Ραχήλ Μακρή: Η Κυβέρνησή σας βλάπτει την κοινή λογική ή μάλλον οποιασδήποτε είδους λογικής.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: 4η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ με θέμα: "Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών" 19-7-2013.
Η Ραχήλ Μακρή για την λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές και τις λαϊκές αγορές ..
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Το νομοσχέδιο «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» περιλαμβάνει ορισμένες θετικές ρυθμίσεις, όπως αυτή του άρθρου 31 η οποία εισάγει επιτέλους την επέκταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων, εισροών – εκροών. Σχεδόν επί ένα χρόνο σας κάνουμε την πρόταση επέκτασης του συστήματος σε όλη την αλυσίδα διακίνησης του πετρελαίου και των προϊόντων του, οι θετικές αυτές διατάξεις χάνονται από την προχειρότητα και βιασύνη εισαγωγής άλλων διατάξεων οι οποίες δεν έχουν τύχει ούτε της κατάλληλης επεξεργασίας, ούτε διαθέτουν την απαιτούμενη κοινωνική αποδοχή. Η κυριότερη βέβαια αδυναμία τους βασίζεται στην εισαγωγή άδικων και παράλογων ρυθμίσεων, που δεν εξυπηρετούν ούτε τους καταναλωτές ούτε τους εμπλεκόμενους φορείς ούτε το ίδιο το δημόσιο συμφέρον.
Ποιους εξυπηρετούν; Για παράδειγμα, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί τα πολυκαταστήματα ενώ έχουν εξαιρεθεί φαινομενικά από τη δυνατότητα ένταξης στη διάταξη, διαθέτουν τη βεβαιότητα ότι θα συμπεριληφθούν σε δεύτερο χρόνο μέσα σε διοικητικά δικαστήρια. Βέβαια είστε ικανοί να τους κάνετε γρηγορότερα το χατίρι και να τους παραχωρήσετε τη δυνατότητα λειτουργίας με μια τροπολογία ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Έχετε συνηθίσει να προσφεύγετε σε αυτές τις πρακτικές και δεν θα μας έκανε εντύπωση να σας δούμε να τις χρησιμοποιείτε και στο μέλλον.
Στη συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα του, για την υποτιθέμενη ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά και τις Κυριακές μας μιλήσει για οικογένειες με παιδιά, οι οποίες θα κάνουν βόλτα στο κέντρο της πόλης, θα κάνουν έναν περίπατο, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «στο κάτω - κάτω ας μην ψωνίζουν , λέω εγώ, αλλά να κάθονται σε ένα καφέ και να παίρνουν μια σοκολάτα από ένα περίπτερο. Αυτό γιατί να μην το κάνουμε; Σε τι βλάπτει;».
Αυτό δεν βλάπτει σε τίποτα, κύριε Υπουργέ. Η Κυβέρνησή σας βλάπτει την κοινή λογική ή μάλλον οποιασδήποτε είδους λογικής. Τα περίπτερα και τα καφέ λειτουργούν τις Κυριακές, κύριε Υπουργέ.
Φέρατε ολόκληρο νομοσχέδιο και δεν γνωρίζετε εσείς ο ίδιος τι ισχύει;
Μήπως σας δόθηκε και αυτό έτοιμο από την Τρόικα και δεν είχατε και εσείς χρόνο να το διαβάσετε;
Σοβαρευτείτε κάποια στιγμή, καλά είναι τα γλαφυρά επιχειρήματα, αλλά και η ουσία δεν βλάπτει. Όπως δεν βλάπτει και η επαφή με τα συμπεράσματα της εφαρμοσμένης οικονομικής.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αγορά όταν δεν έχει κανόνες ισχυρούς και δίκαιους δεν αυτορυθμίζεται, αλλά δημιουργεί στρεβλώσεις εις βάρος του καταναλωτή. Η αγορά χρειάζεται κανόνες για να λειτουργήσει.
Κύριε Υπουργέ, επειδή δεν είστε ημιμαθής θα γνωρίζετε, ότι αυτό δεν το υποστηρίζουν στις χώρες σοβιέτ, αλλά στη μητρόπολη του καπιταλισμού τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Για το λόγο αυτό θα σας παρακαλούσα να είστε πιο φειδωλός στις προτάσεις σας να αφήσουμε την αγορά ελεύθερη και θα δούμε την αυτορύθμισή της.
Στο θέμα των λαϊκών αγορών, ως βουλευτής Κοζάνης και κοινοβουλευτική υπεύθυνη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για όλη τη Δυτική Μακεδονία θα ήθελα να αναδείξω τα βασικά σημεία του υπομνήματος της ένωσης σωματείων επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με αυτό:
«Ο μεγαλύτερος εχθρός του «θεσμού» των Λαϊκών Αγορών υπήρξε πάντα η πρωτοβουλία ορισμένων, μεταξύ αυτών και των Δήμων, οι οποίοι ήθελαν να τις οικειοποιηθούν καθαρά για εισπρακτικούς, αλλά και ψηφοθηρικούς λόγους μοιράζοντας αφειδώς θέσεις, άδειες και προνόμια. Οι Δήμοι, λοιπόν, διεκδίκησαν πολλές φορές τις λαϊκές καθαρά για φοροεισπρακτικούς, αλλά και για ψηφοθηρικούς λόγους».
Και συνεχίζουν:
« Συνοψίζοντας το ζήτημα της αρμοδιότητας των Λαϊκών Αγορών:
Με την ανάθεση αρμοδιοτήτων του Λαϊκών Αγορών στους Δήμους παρουσιάζονται οι κάτωθι ορατοί και άμεσοι κίνδυνοι, οι οποίοι θα πλήξουν, τους πωλητές Λαϊκών Αγορών, τους καταναλωτές και τον ίδιο το «θεσμό» των Λαϊκών Αγορών.
Αδυναμία των Δήμων να εκδίδουν και να θεωρούν άδειες Πωλητών, Παραγωγών και Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών, κατά τη στιγμή που ο κάθε πωλητής για να επιβιώσει, υποχρεωτικά προσέρχεται και δραστηριοποιείται σε περισσότερους από τέσσερις και πέντε διαφορετικούς Δήμους.
Κάθε Δήμος εφαρμόζει δική του πολιτική, με αποτέλεσμα να αναφύονται πολλά ζητήματα διαφορετικής μεταχείρισης, αδικίας και εύνοιας.
Αντιμετώπιση των Πωλητών των Λαϊκών Αγορών από τους Δήμους καθαρά με εισπρακτικό χαρακτήρα και για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών και ψηφοθηρικών συμφερόντων, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη.
Αποδυνάμωση των Λαϊκών Αγορών και διακριτική μεταχείριση εις βάρος των πωλητών Λαϊκών Αγορών προς εξυπηρέτηση των ντόπιων εμπόρων.
Τοπικά και εμπορικά συμφέροντα θα πιέζουν τους Δήμους με μέτρα εις βάρος των Λαϊκών Αγορών.
Μετακίνηση των Λαϊκών Αγορών έξω από τον αστικό ιστό και μακριά από το εμπορικό κέντρο με σκοπό να εξυπηρετήσουν εις βάρος των πωλητών Λαϊκών Αγορών τους ντόπιους εμπόρους δημότες τους και τους κατά τόπον εμπορικούς συλλόγους.
Ανεξέλεγκτα υψηλό ημερήσιο δικαίωμα ή τέλος καθαρά για εισπρακτικούς λόγους ή για εξυπηρέτηση των εμπόρων δημοτών τους, δήθεν για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
Απώλεια του χαρακτήρα των Λαϊκών Αγορών και της ελεύθερης εισόδου των παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές, με συνέπεια την απώλεια της άμεσης σύνδεσης της παραγωγής με την κατανάλωση, με την οποία πετυχαίνονται χαμηλές τιμές σε άριστης ποιότητας προϊόντα προς όφελος των καταναλωτών, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα ανάχωμα στο τιμάριθμο και τον πληθωρισμό».
Για τους ανωτέρω λόγους προτείνεται:
«Οι Λαϊκές Αγορές πρέπει να οργανωθούν ανά Περιφέρεια. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η σύσταση Οργανισμών Λαϊκών Αγορών όσες είναι και οι Περιφέρειες της χώρας. Έτσι ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών της κάθε Περιφέρειας:
α) Δίνει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές και ασκεί τον απαιτούμενο έλεγχο.
β) Επιμελείται την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών ( πληρωμή τυχόν ποσοστού των Δήμων, τυχόν υπάλληλοι που θα απαιτηθούν, δημιουργία χώρων υποδομής κ.λπ.).
γ) Εποπτεύει ορθά και δίκαια την είσπραξη των εισφορών από τους πωλητές εργαζομένους στις Λαϊκές Αγορές.
δ) Επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις στους παραβάτες πωλητές.
ε) Αποφασίζει για θέματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών.
στ) Επιλαμβάνεται κάθε ζητήματος που έχει να κάνει με τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, όπως κανονισμός εύρυθμης λειτουργίας, χορήγηση θέσεων με αξιοκρατικά κριτήρια, ωράριο λειτουργίας κ.λπ..
ζ) Φροντίζει για τη λειτουργική τοποθέτηση των ειδών ανά κατηγορία.
η) Φροντίζει για τη δημιουργία υποδομών.
Η αρμοδιότητα, λοιπόν, των Λαϊκών Αγορών για όλα της τα ζητήματα να ανατεθεί σε Οργανισμό Λαϊκών Αγορών σε περιφερειακό επίπεδο, για την κάθε Περιφέρεια της χώρας, με νομικό πλαίσιο ενιαίο για όλες τις Λαϊκές Αγορές».
Επίσης, θίγουν το ζήτημα του Ημερήσιου Δικαιώματος αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Οι αδικίες και ο φορομπηχτικός χαρακτήρας του ημερήσιου δικαιώματος, όπως έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, δημιούργησε συνθήκες αμφισβήτησης, αδικίας, και αντιπαλότητας και εμπέδωσε στους πωλητές Λαϊκών Αγορών την πεποίθηση, ότι γίνονται θύματα στενής εκμετάλλευσης, αφού αναγκάζονται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για μηδενικές προσφερόμενες υπηρεσίες.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε Δήμο της Μακεδονίας 40.000 κατοίκων, ο οποίος από το ημερήσιο δικαίωμα της λαϊκής του αγοράς εισέπραξε για το έτος 2009 το ποσό των 250.000 €. Δεδομένου, ότι η όποια εισφορά από τους πωλητές Λαϊκών Αγορών είτε με τη μορφή τέλους είτε ημερήσιου δικαιώματος λειτουργία ανταποδοτικά, διερωτώμεθα: Ξοδέψε ο παραπάνω Δήμος για τις ανάγκες καθαριότητας της Λαϊκής το ποσό των 250.000 €; Σε καμία περίπτωση. Να σημειωθεί ότι η λαϊκή αγορά του συγκεκριμένου Δήμου δεν διαθέτει ούτε καν τουαλέτες!!!!! Τόσο δεν κοστίζει η καθαριότητα όλου του Δήμου!!! Να σημειωθεί δε, ότι δεν καταναλώθηκε το παραμικρό από το παραπάνω ποσό για κανένα έργο υποδομής.
Επίσης, χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο παραπάνω Δήμος κατά το 2004, όταν η αρμοδιότητα των Λαϊκών Αγορών ανήκε στους Δήμους, εισέπραττε με τη μορφή τέλους 2,8 ευρώ το τρέχον μέτρο, ενώ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όταν ανέλαβε την αρμοδιότητα ως ημερήσιο δικαίωμα εισέπραττε μόνο 1,00 ευρώ ανά τρέχον μέτρο.
Οι παραγωγοί και έμποροι αναφέρουν, ότι τα στοιχεία του Δήμου είναι στη διάθεσή σας. Θα θέλαμε να το ελέγξει η Κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.
Κύριε Υπουργέ, οι άνθρωποι αυτοί ζητούν μια απάντηση στα αιτήματά τους, που και εσείς καταλαβαίνετε ότι είναι δίκαια. Μια απάντηση όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε επιφυλαχθεί επί του νομοσχεδίου και περιμένουμε να αναλάβετε τις απαιτούμενες νομοτεχνικές πρωτοβουλίες βελτίωσης του νομοσχεδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου