11 Μαρτίου 2014

Ανεπαρκές και «πονηρό» το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ(του Μιχάλη Αγραφιώτη)

Ανεπαρκές και «πονηρό» το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ(του Μιχάλη Αγραφιώτη)



Απαράδεκτο ως προς την ουσία του το νομοσχέδιο και ανεπαρκές ως προς τα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, το μέλλον των εργαζομένων και το πλαίσιο συνεργασίας και σχέσης του μελλοντικού ιδιοκτήτη με τις τοπικές κοινωνίες της Φλώρινας και του Αμυνταίου, που αφορά η πώληση της, αφού οι ΑΗΣ Μελίτης και Αμυνταίου μεταφέρονται στη νέα επιχείρηση.

Μετά τις ασάφειες του νομοσχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ, έρχεται τώρα το νομοσχέδιο για την «μικρή» ΔΕΗ, το οποίο καθορίζει μεν κάποιες από τις διαδικασίες απόσχισης και τεμαχισμού της επιχείρησης, όμως δεν κάνει λόγο για πρακτικά ζητήματα, όπως είναι ο καταμερισμός των δανείων, που δεν διευκρινίζει απόλυτα τον καταμερισμό με φόβο να μην χρεωθεί ο ιδιώτης κόστος δανεισμού, όπως επίσης δεν αναφέρεται πουθενά στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις που πρέπει να έχει ο νέος ιδιοκτήτης σε σχέση με το σύνολο της εκκαθάρισης στην επιχείρηση.

Όμως τα πράγματα είναι θολά και στα επιμέρους ζητήματα. Σε σχέση με τις παραμέτρους των εργασιακών σχέσεων και της μεταφοράς των εργαζομένων, παραπέμπουν τα ζητήματα στο Διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε. που θεωρώ ότι δεν έχει τα κριτήρια που θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά το συμφέρον της επιχείρησης. Και αυτό μπορεί να θεωρείται από την πλευρά της εταιρείας θεμιτό, όμως σε καμία περίπτωση το κράτος δεν μπορεί να αφήνει τέτοιου είδους ζητήματα στην τύχη τους.

Ποια θα είναι η τύχη του προσωπικού των μονάδων που η διοίκηση θα περιέλθει στον ιδιώτη; Δεν πρέπει το κράτος εκ των προτέρων να προβλέψει την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, όπως στην υπόλοιπη ΔΕΗ; Ποιος θα εγγυηθεί ότι θα διασφαλιστούν την επόμενη μέρα της ιδιωτικοποίησης; Μια απλή αναφορά δεν διασφαλίζει τίποτα, την στιγμή που κάθε λάθος μετά την απομάκρυνση από το ταμείο δεν αναγνωρίζεται.

Ποιο θα είναι το πλαίσιο συμβίωσης και συνεργασίας μεταξύ τοπικής κοινωνίας και νέου ιδιοκτήτη των μονάδων; Δεν πρέπει να ερωτηθούν οι φορείς της τοπικής κοινωνίας για την αλλαγή του καθεστώτος ή τουλάχιστον να ενημερωθεί για θέματα, όπως η ανταπόδοση, η προστασία του περιβάλλοντος, η εκμετάλλευση των ορυχείων κ.α. Δεν μπορεί να παραχωρούνται τα ορυχεία άνευ όρων και βέβαια κανένας λόγος για ανταπόδοση και λιγνιτόσημο.

Μπορεί ένας ιδιώτης να έχει το ίδιο προνομιακό καθεστώς που είχε η ΔΕΗ δημόσιου χαρακτήρα. Καμία σχέση η μια κατάσταση με την άλλη. Οι αλλαγές που θα επέλθουν είναι θεμελιώδεις και όμως καμία διευκρίνιση για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του ιδιώτη σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση των εδαφών, το σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το ανταποδοτικό πρόγραμμα του ιδιώτη.

Η οικονομική, ενεργειακή και αναπτυξιακή καρδιά του Νομού Φλώρινας περνά σε ιδιώτες, ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης χάνεται, τα πάντα αναστρέφονται και κανένας δεν διευκρινίζει πως θα συμπεριφερθεί η τοπική κοινωνία στον ιδιώτη.

Είναι εκ των προτέρων πασιφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να σταθεί σε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, όπως η Φλώρινα και το Αμυνταίο. Προφανώς, και η ιδιωτικοποίηση των μονάδων θα φέρουν δραματικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες. Με αυτή την τακτική, το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο ανεπαρκές ως προς την ουσία του αλλά και απαράδεκτο ως προς την φιλοσοφία του και προφανώς πρέπει να αποσυρθεί, γιατί πολύ απλά μπορεί να απελευθερώνει το 30% της εκμετάλλευσης λιγνίτη, όμως δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση το δημόσιο συμφέρον με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει νόμος του κράτους.

Το νομοσχέδιο πρέπει να καταψηφιστεί όχι μόνο για πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους, αλλά και για το ότι καταπατά το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της περιοχής, τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτα προβλήματα την επόμενη μέρα λόγω ανεπάρκειας και “ύπουλων” σημείων που η μη αναφορά ξεκάθαρου πλαισίου θα γίνει πεδίο για ερμηνείες κατά το δοκούν από τους ιδιώτες.

- See more at: http://www.kozan.gr/?p=149400#sthdpuash.sQBFLfmN.f

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου