11 Μαΐου 2015

FT: Μια χρεοκοπία από ατύχημα δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε Grexit


FT: Μια χρεοκοπία από ατύχημα δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε Grexit




Σαφής τοποθέτηση κατά ενός ενδεχόμενου Grexit από τους Financial Times με άρθρο-σχόλιο υπό τον τίτλο «Μια χρεοκοπία από ατύχημα δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε Grexit»

Μία ημέρα από το κρίσιμο Eurogroup και δύο πριν την επικείμενη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατ, ευρώ, και με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα ρευστότητας, οι Financial Times εξηγούν γιατί δεν θα πρέπει να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και τονίζουν ότι η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναχρηματοδότηση των τραπεζών σε περίπτωση φυγής καταθέσεων.

Στο άρθρο γίνεται αρχικά αναφορά για την θεωρία παιγνίων που έγινε της μόδας το τελευταίο διάστημα κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης έχτισε τη φήμη του.

Η εφημερίδα αναρωτιέται εάν ένα τέτοιο παιχνίδι είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Και εάν είναι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος παίζει με ποια πλευρά, ποιοι είναι οι κανόνες ή ακόμα και ο στόχος.

Όμως για τους Financial Times, παρόλο που τα οικονομικά της Ελλάδας είναι χάλια, δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρεθεί ο τρόπος να βελτιωθούν.


«Το Grexit δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ελαφρά τη καρδία, περισσότερο από την Ελλάδα. Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν είναι αρκετά “υγιής” για να διαχειριστεί την έξοδο με σιγουριά. Ανεξάρτητα από τα “τείχη προστασίας” που έχουν φτιαχτεί από το 2012, οποιαδήποτε αποχώρηση από το κοινό νόμισμα θα δημιουργούσε μη αναστρέψιμες αμφιβολίες για το μέλλον της ίδιας της Ευρωζώνης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.



Γι' αυτό τον λόγο, συνεχίζουν όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάγκη ώθησης της ανάπτυξης της Ελλάδας, καθώς χωρίς κάποιες βελτιώσεις το ήδη δυσβάσταχτο χρέος σύντομα θα τεθεί εκτός ελέγχου. Και σε αυτό το θέμα (σ.σ. του χρέους) οι ανταγωνιστές παίζουν με πολύ διαφορετικούς κανόνες.

Από την μία οι δανειστές επιμένουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προηγούνται της εκταμίευσης της οικονομικής βοήθειας. Κάτι που όπως σχολιάζουν οι FT, προκαλούν δύο προβλήματα: Το πρώτο είναι η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. στον ελληνικό λαό) να κάνει το ακριβώς αντίθετο και να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε τέτοια μεταρρύθμιση. Το δεύτερο ότι η δημοσιονομική πειθαρχεία και η ζητούμενη απορρύθμιση θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης προτιμά να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη πρώτα. Το όραμά του για να επιτευχθεί αυτό είναι ολοφάνερα διαφορετικό -κάτι που έχει προκαλέσει στους ομολόγους τους μια αυξανόμενη... ανυπομονησία. Έτσι όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραγκώνισε τον υπουργός του από τις διαπραγματεύσεις, οι αγορές αντέδρασαν θετικά στα νέα.

Η χαλάρωση του χρέους, ένας όρος που εύκολα περικλείεται στον όρο χρεοκοπία (default) είναι ένα ακόμη θολό σημείο.
Λίγοι Ευρωπαίοι θα το δεχτούν ειδικά όσο υπάρχουν σχέδια στην Αθήνα για επαναπρόσληψη απολυμένων του Δημοσίου.

Μπορεί η εσκεμμένη χρεοκοπία να μην εντάσσεται στην στρατηγική κάποιου, αναφέρουν οι FT, ωστόσο δεδομένων των υποχρεώσεων του υπουργείου Οικονομικών - μισθοί, συντάξεις, δόσεις στο ΔΝΤ - η χρεοκοπία από ατύχημα δεν μπορεί να υποτιμάται. Οι εμπνεύσεις της τελευταίας στιγμής (σ.σ. για την πληρωμή των υποχρεώσεων) δεν μπορούν να συνεχιστούν για πολύ. Σύμφωνα με τους FT, ακόμη και αν διασφαλιστεί η εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ τα προβλήματα θα συνεχίστουν μέχρι τον Ιούνιο. Οι υψηλές δόσεις προς την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες θα απαιτήσει νέο πακέτο διάσωσης για το οποίο μπορεί να μην είναι η ώρα για μια ευρεία ευρωπαϊκή συμφωνία, γράφουν οι FT.


«Το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει δεν πρέπει να υποτιμάται. Η ίδια η φύση του δανεισμού ορίζει ότι ορισμένες φορές ένα χρέος μπορεί να μην πληρωθεί. Αλλά η εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος είναι άλλο θέμα. Οι διαπραγματεύσεις με το Eurogroup θα ήταν λιγότερο έντονες αν όλοι εργάζονταν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα θωρακισμένες από τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας λόγω ατυχήματος. Αφού το Grexit συζητείται δημοσίως, τότε το ίδιο πρέπει να συμβαίνει με τα μέτρα αναχρηματοδότησης των τραπεζών για τον κίνδυνο φυγής καταθέσεων, να μπουν στο κείμενο συμπερασμάτων, ή ακόμα και ο έλεγχος κεφαλαίων».



«Η πιθανότητα του Grexit δεν θα έχει κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα ούτε στην Ελλάδα ούτε στο Eurogroup. Το μυαλό τους θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο αποφυγής του» καταλήγουν οι FT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου