24 Απριλίου 2015

Η «δικαίωσή» του, μοναδική επιδίωξη Βενιζέλου


Η «δικαίωσή» του, μοναδική επιδίωξη Βενιζέλου




Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας δήλωσε πως «εμείς θα δικαιωθούμε».

«Είτε θα προσχωρήσουν στην πολιτική μας, κάτι το οποίο θέλουμε, παραδεχόμενοι ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, είτε θα καταστραφεί η χώρα, κάτι το οποίο δεν το θέλουμε. Τρίτη εκδοχή δεν υπάρχει», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν

ρωτήθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σχετικά με το ζήτημα της μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως πρέπει κανείς να απαντήσει «αν καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεισφέρει για να βρούμε μια λύση, ή εάν καλείται να θυσιαστεί και αυτή στη λογική της αυτοκτονίας. Τη λογική της απειλής της αυτοκτονίας, η οποία δήθεν θα φοβίσει τους εταίρους στη διαπραγμάτευση».

«Και η αλήθεια είναι ότι η απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει, γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει απάντηση» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι σωστά ζητούν εγγυήσεις οι δήμοι για το πότε θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, ενώ υπεραμύνθηκε του PSI. Επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι οι δήμοι έχουν υποχρέωση από το Σύνταγμα, από το άρθρο 102, να προστατεύσουν την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια και τους πόρους τους και ιδίως τους τοπικούς πόρους.

Σε ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έκανε λόγο για «θεσμικό κυνισμό που θέτει βαθύ πρόβλημα ηθικής της δημοκρατίας». «Τώρα έχουμε ένα νέο υβρίδιο: και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και κατεπείγουσα νομοθετική διαδικασία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ισχυρίστηκε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιβάλλεται με το κύρος του νόμου, ώστε η κυβέρνηση να είναι βέβαιη ότι εξαλείφονται ποινικές ευθύνες.

«Νομίζετε ότι κάνετε αντίσταση στον Σόιμπλε και τον Ντράγκι», είπε απευθυνόμενος προς του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συγκέντρωση των ταμειακών διαθέσιμων. «Συμμορφώνεστε με αυτό που έχει γίνει στις επιταγές της τρόικας. Εξέδωσαν ανακοίνωση στις Βρυξέλλες μόλις εκδόθηκε η ΠΝΠ στην Αθήνα και σας επαινούν γιατί επιτέλους συγκεντρώνονται όλα τα διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην ΤτΕ.

Σας τα πήραν και αυτά μέσα από τα χέρια για να κολλήσει η χώρα με την πλάτη στον τοίχο εν όψει της διαπραγμάτευσης, χωρίς ρευστό, στεγνώνει η χώρα για να γίνει πιο δύσκολη η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Όπως έγινε με τα 11 δισ. του ΤΧΣ που εμείς τα είχαμε για την προληπτική πιστωτική γραμμή και εσείς τα δώσατε στον κ. Ρέγκλινγκ με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και μετά ζητούσατε πίσω το 1,2 δισ. που δώσατε κατά λάθος.»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης: «Η τραγική αυτή ιστορία, η διελκυστίνδα εβδομάδα-εβδομάδα να νομίζουμε ότι κερδίζουμε χρόνο, μέχρι πού θα πάει; Μέχρι το απόλυτο ταμειακό αδιέξοδο; Και πώς θα γυρίσετε τα λεφτά; Από τη ροή των δημοσίων εσόδων; Και αν υπάρχει υστέρηση στα δημόσια έσοδα; Από τις δόσεις που θα μας δώσουν οι ξένοι που δεν τις θέλαμε και τώρα εκλιπαρούμε να τις πάρουμε; Έστω λίγες;»

Καταλήγοντας είπε ότι η κυβέρνηση δεν κλείνει τη διαπραγμάτευση, «όχι γιατί υπάρχει δυσκολία με τους έξω, αλλά γιατί υπάρχει δυσκολία με τους μέσα». «Ούτε μπρος ούτε πίσω. Κάθε μέρα αντιφατικά μηνύματα: ένα ήπιο ένα σκληρό. Και η βλάβη δεν αφορά μόνο την οικονομία, αφορά την εθνική ισχύ», τόνισε, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου