27 Μαρτίου 2013


Υπουργός Οικονομικών: “Η Τράπεζα Κύπρου θα ενδυναμωθεί”

Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Μαρτίου 27, 2013

ΞΕΧΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ!

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις η Τράπεζα Κύπρου όχι μόνο να επιβιώσει για να πάει στα 200 χρόνια λειτουργίας αλλά να ενδυναμωθεί και να εξυπηρετήσει τον Κύπριο καταθέτη και τον…
Κύπριο επιχειρηματία διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Παράλληλα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης τόνισε ότι το πρόγραμμα για την Κύπρο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup “είναι η μόνη ελπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανακάμψει, παρόλο που περιλαμβάνει πολλά οδυνηρά μέτρα”, προσθέτοντας ότι αν δεν γινόταν αυτή η συμφωνία, η Κύπρος σήμερα θα οδηγείτο σε χρεοκοπία, όχι μόνο οι δύο μεγάλες τράπεζες”.
Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη και του Υποδιοικητή της ΚΤ Σπύρου Σταυρινάκη, τόσο ο ΥΠΟΙΚ όσο και ο Διοικητής της ΚΤ ανέφεραν ότι ο διορισμός προσωρινού ειδικού διαχειριστή αφορά μια ξεχωριστή διαδικασία για την Τράπεζα Κύπρου και για τη Λαϊκή Τράπεζα, με τον κ. Σαρρή να στέλλει το μήνυμα ότι η Τράπεζα Κύπρου θα γίνει ισχυρότερη, περισσότερη υγιής και θα τυγχάνει της στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
“Όλα αυτά που γίνονται για την Τράπεζα Κύπρου, σκοπό έχουν να την ενισχύσουν” και “μετά από αυτή τη διαδικασία θα έχει πολύ υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες, θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα για συνήθεις πράξεις νομισματικής πολιτικής”, επισήμανε με τη σειρά του ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και “αν δεν γίνονταν όλα αυτά τα πράγματα σήμερα θα είχαμε χιλιάδες άνεργους τραπεζικούς υπαλλήλους”.
Κληθείς να πει γιατί δεν υποβάλλει την παραίτηση του με αφορμή αναφορές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δυσαρεστημένος με ενέργειες του, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν προτίθεται “σε τέτοια δύσκολη στιγμή να επιδεινώσω την κατάσταση της χώρας μας”, προσθέτοντας ότι τυγχάνει της εμπιστοσύνης της ΕΚΤ και για αυτό “υπερηφανεύεται” και θεωρεί “θετικό για την κυπριακή οικονομία”.
Τόσο, ο κ. Σαρρής όσο και ο κ. Δημητριάδης είπαν ότι η αποστολή του ειδικού διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου, που είναι για δύο με τρεις μέρες, συνίσταται πρώτιστος στο διαχωρισμό των εργασιών της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα και στην απορρόφηση τους από την Τράπεζα Πειραιώς, στην διεκπεραίωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας από ένα ποσοστό καταθέσεων σε μετοχές και στην απορρόφηση των εργασιών της “καλής” Λαϊκής Τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αυτή είναι πολύ διαφορετική από τη διαδικασία της εκκαθάρισης που ακολουθείται στην Λαϊκή Τράπεζα, ανέφερε ο Διοικητής της ΚΤ, σημειώνοντας ότι το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα δεν επηρεάζεται από τη διαδικασία εξυγίανσης ούτε και από τις αποφάσεις του Eurogroup.
Ο κ. Δημητριάδης είπε ακόμη ότι “καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανοίξουν οι τράπεζες την Πέμπτη” και υπενθύμισε ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι γύρω στο 40% και ότι οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων αναμένεται να είναι προσωρινοί, ενώ η πώληση των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα “έγινε με όρους που είναι πολύ καλύτεροι από τους όρους που πέτυχε η Credit Agricore για να βγει από την Ελλάδα”.
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου, μετά τη συγχώνευση θα διοικείται όπως κάθε τράπεζα από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα επιλέξουν οι νέοι της μέτοχοι που είναι οι καταθέτες της Τράπεζα και από Γενικούς Διευθυντές που θα επιλεγούν από το ΔΣ, προσθέτοντας ότι “επειδή είναι πολύ ασυνήθιστοι καιροί”, αυτά τα σημεία “δημιούργησαν κάποια ανησυχία και κάποιες παρεξηγήσεις”.
Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι “η διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας συνεπάγεται τον διαχωρισμό της σε μια καλή και σε μια κακή τράπεζα με απόλυτη διασφάλιση των καταθετών της Τράπεζες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, διευθέτηση που καλύπτει και τους κοινούς λογαριασμούς, και την απορρόφηση της καλής Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο της εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των δύο τραπεζών”.
Ανέφερε επίσης ότι το ΔΣ της ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να παρέχει άμεσα ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωσυστήματος, ώστε η ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου να μην επηρεαστεί από τη μεταφορά του ποσού της Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας.
Εξήγησε ότι “η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί με τρόπο ώστε οι δικαιούχοι λογαριασμών μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ να προστατεύονται πλήρως σύμφωνα και με τη σχετική συμφωνία της ΕΕ”, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου θα λάβει όλο το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Λαϊκής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρινάκη, στην “κακή” Λαϊκή “θα μείνουν οι καταθέσεις πέρα των 100.000 ευρώ, η θυγατρική τράπεζα της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, η επένδυση στη Μάλτα και ενδεχομένως ένα μέρος των καταστημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου”.Ανέφερε ότι από την μια αναλαμβάνει το ELA της Λαϊκής (ύψους 9,2 δισ. ευρώ), αλλά από την άλλη παίρνει πολλαπλά στοιχεία ενεργητικού από τη Λαϊκή.
Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν αναφορές ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τρόικας και όχι της Κύπρου, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι “από το Μάιο του 2012 που ανέλαβε το αξίωμα το τραπεζικό σύστημα ήταν σε πολύ δύσκολη θέση και ιδιαίτερα η Λαϊκή Τράπεζα, η οποία χρειαζόταν κεφάλαια, τα οποία δεν βρέθηκαν και οδηγηθήκαμε σε αυτή τη διαδικασία”, προσθέτοντας ότι “σε αυτή τη διαδικασία απαιτείται καλή συνεργασία με τους εταίρους μας ούτως ώστε να ολοκληρωθεί”
Ανέφερε ότι “η ελπίδα που είχαμε για υποστήριξη από κάπου αλλού είναι αυτή που μας καθυστέρησε και μας οδήγησε σε ένα πολύ χειρότερο πρόγραμμα από ότι θα μπορούσαμε να είχαμε προηγουμένως” και πρόσθεσε ότι στήριξε νομοσχέδιο στη Βουλή για κούρεμα καταθέσεων και την συμφωνία του Eurogroup με την κυπριακή Κυβέρνηση.
“Η ΚΤ επιτελεί το έργο της με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, με επαγγελματισμό, με ουδετερότητα και εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας”, σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη ότι με την έκδοση του διατάγματος για την διαδικασία εξυγίανσης των δύο τραπεζών θα έπρεπε να εκδοθεί και διευκρινιστικό σημείωμα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι ζούμε σε πάρα πολύ κρίσιμες συνθήκες όπου τόσο τα στελέχη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών όσο και τα στελέχη της ΚΤ εργάζονται νυχθημερόν, προσθέτοντας ότι στελέχη της ΚΤ δούλευαν μέχρι τις 6 με 7 το πρωί για να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία με την απορρόφηση των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
“Μέσα σε τέτοιες συνθήκες ο συντονισμός μεταξύ των αρχών γίνεται λίγο πιο δύσκολος”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες μέσα σε δύο ημέρες “να πετύχουμε όλα αυτά τα πράγματα”.
Κληθείς να πει αν ενημέρωσαν την προηγούμενη και την παρούσα Κυβέρνηση για τα δισεκατομμύρια που αντλούσε μέσα από τον ELA η Λαϊκή Τράπεζα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι “ενημέρωνε τακτικότατα την Κυβέρνηση για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος” και είναι αυτός ο λόγος που πίεσαν την προηγούμενη Κυβέρνηση για να αποδεχθεί να υποβάλει αίτηση για να μπει σε πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούνιο γιατί η κατάσταση ήταν εμφανής από τότε”.
Ανέφερε επίσης ότι “ήταν και αυτός ο λόγος, γνωρίζοντας και εκτιμώντας ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, πίεζα με τρόπο ευγενικό την προηγούμενη Κυβέρνηση για να επέλθει συμφωνία”
Ερωτηθείς γιατί δεν έκλεισαν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών σε άλλες χώρες, όπως Ρωσία, Αγγλία, ο κ. Σταυρινάκης είπε ότι “όταν λήφθηκε η πρώτη απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου, οι καταθέσεις εκτός Κύπρου εξαιρούνταν από το κούρεμα και άρα δεν υπήρχε εκείνος ο πανικός που δημιουργήθηκε στην Κύπρο”, προσθέτοντας ότι οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και ένα χρόνο επειδή έβλεπε ότι υπήρχε μια όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση με την οικονομία της Κύπρου, απαίτησε από τις δύο κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταθέτουν με την Τράπεζα της Αγγλίας το ισόποσο του ύψους των καταθέσεων τις οποίες έπαιρναν από το κοινό”.
Ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν τα λεφτά διαθέσιμα να αποζημιωθούν οι καταθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε σχέση με τη Ρωσία, όπου πρόκειται για θυγατρική τράπεζα, “η κύρια ευθύνη για παροχή ρευστότητας σε θυγατρική τράπεζα είναι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας στην οποία λειτουργεί”.
Πηγή: offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου