Μαξίμου: Ο κεντρικός τραπεζίτης υπονομεύει την οικονομία της χώρας
Η λέξη οργή θα μπορούσε να περιγράψει την αντίδραση του Μαξίμου στην αποκάλυψη ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναπτύσσει σε συνομιλητές του επιχειρηματολογία κατά της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κατά της κυβέρνησης. Η αποκάλυψη του e-mail Στουρνάρα από την «Εφημερίδα των Συντακτών» έγινε την επομένη ημέρα από την σαφή και δημόσια προειδοποίηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στον Γ. Στουρνάρα ότι «πρέπει να κάνει τη δουλειά του» και ότι «θα κριθεί από αυτή».
Προφανώς στο Μαξίμου δεν θεωρούν ότι δουλειά του διοικητή της ΤτΕ είναι να παρουσιάζει την εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας. «Πως είναι δυνατόν ο κεντρικός τραπεζίτης να υπονομεύει την οικονομία της χώρας;» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας. Υπενθυμίζεται ότι στην κυβέρνηση έχουν φτάσει πληροφορίες (και όχι μόνο…) για όσα λέει ο Γ. Στουρνάρας, αλλά και όσα γράφει στα μηνύματά του, τα οποία τον εκθέτουν ως κεντρικό τραπεζίτη που οφείλει να διασφαλίζει την σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Σ’ αυτά προστίθεται η αποκάλυψη της εφημερίδας με το e-mail στενού συνεργάτη του Γ. Στουρνάρα προς δημοσιογράφο με τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», στο οποίο δίνεται αναλυτικά η επιχειρηματολογία κατά της κυβέρνησης.
Μόλις την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας είχε τοποθετηθεί για το θέμα Στουρνάρα μετά από ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Νικολόπουλου. «Απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν, τούτες τις κρίσιμες ώρες, ένα πολύ σημαντικό έργο με ευθύνη, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους με βάση το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι, ή αν έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει», του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση δεν διέπεται από διαθέσεις ρεβανσισμού. «Ο διοικητής της ΤτΕ θα κριθεί απ' την ικανότητά του να φέρει σε πέρας τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μεγάλη ευθύνη -και για την ευθύνη αυτή θα κριθεί» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός τοποθετείται για πρόβλημα που παρουσιάζεται σχετικά με τον διοικητή της ΤτΕ. Όμως χθες, Παρασκευή, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός συνέδεσε το θέμα αυτό και με την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο τονίζοντας ότι για τις υποθέσεις του παρελθόντος «δεν θα κρύψουμε τίποτα». «Η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, θα φωτίσει όλες τις πτυχές του, και όπου υπάρχουν ενδείξεις γα μη πολιτικές ευθύνες, πιστεύω πως η Επιτροπή δεν θα διστάσει να φέρει το θέμα στην Ολομέλεια», τόνισε.
Η κυβέρνηση έχει δεχθεί πιέσεις για να δρομολογήσει την αντικατάσταση του Γ. Στουρνάρα από τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, καθώς υπάρχουν αρκετές καταγγελίες εις βάρος του.
Για παράδειγμα ο Ν. Νικολόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει παραίτηση του Γ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι την ημέρα της αποκάλυψης του σκανδάλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, δηλώνοντας «έξω από το Μαξίμου και σε συνεννόηση» με την τότε κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, πως «στηρίζουμε την Τ. Σακελλαρίου», η οποία παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβουλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την παραπομπή της σε δίκη ως κατηγορούμενη. Ακόμη ο Ν. Νικολόπουλος είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ.. Ντράγκι για τον πλημμελή έλεγχο του Γ. Στουρνάρα στα «θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ;», ενώ κατέθεσε στη Βουλή και έγγραφα που αφορούν την Εμπορική Τράπεζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου