στην Αθήνα, τότε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω μιας μείωσης του χρέους. «Όμως μια μείωση του χρέους δεν την επιθυμεί κανένα μέλος του Eurogroup», υπογραμμίζουν κύκλοι από τις διαπραγματεύσεις. Πάντως, η εφημερίδα καταλήγει στο άρθρο της σχολιάζοντας ότι και στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει ασκήσει παρόμοιες πιέσεις και τελικά υποχώρησε.

Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί το γεγονός το πως παράνομα η Γερμανία βγάζει ένα "σκασμό" λεφτά από την φτωχοποίση του Νότου και ιδιαίτερα της Ελλάδος.

Μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον του ευρώ αποτελεί το εμπορικό πλεόνασμα- ρεκόρ της Γερμανίας από την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, όπου επισημαίνεται ότι, εάν οι κανόνες της Ε.Ε. εφαρμόζονταν όπως πρέπει, η Γερμανία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πρόστιμα επειδή θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και παραβιάζει για πέμπτη συνεχή χρονιά τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών.

Το παρόν πλεόνασμα, όπως αναφέρεται, είναι «εκτός ελέγχου», καθώς σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν αναμένεται να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ φέτος, φτάνοντας στο 7,9% του ΑΕΠ, παραμένοντας στο 7,7% το 2016.

«Ασαφείς διαβεβαιώσεις ότι το πλεόνασμα θα πέσει με την πάροδο του χρόνου έχουν ξανά αποδειχτεί αβάσιμες. Η χώρα αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μεμονωμένο παραβάτη των κανόνων σταθερότητας της Ευρωζώνης. Θα αντιμετώπιζε κυρώσεις εάν εφαρμοζόταν ο νόμος της συνθήκης της Ε.Ε.» σημειώνεται σχετικά.

«Οι Βρυξέλλες είπαν στη Γερμανία να κάνει τη “δουλειά” της πριν έναν χρόνο, αλλά απέφυγαν να προβούν σε ενέργειες. Θα δούμε εάν η Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τα καταφέρει καλύτερα αυτή τη φορά. Αν όχι, οι κυνικοί θα μπορούσαν δικαιολογημένα να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες χώρες παίζουν με τους δικούς τους κανόνες στην Ευρώπη και ότι η Γερμανία μπορεί να αψηφεί όλους τους κανόνες» συμπληρώνεται, ενώ επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός «τιμωρίας» της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης έχει ιδιαίτερα πολιτικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για το πέμπτο συνεχές έτος κατά το οποίο το γερμανικό πλεόνασμα βρίσκεται πάνω από το 6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωζώνης, η Κομισιόν θα έπρεπε να εκκινήσει σχετικές διαδικασίες εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε τρία χρόνια στη σειρά, εκτός και αν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος για να μη γίνει κάτι τέτοιο. Όπως σημειώνεται, τα ελαφρυντικά είναι λίγα, καθώς το πλεόνασμα δεν προκαλείται από ένα μεμονωμένο «σοκ», παραμένοντας τεράστιο ακόμα και αν είναι ρυθμισμένο για χαμηλότερα κόστη εισαγωγής ενέργειας. «Πρόκειται για μια χρόνια δομική κατάχρηση, καθιστώντας μη βιώσιμη τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης μακροπρόθεσμα και είναι σίγουρα πιο επικίνδυνο για την ενότητα της Ευρωζώνης από οτιδήποτε συμβαίνει στην Ελλάδα» προστίθεται.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Τίλφορντ, του Centre for European Reform, η Κομισιόν θα έπρεπε να πάψει να συγκρατείται: «Θα έπρεπε να επιβληθούν ποινές στη Γερμανία. Το πλεόνασμά τους θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονταν τα ελλείμματα του νότου νωρίτερα, ως συγκρίσιμη απειλή στη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Αυτό που δημιουργεί έντονους προβληματισμούς είναι ότι το πλεόνασμα θα έπεφτε κανονικά ταχύτατα σε αυτό το στάδιο του οικονομικού κύκλου».

Η ανεργία βρίσκεται στο ρεκόρ χαμηλό του 4,7%. «Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει μια έκρηξη κατανάλωσης. Αυτό δεν συμβαίνει, επειδή ο μηχανισμός εξισορρόπησης έχει μπλοκάρει. Αυτό που δείχνει αυτό είναι ότι η οικονομική και νομισματική ένωση παραμένει προβληματική και είναι καταδικασμένη να πάει από κρίση σε κρίση ακόμα και αν υπάρχει ανάκαμψη. Κάθε ανάκαμψη στη νότια Ευρώπη θα οδηγήσει στην ίδια συσσώρευση εσωτερικών εμπορικών ανισορροπιών και ως εκ τούτου στις ίδιες αποσταθεροποιητικές ροές κεφαλαίων κλπ που οδήγησαν στην κρίση εξαρχής».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ είχε πέρυσι προειδοποιήσει ότι το γερμανικό πλεόνασμα θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, κάτι που θα το καθιστούσε όχι απλά σε βάρος του συμφέροντος της Γερμανίας αλλά και εμπόδιο στις χώρες που περνούν κρίση να βγουν από αυτήν. Η Γερμανία, σημειώνεται, αρνείται ότι παραβίασε τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, απορρίπτοντας τα περί «πολιτικών παραμορφώσεων», πόσο μάλλον τα περί μιας «κυνικής στρατηγικής μερκαντιλιστικής εκμετάλλευσης».

«Δεν είναι μυστήριο που η ανισορροπία χειροτερεύει. Η γερμανική ρυθμιστική και φορολογική δομή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ωφελεί την παραγωγή και τις εξαγωγές και να είναι κατά της κατανάλωσης. Είναι ο καθρέφτης της Βρετανίας. Καμία από τις δύο φόρμουλες δεν είναι υγιής» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τα μακροχρόνια πλεονάσματα, καταλήγει το κείμενο, αποτελούν «κλοπή ζήτησης» από αλλού. «Εξάγουν ανεργία σε άλλες χώρες....όσο το συντομότερο η Γερμανία εγκαταλείψει τον δημοσιονομικό φετιχισμό και επενδύσει τα λεφτά της στην ίδια της τη χώρα για το δικό της καλό τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους».

Γιατί λοιπόν να είμαστε εμείς τα κορόιδα των Γερμανών για να δουλεύουν αυτοί και να βγάζουν χρήματα και την ίδια στιγμή στην Ελλάδα να οδεύουμε σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση και δήμευση των περιουσιών μας;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου