19 Μαρτίου 2014

Πούτιν: «Η Κριμαία ήταν και είναι ρωσική γη»


Πούτιν: «Η Κριμαία ήταν και είναι ρωσική γη»

«Η Κριμαία ήταν και είναι ρωσική γη, αυτό πιστεύαμε πάντα και αυτό είχαμε στην καρδιά μας», τόνισε, απευθυνόμενος στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, υπογράφοντας παράλληλα διάταγμα για την αποδοχή της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Η Δημοκρατία της Κριμαίας θεωρείται ενωμένη με τη Ρωσική Ομοσπονδία από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.


Ο Βλάντιμιρ Πούτιν άρχισε σήμερα την ομιλία του ενώπιον της κοινής συνόδου του ρωσικού κοινοβουλίου για την Κριμαία με τη φράση «ένα χειροκρότημα για την Κριμαία».

Ο Πούτιν υποστήριξε πως το δημοψήφισμα, στο οποίο οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένωσης της με τη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε «σε πλήρη συμφωνία με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διεθνείς νομικές προδιαγραφές».

«Στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων, η Κριμαία ήταν ανέκαθεν και παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας. Αυτή η δέσμευση, βασισμένη στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη είναι σταθερή, περνάει από γενιά σε γενιά», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Είδαμε προσπάθειες για απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας και προσπάθειες αφομοίωσης του ρωσικού πληθυσμού στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν.

«Στην Κριμαία η ρωσική, η ουκρανική και η γλώσσα των Τατάρων θα είναι ισότιμες», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «στο Κίεβο έχουν αναλάβει νευραλγικές θέσεις ριζοσπαστικοί εθνικιστές, νεοναζιστές, αντισημίτες», με τους οποίους η Ρωσία δε μπορεί να συζητήσει. Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε τους νέους ηγέτες στο Κίεβο, λέγοντας ότι άνοιξαν το δρόμο στους "νεοναζί". «Αυτοί που ήταν πίσω από πρόσφατα γεγονότα, ... προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα, άλλο ένα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, να μην σταματήσουν σε τίποτε. Τρομοκρατία, φόνοι, πογκρόμ χρησιμοποιήθηκαν», δήλωσε.

«Οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης ζήτησαν από τη Ρωσία να τους προστατεύσει, θα ήμασταν προδότες εάν εγκαταλείπαμε τους Ρώσους της Κριμαίας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν τόνισε πάντως πως οι σχέσεις με την Ουκρανία και το λαό της θα αποτελούν πάντα κορυφαία προτεραιότητα για τη Ρωσία. «Οι σχέσεις με την Ουκρανία και τον αδελφό ουκρανικό λαό ήταν ανέκαθεν, παραμένουν και θα είναι πάντα χωρίς καμιά υπερβολή οι πιο σημαντικές και κρίσιμες για μας», δήλωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης πως η Ρωσία δεν επιθυμεί το διαμελισμό της Ουκρανίας.

«Μην πιστεύετε αυτούς που σας φοβίζουν σχετικά με τη Ρωσία, που σας λένε πως, μετά την Κριμαία, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Δεν θέλουμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη», δήλωσε.



«Οι δυτικοί εταίροι μας με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να μην καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο στις πρακτικές πολιτικές τους, αλλά από το δίκαιο του όπλου», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Έχουν φθάσει να πιστεύουν πως αποτελούν εξαίρεση και αισθάνονται πως είναι οι εκλεκτοί. Μπορούν να αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου, μόνον αυτοί μπορεί να έχουν δίκιο», πρόσθεσε.

Ο κ. Πούτιν συνεχάρη επίσης τους Ουκρανούς στρατιωτικούς οι οποίοι δεν άνοιξαν πυρ και δεν έχυσαν αίμα στην Κριμαία, ενώ αναρωτήθηκε «τι είδους στρατιωτική επέμβαση έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα».

«Οι δυτικοί, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ασκούν βία κατά κυρίαρχων κρατών, αγνοούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, φτιάχνουν και διαλύουν συμμαχίες», σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Πρόσθεσε πως οι δυτικές προσπάθειες εκφοβισμού της Ρωσίας με κυρώσεις θα θεωρηθούν επιθετική πράξη και η Μόσχα θα απαντήσει. «Μερικοί δυτικοί πολιτικοί μας φοβίζουν όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με την προοπτική επιδείνωσης των εσωτερικών προβλημάτων. Θα ήθελα να ξέρω τι εννοούν», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «θεωρούμε τέτοιες δηλώσεις ανεύθυνες και προφανώς επιθετικές και θα απαντήσουμε καταλλήλως».

Σε δήλωση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Δούμα αναφέρεται: «Προτείνουμε στον κ. Ομπάμα και στους ... Ευρωγραφειοκράτες να περιλάβουν όλους τους βουλευτές της Δούμας που ψήφισαν υπέρ αυτής της απόφασης στον κατάλογο των Ρώσων πολιτών που έχουν στόχο οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Πηγές: Η Ναυτεμπορική,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου