22 Απριλίου 2015

Ενωτική κίνηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της πολιτικής Τσίπρα


Ενωτική κίνηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της πολιτικής Τσίπρα




Ανασυντίθεται η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στηρίζει το κυβερνητικό έργο και τον Αλέξη Τσίπρα. Στελέχη προσκείμενα στην ηγεσία συγκροτούν την Ενωτική Κίνηση με στόχο, όπως αναφέρουν την «από τα κάτω» ανασυγκρότηση της ευρύτερης πλειοψηφίας και την ενεργοποίηση της κομματικής βάσης. Η πρωτοβουλία αναμένεται να μορφοποιηθεί στις 24 Μαΐου, με την διεξαγωγή πανελλαδικής συνάντησης.

Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις προετοιμασίας αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη για όλη την Βόρεια Ελλάδα και ακολουθεί η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Στην Ενωτική Κίνηση συμμετέχουν μέλη της Π.Γ. (Γιάννης Μπουρνούς, Νάσος Ηλιόπουλος), πρώην μέλη της Π.Γ. (Γιάννης Μπασκόζος, Κώστας Πουλάκης) και πολλά μέλη της Κ.Ε. (Στέλιος Παππάς, Νίκος Σκορίνης, Παναγιώτης Σκούτας, Πέτρος Καραγιώργος, Νίκος Παυλίδης κ.α.). Ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται θετικά από πολλούς υπουργούς και βουλευτές.

Από το 2013, όταν έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και «καταργήθηκαν» οι συνιστώσες, έχουν αλλάξει πολλά στην πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό όμως που έχει αλλάξει και διαφοροποιεί ριζικά τα πράγματα είναι η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη νέα περίοδο για πολλά στελέχη το ζητούμενο είναι ο συγκερασμός του κόμματος με την κυβερνητική πολιτική, καθώς αναγνωρίζουν ότι οι δυνάμεις που ενεργοποιήθηκαν και που βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης υπερβαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που μέχρι χθες ορίζονταν ως ο πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση των «53+», που ήταν στην ενιαία πλειοψηφία ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα) το 2013, στην Ολομέλεια του Ιουνίου 2014 έκανε την εμφάνιση της με το κείμενο συμβολής των «53». Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει να έχει διαφορετική προσέγγιση, πολιτική και ιδεολογική, σε πολλά θέματα τόσο με το κόμμα (άνοιγμα με νέα μέλη, στις κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες, στην εμμονή για δικαιωματικό κίνημα) όσο και σε σχέση με την κυβέρνηση (π.χ. εκλογή Παυλόπουλου, καταλήψεις, αστυνομία). Μέχρι και επιτροπές λαϊκού ελέγχου έχει προταθεί από στελέχη της! Το αποτέλεσμα είναι για πρώτη φορά να «εγκλωβίζεται» και να μην είναι καθαρό το μήνυμα προς τις οργανώσεις εμποδίζοντας το κυβερνητικό έργο, και το άνοιγμα των οργανώσεων προς την κοινωνία.

Η Ενωτική Κίνηση είναι σε διάλογο με την Πλατφόρμα 2010 (Μπαλάφας, Δούρου, Ζαχαριάδης κ.α.), η οποία επίσης συμμετέχει στην πλειοψηφία, καθώς και με τμήματα που προέρχονται από το πρώην πασοκογενή χώρο.

Η εμφάνιση της Ενωτικής Κίνησης αλλάζει την εσωτερική ισορροπία του ΣΥΡΙΖΑ αφαιρώντας, σύμφωνα με στελέχη της Κίνησης, από τους «53+» την δυνατότητα «να παίζουν ανενόχλητοι στο εσωκομματικό πεδίο, να είναι και με τον χωροφύλαξ και τον αστυφύλαξ, και με την πλειοψηφία και την “αριστερή αντιπολίτευση”».
Στο πολιτικό πεδίο στόχος της Ενωτικής Κίνησης είναι «η διεύρυνση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, ή αλλιώς του κοινωνικοπολιτικού μπλοκ της ανατροπής» και «η αλλαγή των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών, δημιουργώντας έτσι περισσότερο χώρο στην κυβέρνηση για να μπορεί να υλοποιεί μια πραγματικά αριστερή πολιτική».

Η ρήξη με το νεοφιλελεύθερο δόγμα και τη στρατηγική της λιτότητας, της ύφεσης και της συρρίκνωσης της δημοκρατίας αποτελεί κεντρικό στόχο πάλης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να λειτουργεί ως «ένα πλατύ, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς». Το κόμμα καλείται να εργαστεί για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της ΔΕΘ, το πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας, ανάκτησης της εργασίας, κοινωνικής, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, αναδιανομής του πλούτου. Και ταυτόχρονα για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους μέσα από μια Ευρωπαϊκή διάσκεψη με ρήτρα ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Κεντρική επιλογή είναι η διαπραγμάτευση μέσα στο ευρώ, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε «να προκαλέσει τομές και ρήγματα στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία, αλλάζοντας την ατζέντα και το πολιτικό περιεχόμενο της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης και καταργώντας στην πράξη την τρόικα». Έτσι, υπογραμμίζει η Ενωτική Κίνηση, «αποδείχθηκε έωλος» ο ισχυρισμός ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στην Ευρώπη δεν μπορούν να αλλάξουν και επομένως ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα οδηγηθεί στην ενσωμάτωση, εφόσον δεν επιλέξει την αποχώρηση από την Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου