9 Απριλίου 2015

Σε Ελλάδα και Κίνα «σκοντάφτει» η αύξηση των επιτοκίων της Fed - Φόβοι για επιδείνωση του παγκόσμιου outlook


Σε Ελλάδα και Κίνα «σκοντάφτει» η αύξηση των επιτοκίων της Fed - Φόβοι για επιδείνωση του παγκόσμιου outlook




Το δολάριο ενδέχεται να ενδυναμωθεί περαιτέρω, συνιστώντας τροχοπέδη στις αμερικανικές εξαγωγές
Στα προβλήματα της Ελλάδας και της Κίνας φαίνεται πως «σκοντάφτει» η αύξηση των επιτοκίων της Fed, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα φοβάται τις αρνητικές επιπτώσεις από την διατήρηση των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών προβλημάτων της Αθήνας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής του Μαρτίου, η Fed εκφράζει φόβους για τα χρηματοδοτικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Όπως προειδοποιούν οι Αμερικανοί τραπεζίτης, το δολάριο ενδέχεται να ενδυναμωθεί περαιτέρω, συνιστώντας τροχοπέδη στις αμερικανικές εξαγωγές.
Η ενδυνάμωση του δολαρίου αποδίδεται, σύμφωνα με την Fed, στην πιθανότητα επιδείνωσης του παγκόσμιου οικονομικού outlook, λόγω μία σειράς παραγόντων, οι οποίοι συνοψίζονται στους εξής τρεις:
- Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα
- Δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά προβλήματα στην Ελλάδα
- Γεωπολιτικές εντάσεις
Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί τραπεζίτης εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το χρόνο αύξησης των επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα από το 2008.
«Αρκετοί τραπεζίτες εκτιμούν πως τα οικονομικά μεγέθη και το οικονομικό outlook επιτρέπουν στην έναρξη της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής από τον Ιούνιο» αναφέρεται στα πρακτικά της Fed.
Ωστόσο, αρκετοί φοβούνται πως ο αντίκτυπος των μειωμένων τιμών πετρελαίου και η ενδυνάμωση του δολαρίου θα επιβαρύνει το βραχυπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού.
Ως εκ τούτου, καταλήγουν, οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμη, προκειμένου να «ενεργοποιηθεί» η διαδικασία ομαλοποίησης των επιτοκίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου