18 Μαρτίου 2014

Ευρωεκλογές 2014 – Αποτελέσματα διαδικτυακού γκάλοπ


Ευρωεκλογές 2014 – Αποτελέσματα διαδικτυακού γκάλοπ
Έκλεισε πριν λίγες ώρες η διαδικτυακή σφυγμομέτρηση της ΝΤΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ η οποία ξεκίνησε το Σάββατο 8 Μαρτίου. Μέσα σε αυτές τις 8 μέρες, ψήφισαν 2.507 άτομα, τα οποία και ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή τους.

Παρουσιάζουμε λοιπόν σήμερα τα αποτελέσματα, γνωρίζοντας βεβαίως πως η εγκυρότητά τους δεν είναι διασφαλισμένη, παρά τα ”μέτρα ασφαλείας” τα οποία λάβαμε ως blog της WordPress. Όσα θα δείτε είναι απλά μια τάση η οποία καταγρἀφεται διαδικτυακά και κατά παράδοση, ο κόσμος ψηφίζει πιό ελεύθερα όταν καλείται ΑΝΩΝΥΜΑ να ψηφίσει σε ένα γκάλοπ στο ίντερνετ.

Με βἀση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, και τονίζοντας ξανά πως αυτή η δημοσκόπηση δεν είναι επιστημονική με σταθμισμένο δείγμα και με όλα τα προβλήματα πλήρους ασφάλειας που αντιμετωπίζει λόγω διαδικτύου, θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να κάνουμε μια μίνι ανάλυση των αποτελεσμάτων.



Βλέπουμε πως η Χρυσή Αυγή προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 1.32%, κάτι το οποίο στη διάρκεια της ψηφοφορίας, κάποιους εξέπληξε, κάποιους εξόργισε και κάποιους άλλους καθησύχασε. Γεγονός είναι πως η Χρυσή Αυγή, και ειδικά στο διαδίκτυο, δείχνει μια δυναμική την οποία δε φαίνεται να έχουν στον ίδιο βαθμό τα άλλα κόμματα. Και τι εννοούμε με αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος με ελάχιστη διαφορά (τουλάχιστον στο δικό μας γκάλοπ και αυτό θα αναλύσουμε), αλλά αυτό από μόνο του δε λέει κάτι για την έλλειψη ή μη της δυναμικής. Αυτό που διαισθανόμαστε, χωρίς να έχουμε τα επιστημονικά εργαλεία να το δείξουμε και να το αποδείξουμε, είναι πως η συσπείρωση της Χρυσής Αυγής φαίνεται να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα υψηλά του ποσοστά, αποτελεί σταθερή επιλογή εδώ και 2 χρόνια, θα είναι παρών και ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών την επόμενη μέρα. Γιατί από το Μάιο και μετά, τίποτα δε θα είναι ίδιο στο πολιτικό σκηνικό. Όπως όμως γράψαμε και στη σελίδα μας στο Facebook, είναι σίγουρο πως ένα από αυτά τα δύο κόμματα θα έρθει πρώτο στις Ευρωεκλογές, παρά τα γκάλοπ των μεγάλων εταιριών της Αθήνας που δείχνουν στη κορυφή και παρτενέρ του ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ. Αλλά η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η πραγματική κάλπη, και αυτήν θα περιμένουμε και μόνο.

Τρίτοι, με πολύ μεγάλη διαφορά (η οποία φτάνει το 12%) πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι, παρά τις τριβές που παρουσιάστηκαν τους τελευταίους μήνες στο Κίνημα, δείχνουν να κρατάνε. Άποψή μας είναι πως δε θα φτάσουν το ποσοστό που έλαβαν στη δημοσκόπησή μας (16.2%), αλλά δε νομίζουμε επίσης πως θα λάβουν και τα ποσοστά που τους δίνουν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων της Αθήνας (3-4%). Πιστεύουμε πως θα έχουν μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή.

Ποσοστό-έκπληξη ἐλαβε το ”Άλλο κόμμα” (12,1%) και έγινε η τέταρτη σε ψήφους επιλογή για τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπησή μας. Αυτό δείχνει μια τάση του εκλογικού σώματος για ανανέωση του υπάρχοντος πολιτικού δυναμικού και ίσως αντικατάστασή του με νέους, άφθαρτους πολιτικούς συνδυασμούς. Κατά πόσον αυτό θα γίνει πράξη, μένει να το δούμε στις κάλπες του Μαΐου. Μας είπαν πως δε συμπεριλάβαμε πολλά κόμματα, όπως ΛΑΟΣ, Το Ποτάμι, Δράση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ. Πιστεύουμε πως η επιλογή ”Άλλο” αυτό ακριβώς εννοούσε. Επίσης μας είπαν πως το ΠΑΣΟΚ, για τις Ευρωεκλογές τουλάχιστον, θα κατέβει ως Ελιά και θα έπρεπε να το αντικαταστήσουμε με το νέο του όνομα… Απάντησή μας είναι και πως ως μανταρινιά να κατέβει, το αποτέλεσμα εκ μέρους του ελληνικού λαού πρέπει να είναι το ίδιο. Και τέλος, όχι…δεν αλλάζουμε το όνομα… ΠΑΣΟΚ είναι κύριοι… Δε ξεχνάμε…

Από εκεί και κάτω ακολουθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τα οποία κυριολεκτικά καταποντίζονται, και το ΚΚΕ να φτάνει σχεδόν το 2%. Σαφώς πιστεύουμε πως θα πάρει περισσότερο τον Μάιο. Ο καταποντισμός των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι χαρακτηριστικός και μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί σε δυό μήνες στις πραγματικές κάλπες.

Η ΝΤΙΑΝΟΥΠΟΛΗ έχει στηλιτεύσει από την αρχή που βγήκε στον αέρα της μπλογκόσφαιρας τα τέλη του 2012, τις σκληρές και απάνθρωπες πολιτικές της Τρόικας και των ντόπιων yes-men, με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Αυτό που ευχόμαστε είναι οι Έλληνες, αυτοί που ξύπνησαν αλλά και αυτοί που ξυπνάνε σιγά σιγά τώρα από το λήθαργο της ψυχολογικής εξαθλίωσης που τους επέβαλλε η ΝΤΠ μέσα από κόμματα-μαριονέτες στην Ελλάδα, να δείξουν – με όποιο τρόπο επιλέξει ο καθένας – είτε μέσω ψήφου είτε μέσω άλλων επιλογών (για αυτές τις άλλες επιλογές θα μιλήσουμε σε μελλοντικό μας άρθρο), πως ο ασθενής έχει σφυγμό. Πως δε πεθάναμε, πως δε γίναμε αυτιστικοί, πως δε γίναμε έρμαια στις ορέξεις τους. Με λίγα λόγια, να τους δείξουμε πως ναι, μας πιάσαν στον ύπνο το 2010 και με το schock therapy μας έκαναν σχεδόν ζόμπι, αλλά…

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ…ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΘΑ ΦΑΝΕΙ…ΤΟ ΜΑΙΟ (με οποιοδήποτε τρόπο).

ΝΤΙΑΝΟΥΠΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου